Pivić za SK: Optužbe za nameštanje bez pokrića

Aleksandar Pivić
Zajednica Super i Prve lige

Najzahtevnija fudbalska jesen ostala je u retrovizorima prošlosti. Izazovi u vanrednim okolnostima, pod teretom korona virusa, nisu ugrozili integritet superligaškog takmičenja, čiju vrednost je dobrim delom devalvirala odluka o proširenju na rekordnih 20 učesnika.

Direktor takmičenja, Aleksandar Pivić, potrudio se da akteri, bez obzira na pedigre, ostanu dosledni fudbalskoj filozofiji i podignu rejting domaćeg fudbala u možda najtežoj eri za najpopularniji sport na planetarnom nivou.

„Najveći izazov bio je kalendar, sa 38 kola, čak 19 od prvog avgusta. Predstoji nam prolećni start 6. februara, nikad raniji u modernoj istoriji i paklen ritam. Vodeći brigu o prva dva ranga, Super i Prvoj ligi, posebno odgovoran posao bilo je slaganje čak 19 utakmica od petka do ponedeljka. Imali smo sreće sa vremenskim uslovima, nadam se da će biti uz nas i od februara“, zadovoljno sumira Aleksandar Pivić.

Od proleća zaražen kao i povređen

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije, na poslednjoj sednici, usaglasio je propise sa UEFA i izjednačio igrače zaražene kovidom 19 sa povređenima. Pravilo stupa na snagu od proleća.

„Na „A“ listi dozvoljeno je 30 licencirani, „B“ je neograničena. Eventualno odlaganje velikog broja utakmica generisalo bi ozbiljnije probleme, zbog zgusnutog kalendara“, obrazložo je Pivić.

Korona je jesenas odložila dve superligaške i jednu prvoligašku utakmicu. Po propozicijama, odložene utakmice morale su da budu odigrane pre početka zimskog prelaznog roka.

Iako je Pravilnik o licenciranju klubova važio u redukovanom obimu, bez takozvanog finansijskog kriterijuma, mladi sportski radnik posebno ističe angažovanost administracije svih 38 profesionalnih fudbalskih kolektiva.

„Organizacija superligaških klubova na visokom je nivou, jedini novajlija Zlatibor odgovorio je odlično zahtevima elitnog ranga. Plašio sam se kako će izgledati osam novajlija, doskorašnjih amatera, u Prvoj ligi. Na sreću, brzo su se navikli i prihvatili obaveze, posebno Radnički iz Sremske Mitrovice. Postupak licenciranja za narednu sezonu važiće u punom kapacitetu, nema odstupanja zbog korone.“

Stanojević i Stanković
FK Partizan/Miroslav Todorović

VAR sistem ne nosi u sebi lekovito dejstvo. Otvorene rane i sumnje iz aktuelne i prošlih sezona trebalo bi da budu sanirane s novim sistemom, od naredne sezone.

„Greške sudija, na ukupno 343 utakmice profesionalnog ranga, evidentirane su u zanemarljivom procentu. Slobodan sam da ocenim – arbitraža je bila više nego dobra. Očekujem da sa VAR sistemom i taj segment znatno unapredimo, mada smo svedoci da su i tada greške moguće. Fudbal je živ organizam, zato je i lep.“

Nema zahteva za novim proširenjem

Srpska elita od narednog leta imaće 16 članova. Ili bi trebalo da ima… Sve glasnije se priča da je spremna inicijativa klubova za opoziv prvobitne odluke o ispadanju šest klubova. U istom paketu, navodno, tražiće se da u maju put Prve lige krenu četiri.

„Nemamo zvaničan zahtev u tom pravcu. Postojeći propis bi najviše pogodio klubove Srpske lige, zbog prelivanja. Na primer, iz istočne grupe trećeligaškog ranga, prema trenutnom rasporedu, moglo bi da ispadne deset, ili čak 12, od 20 klubova.“

Poslednjih meseci, ipak, klupski operativci često su posezali za objavama na društvenim mrežama, novim metodama borbe i pritisaka. Novi Pazar je poslednje saopštenje, uoči meča sa Napretkom, platio – 300.000 dinara.

Povezane vesti

#related-news_1

„Društvene mreže dopiru do velikoj broja ljudi, klubovi imaju odgovornost za sadržaje na zvaničnim nalozima. Druga strana su takozvane nezvanične objave, teško je razaznati u opštem konglomeratu oficijalni klupski stav. Pozitivni su primeri Javor Matisa i Voždovca, odlični u promociji i komunikaciji s javnošću. Od 38 članova profesionalnog ranga mnogi nemaju zvaničan aktivan klupski sajt. Zajednica je nudila pomoć, međutim, nismo naišli na pozitivnu povratnu reakciju.“

Na tom planu, predsednik Nezavisnog sindikata profesionalnih fudbalera, Mirko Poledica, nije imao pardona. Poslednjih dana ustvrdio je „po treći put – Super i Prva liga su nameštene“. I javno pozvao: „Treća sreća, možda neko od nadležnih reaguje…“ Valjda je najlogičnije da ovakve stvari dobiju epilog. U interesu domaćeg fudbala.

„S pozicije direktora, brinem o takmičenju i mogu da reagujem isključivo prema akterima Super i Prve lige. Sigurno da ovakve objave srozavaju ugled, pogotovo što senzacionalistički mediji jedva čekaju da prenesu slične sadržaje. Tvrdnjama da su kompletne lige nameštene iznosi ozbiljne optužbe, bez pokrića. Voleo bih da objasni kako se namešta liga sa 380 utakmica.“

Odlazak direktora i velikog učitelja

U godini na izmaku, srpski fudbal ostao je bez Vladimira Bulatovića. Prvi i do sada jedini direktor Super lige preminuo je posle borbe sa opakom bolešću.

„Ljudski i profesionalno, Vladina smrt veliki je gubitak za Srbiju. Godinama smo, svi u Zajednici klubova, učili od Bulatovića. Nosim u sebi posebnu odgovornost da nastavim putem velikog sportskog radnika i učitelja“, podvukao je Pivić.

Uveren da od 2021. po svim parametrima sledi nova etapa na domaćim terenima, direktor takmičenja očekuje i opšti iskorak napred.

„Gledali smo i jesenas kvalitetan fudbal, bez kalkulacija, na gol više. Proleće, po tradiciji, nosi mnogo izazova i dinamike. Eto, dodatnog razloga za uživanje. Hvala predstavnicima svih klubova na trudu, saradnji i profesionalizmu. Svima njima, naravno i čitaocima Sport kluba, želim mnogo sreće i uspeha u predstojećoj godini“, poručio je Aleksandar Pivić, u prvom intervjuu sa direktorske pozicije.

Komentari

Vaš komentar