Prof. Ristić: Nisam potpisao izveštaj, propisi su jasni

Srbija - Super liga 22. sep. 202119:42 > 20:1112 komentara
Podeli:
Miljko Ristić
Branko Spasojević

Predsednik Medicinske komisije Fudbalskog saveza Srbije, prof. dr Miljko Ristić, energično je u razgovoru za Sport klub odbio navode šefa struke Partizana da iza odlaganja utakmice Crvena zvezda – Voždovac stoji bilo kakva režija.

Profesor Ristić naširoko je elaborirao današnje aktivnosti i razlog konačne odluke, obelodanjene posle sednice u 15 časova.

„Sastanak Medicinske komisije počeo je u 15,00. Sednicu smo zakazali tri sata ranije, pod oznakom hitno, kako nalaže trenutak. Uredno je bio i pozvan profesor Vlada Đukić, simpatizer Partizana, blizak ljudima iz rukovodstva, redovan na utakmicama crno-belih. Nažalost, nije se pojavio“, objasnio je prof. dr Miljko Ristić.

Povezano

Kakvom dokumentacijom ste raspolagali?

„Propozicije odlaganja utakmica su jasne – u slučaju da ekipa ima najmanje šest fudbalera van stroja, sa urednim medicinskim nalazima, postoje uslovi za odlaganje. Predstavnici Crvene zvezde dostavili su uredno izveštaje o bolesti, koliko se sećam, osmorice igrača i to je u izveštaju Medicinske komisije konstatovano. Broj nije ni toliko važan – najbitnije da su ispoštovane pretpostavke o odlaganju utakmice.“

Trener Partizana nedvosmisleno iskazuje sumnju u verodosnojnost nalaza?

„Procedure su jasne – izveštaj mora da ima faksimil licenciranog lekara, iz državne medicinske ustanove, uredno zaveden u protokol, sa brojem. I tu ne sme da bude propusta. Postoji i etička strana, da li je neko kadar uopšte da stane potpisom iza neistinitog nalaza. Nije baš sve tako kako priča Stanojević.“

Koje navode trenera Partizana još osporavate?

„Medicinsku komsiju FSS predvodim skoro 20 godina, od 2002. Kroz karijeru, potpisao sam skoro 20 sličnih izveštaja. Zvezdin slučaj nije jedinstven, niti prvi, naprotiv. Kao član UO Crvene zvezde nisam hteo da potpišem današnji, upravo, zbog mogućeg sukoba interesa, tako da pominjane moje malenkosti u kontekstu cele priče nije korektno.“

Kakva stanja obolelih ostavljaju prostor za odlaganje?

„Infekcije, temperatura, febrilna stanja, toksikacija… Potreban je izveštaj za svakog fudbalera posebno.“

U saopštenjima Zajednice Super i Prve lige, poslednjih dana, provejava kostatacija – odluku o odlaganju donela je Medicinska komisija FSS. Čini li vam se nelogičnim da komisija na čijem ste čelu ima ingerencije u takmičarskom delu?

„Ni to nije tačno – Medicinska komisija nema pravo odlaganja utakmica, već samo kostatuje činjenično stanje i dostavlja izvešaje direktoru takmičenja FSS i generalnom sekretaru. Na njima je konačna odluka da li će utakmica biti odložena, ili ne. Komisija je u ovom slučajnu prihvatila medicinske nalaze i formulisala stav da su se stekli uslovi za odlaganje utakmice“, podvukao je prof. dr Miljko Ristić.

Komentari

Vaš komentar