Zahtev UEFA i FIFA: Demoktratski izbori, bez politike u FSS

Fudbal 21. jul. 202116:55 > 17:158 komentara
Podeli:
Skupština FSS
FSS

Evropska fudbalska unija (UEFA) i Svetska fudbalska federacija (FIFA) zatražile su od Fudbalskog saveza Srbije da po demokratskim principima izabere novo rukovodstvo, otkrio je Novica Tončev.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE), predstavnici UEFA i FIFA boravili su u Beogradu tokom prethodne sednice Skupštine FSS i aktuelni Statut ocenili su kao nedemokratski i protivan njihovim pravilima. Zbog toga su, preporučile usvajanje novog dokumenta, po kom će do kraja godine biti izabrani novi predsednik, rukovodstvo i članovi organa FSS.

Cilj je da se Statut FSS usaglasi sa statutima UEFA i FIFA i da se delegati izaberu na demokratski način, u skladu sa domaćim Zakonom o sportu, koji ne dozvoljava duple funkcije.

FSS je 15. jula i usvojio novi nacrt Statuta, po kome državni i partijski funkcioneri ne bi mogli da budu na pozicijama u fudbalu.

POVEZANE VESTI

Hoćemo da izbacimo politiku iz fudbala. U Statutu UEFA ne pominju se pojedinci ali piše da država ne može da se meša u rad sporta. Znači, institucije države, Vlada, Skupština, da se ne mešaju u fudbal“, rekao je Tončev, član Izvrnog odbora FSS i ministar bez potfelja u Vladi Srbije.

Tončev je rekao da je suština promena da svako ko ispunjava uslove, pa i političar, može da se kandiduje za poziciju u FSS ali da u slučaju izbora mora da napusti prethodnu funkciju. Dodao je da će se nova pravila odnositi na sve, pa i njega.

Skupština FSS broji 73 delegata, koje daju regionalni savezi, klubovi, sudijska i trenerska organizacija, kao i udruženje fudbalskih reprezentativaca. Njome predsedava predsednik, koji se bira na mandat od četiri godine. Prema predloženom Statutu, u njoj bi trebalo da bude i predstavnik igrača, kojeg bi odredio Sindikat profesionalnih fudbalera.

Komentari

Vaš komentar