SK analiza: Katai zaslužio gol, Borjan pao prvi put

Srbija - Super liga 19. sep. 202121:504 komentara
Podeli:
Miljković i Katai
FK Crvena zvezda

Zvezdaši slave remi! Konačnih 1:1 u duelu sa Partizanom daju više razloga za slavlje crveno-belima. Na momente u podređenom položaju, izborili su kao soliter veliki bod, u situaciji kad je poraz bio već izvestan.

Odlučio se trener Dejan Stanković, u prvih 45 minuta, za formaciju 4-1-4-1, sa ofanzivnom transformacijom u 4-3-3.

Posle odmora, crveno-beli su se vratili proverenom sistemu sa dvojicom zadnjih veznih, uz Seku Sanoga, isti zadatak poveren je Geloru Kangi.

Milan Borjan 5,5

Loše je golman Crvene zvezde reagovao kod gola Partizana, dozvolio da se strela, doduše neometanog Natha, zarije iza njegovih leđa. I to je jedini minus Milanu Borjanu u 165. derbi priči. Uspevao je tokom meča da iznese teret odbrane i u svakom trenutku podigne saigrače. Greška kod majstorije Natha nije ostavila teže posledice po Borjanov učinak u preostalih sat vremena igre. Druga je stvar što zvezdaši od kapitena očekuju uvek mnogo, mnogo više. Prvi Borjanov pad, u ito vreme, mnogo boli.

Povezano

Strahinja Eraković (do 55) 6,5

Jedna od boljih partija Zvezdinog bonusa. Na poziciji desnog beka ostavio je dobar utisak, ponajviše zahvaljujući uspešno obavljenim defanzivnim zadacima. Nosio se odlično, pogotovo u kratkom periodu posle nastavka, u duelima sa Nemanjom Jovićem i uspevao da neutrališe napade rivala po levoj strani. Odlučio je trener Dejan Stanković za korekciju u 55. minutu, na desnoj strani zaigrao je Milan Gajić.

Miloš Degenek 6,5

Izgarao je sa saigračima do poslednje kapi znoja, za borbenost i požrtvovanje zaslužio maksimalnu ocenu. Ponekad i nije bio na nivou, međutim, imao je i sreću da crno-beli u završnim momentima ne budu precizni. Zvezdina defanzivna linija pucala je na momente, pogotovo u prvom delu drugog poluvremena, ali nije popustila.

Aleksandar Dragović 7

Visoki standard „štopera sa kravatom“ potvrđen je i u njegovom debiju u serijalu „večiti derbi“. Iako prečesto pod velikim, skoro nepodnošljivim, priticima napadača Partizana, sa uspehom je odgovorio skoro svim zadacima. Ponekad ostavljen i zaboravljem od saigrača, pogotovo nakon napada Lazara Markovića i Rikarda, još jednom se legitimisao kao vođa nove generacije crveno-belih.

Milan Rodić 7

U konkretnom učinku – dve sjajne asistencije i lošija reakcija kod vodećeg gola Partizana. Sjajno je sarađivao sa Kataijem, predstavljao veliku glavobolju Aleksandru Miljkoviću i na kraju odskočio od timskog učinka. Asistent kod izjednačujućeg gola, takođe i prečke Crvene zvezde. U „nevidljivim“ trenucima, šetao je od sjaja do očaja, ponajviše, pod ogromnim pritiskom Lazara Markovića.

Seku Sanogo (do 77) 6

Nije se proslavio, najpre, kao usamljeni zadnji vezni, tik ispred štoperskog tandema, potomo i u paru sa Kangom. Gubila je Zvezdina srednja linija prednost, u borbama sa Zdjelarom i Jojićem, dobrim delom i zbog nedostatka beskompromisnog Sanoga. Ponekad i daleko od lopte, pokušavao je na sve načine da se izbori za poziciju i vrati meč u ravnotežu, međutim, nikako nije uspevao u toj nameri.

Gelor Kanga 6,5

Očekivalo se mnogo više od Gabonca u redovima Crvene zvezde. Iako je meč počeo ispred Sanoga, kasnijom prekomandom na zadnjeg veznog nastavio je u sličnom ritmu – nekonkretan, pogotovo u pasovima napred, koju su i njegova specijalnost. Umeo je, u trenucima kad nije sve bilo kako je hteo, da zaoštri, za šta je kažnjen žutim kartonom. U izostanku kvalitetne partije Gelora Kange valja tražiti razloge Zvezdine nekonkretnosti u ofanzivnom delu.

Nenad Krstičić (do 46) 6

Nije se mnogo video Zvezdin vezista tokom prvog poluvremena. Često daleko od lopte, izostala je od njega očekivana tranzicija ka bočnim delovima ofanzivnog reda. Totalno neprimetan kako se bliži odmor i zato ne čudi odluka stručnog štaba da ostane u svlačionici.

Mirko Ivanić (do 72) 6

Ni blizu sjajne partije od evropskog duela sa Bragom. U Ivanićevom slabijoj igri valjda potražiti i razloge zbog čega se Crvena zvezda lako predala crno-belima. Doduše, Ivanić se našao i na drugoj poziciji, u veznoj liniji, bliže golu Partizana, pod konstatnim pritiskom vezne, povremeno i defanzivne linije rivala. Skauting crno-belih odradio je odličan posao i predupredio bilo kakvu opasnost u režiji Zvezdinog znalca sa loptom.

Aleksandar Katai 7,5

Zvezdin čovek poteza. Nogom, ili glavom, svejedno, ponovo je pronašao put do mreže rivala. Ako je ko to zaslužio u nedelju veče, u crveno-belom dresu, onda je to i Aleksandar Katai. Na poziciji, često u tandemu sa Dionijem najbliži golmanu Aleksandru Popoviću, potom i na levoj strani napada, „zujao“ je i permanentno tražio način da pogodi mrežu. Umešne reakcije, kod obe asistencije Milana Rodića, svrstali su Zvezdinog kapitena u jednog od junaka susreta sa Partizanom.

Derbi
FK Crvena zvezda

Luis Dioni 6

Predstavljao je samo povremenu opasnost po defanzivnu liniju Partizana. Borio se kao lav, trčao, dominirao sa loptom i za taj deo zaslužio da bude nagrađen golom, ili asistencijom, u konačnom računu. Verovao je Stanković u Dionija, čije kretanje tokom celog susreta, uz nekoliko poteza, davalo nadu da crveno-beli mogu do izjednačenja. Činjenica da je izgurao ceo meč možda je i najbolja ocena koliko je Dejan Stanković bio zadovoljan učinkom najisturenijeg fudbalera.

Marko Lazetić (od 46) 6

Najmlađi akter na terenu našao se u igri, na opšte iznenađenje, posle odmora, umesto Nenada Krstičića. Nisu crveno-beli dobili mnogo sa Lazetićem, uz prekompoziciju u veznoj liniji. Očigledna važnost susreta sa najljućim rivalom ostavila je traga na učeniku Zvezdine škole.

Milan Gajić (od 55) 6,5

Na nivou timskog učinka, na poziciji desnog beka. Očigledna je bila namera trenera Dejana Stankovića da uvođenjem Gajića dobije na iskustvu i probojnosti po desnoj strani. Takav je bio i konačan epilog – partija Milana Gajića bila je tas na vagi, već viđena i unapred projektovana od šefa stručnog štaba. Uspeo je da odgovori zadacima na oba plana!

Filipo Falko (od 72) 6,5

Za kratko vreme, nije se previše nametnuo, ali jeste uspostavio stabilnost u ofanzivnoj liniji crveno-belog tima. Izostao je konkretan učinak, ali partijom za 23 minuta zavredeo je pozitivne ocene. Ušao je na teren u odlilčnom trenutku i bio podsticaj saigračima za izjednačenje.

Petar Stanić (od 77) –

Bez konkretnijeg učinka, iako je Crvena zvezda, u njegovom „mandatu“ na terenu stigla do izjednačenja. Upisao je debi, ima vremena za Stanića…

Dejan Stanković 7

Totalno iznenađujućim izmenama izborio se za oreol pobednika. Konačnih 1:1 idu, ponajviše, na adresu stručnog štaba Crvene zvezde. Šampion je bolje ušao u utakmicu, u pomalo neočekivanoj formaciji, pokušavajući svim silama da poentira. Nije uspeo, inspiracija Natha promenila je stanje na terenu i crveno-belima poverili podređenu ulogu. U takvoj situaciji uspeli da izvuku bod, sa nekoliko sasvim neočekivanih aduta na terenu. I to mlađih snaga, čije vreme dolazi. Stanković je taj deo ispita apsolvirao sa „desetkom“.

Komentari

Vaš komentar