Skupština FSS 28. avgusta, političari mogu u izbore

Srbija - Super liga 19. avg. 202120:001 komentar
Podeli:
Skupština FSS
FSS

Skupština Fudbalskog saveza Srbije usvojiće Statut na narednoj sednici, 28. avgusta. Konačan datum definisali su članovi Izvršnog odbora FSS, tokom zasedanja, u četvrtak.

Fudbalska vlada poslala je predlog najvišeg pravnog akta skupštinskim delegatima na usvajanje. Poslednju reč i konačan oblik Statuta FSS, prema slovu propisa, daće Skupština. Početak zasedanja u Staroj Pazovi zakazan je za 11 časova.

Odmah posle definisanja novog pravnog okvira i završetka septembarskog kvalifikacionog serijala, na putu ka Mondijalu u Kataru, fudbalska Srbija krenuće u izborni proces. Otuda i povećano interesovanje javnosti za statutarna rešenja i konačan izbor naslednika Slaviše Kokeze na beogradskim Terazijama.

Povezano

Prema definitivnom nacrtu, pred skupštinskim delegatima, naći će se verzija bez starosnog ograničenja i delimično korigovanim uslovima za izbor političara na funkcije u sistemu Fudbalskog saveza Srbije. Definisan je preduslov – po izboru u organ saveza, ili predsedničko mesto, političar, ili državni službenik, moraće da se povuče iz javnih poslova.

Izvršni odbor, praktično, poslednjom korekcijom, na osnovu stava Komisije za pravna pitanja, dozvolio je političarima da nesmetano učestvuju u izbornoj trci. Prethodno rešenje, uobličeno posla javne rasprave, bilo je znatno restriktivnije i podrazumevalo da najkasnije 15 dana pred početak izbornog procesa dostave pisane dokaze o povlačenju sa stranačkih, ili državnih, funkcija.

Novost u izboru predsednika odnosi se i na imenovanje članova Izvršnog odbora, uoči definisanja kandidata za najvišu poziciju u sistemu Fudbalskog saveza Srbije. Budući predsednik imaće obavezu da dostavi sastav fudbalske vlade u paketu, pre konačnog izbora.

Najmanje četvrtinu članova IO FSS činiće predstavnici klubova.

Predviđen je još jedan preduslov – kandidati regionalnih saveza za članstvo u skupštinskom sazivu moraće da imaju najmanje godinu dana prijavljeno prebivalište na teritoriji istog.

Konačnu reč o predlogu Statuta, u narednim danima, posle prevođenja, daće i stručne službe UEFA.

Prema načelnom planu, izborni proces trebalo bi da počne sredinom septembra. Za tri meseca planirane su radnje na svim nivoima i konačni izbor predsednika Fudbalskog saveza Srbije. Od maja 2016. do marta 2021. na čelu FSS nalazio se Slaviša Kokeza. Posle ostavke, uslovljene nefudbalskim događajima, srpsku kuću fudbala predvodio je najpre Marko Pantelić, a potom i Nenad Bjeković, zvanično, imenovani zamenici predsednika.

Komentari

Vaš komentar