Srbija poslednja u Evropi zatvara prelazni rok

Srbija - Super liga 10. sep. 202113:571 komentar
Podeli:
Reprezentativci Srbije
FSS

Eksplodirala je fudbalska lopta s poslednjim satima prelaznog roka na evropskom tlu, dok se u Srbiji čula samo tišina. Logično – fudbalska pijaca biće zaključena tek 17. septembra. Prelazni rok u Srbiji trajaće ubedljivo najduže u Evropi!

Fudbalski savez Srbije izašao je u susret klubovima i fudbalerima. Poslednjih godina, upravo, zbog usaglašenosti sa evropskim tokovima, bez posla je privremeno ostajao veći broj igrača i zato je srpska kuća fudbala odlučila da pomeri zaključenje fudbalske pijace.

Izbor je pao na čak 17. septembar, do kada klubovi imaju vremena da popune „rupe“, istovremeno i fudbaleri da prihvate potencijalne ponude.

Povezano

Poslednjih dana, otvoreni su transferi bili još samo u Rusiji, Češkoj, Albaniji, Izraelu, Rumuniji, Slovačkoj, Turskoj. Polako su zatvarana i ova tržišta i transferi ostali dozvoljeni samo u dve države. Do kraja letnjeg prelaznog roka u Izraelu ostala su još četiri, a Srbiji čak sedam dana.

Neočekivano je poslednjih godina utanjio pritisak da se takozvani „transfer period“ usaglasi sa početkom fudbalske sezone. Slični glasovi čuli su se svojevremeno i od Žozea Murinja, u vreme dok je radio na Ostrvu, ali čelnici liga širom Evrope ostali su pri stavu da je poslednji avgustovski dan najbolji rok za okončanje prelaznog roka. Uz Engleze, Špance i Francuze, opredeljene za ponoćni termin, 31. avgusta samo nešto ranije zaključene su trgovine u Italiji (20 časova) i Nemačkoj (18).

Prelazni rok u Letoniji završen je još 16. jula, u Litvaniji četiri dana kasnije. Crnogorci su se odlučili za prvu dekadu avgusta, kao Finci i Šveđani.

Određeni savezi ostavili su mogućnost angažovanja takozvanih „džokera“ i po okončanju zvaničnog transfer perioda. Uslovi i pravna regulativa nisu uniformisani. Ostavljen je prostor, uglavnom, za angažovanje mladih fudbalera, povratnika iz inostranstva, ili profesionalaca bez ugovora od prvog dana prelaznog roka.

Klubovi iz Srbije do 17. septembra, u ponoć, moći će da angažuju novajlije bez ograničenja. Poslednjih dana aktuelni su, uglavnom, manje atraktivni poslovi.

 

Komentari

Vaš komentar