Šta se dešava u FSS: Bjeković siguran, ima li drugog?

Srbija - Super liga 15. okt 20229:556 komentara
Dragan Stojković i Nenad Bjeković
Starsport/Peđa Milosavljević

Izborna trka u Fudbalskom savezu Srbije izašla je na ciljnu pravinu. Iako 16 dana do finalnog čina, aktuelnog vikenda možda bude i poznato ime budućeg predsednika srpske kuće fudbala.

I to iz dva, jednostavna, razloga.

U nedelju ističe rok za predaju kandidatura i za sada je na Terazije 35 dostavljena samo jedna – Nenada Bjekovića! Ukoliko u narednim satima ne stigne podrška regionalnih saveza, ili barem petorice članova budućeg skupštinskog saziva, još nekom sa spiska 85 delegata, gotovo je sigurno da će od 31. oktobra Fudbalski savez Srbije voditi saziv identičan aktuelnom.

Izbori u FSS

Poslednjih dana, ipak, izborna trka bliži se kulminaciji. Sa vidljivim i glasnim turbulencijama.

Nenada Bjekovića kandidovali su Beograd, istočna Srbija i Kosmet. Ali…

Zapad i Vojvodina, za sada, ćute. Politički strogo kontrolisan proces, oličen u (ne)jasnoj ulozi stranačkih komesara u izbornim radnjama, svesno i od Fudbalskog saveza Srbije pravi još jedno poprište sukoba. Sa podjednako nezadovoljnim akterima, spremnim na optužbe i obračune, u kovitlacu nejasnih propisa, podložnih dvostrukim tumačenjima. Rukopis sličan onom u JSD Partizan i svakojakim strukturama oko nas… Lokalnog i državnog nivoa.

Otuda i jasno obrazloženje disproporcije između vesti da je kandidatura Nenada Bjekovića podržana od vrhovnog fudbalskog autoriteta, selektora Dragana Stojkovića, i da možda neće biti ni jedina. Crvena zvezda se već oglasila i najavila da neće imati predstavnika na zasedanju u Staroj Pazovi, pojačavaju se i pritisci niškog Radničkog, sednicu Odbora za hitna pitanja FS RiS obeležili su magloviti stavovi vodećih ljudi, sve su glasniji i aberi nezadovoljstva pojedinih, u ovom trenutku, skrajnutih kandidata za fotelju na Terazijama 35…

Politički komesari istrajali su u nameri da u Srbiji, na ključne dizgine vlasti, „nameste“ stranačke vojnike. Klimoglavce, bez stava i ideje, fudbalske anonimuse. I zato će izbor predsednika FSS najmanje zavisti od volje 85 delegata skupštinskog saziva. Odlučiće vrhovi autoritet na Andrićevom vencu. Uz borbu, preglasavanje, saopštenja i sukobe, ili u atmosferi jednoglasja, to je već pitanje političkog inženjeringa. Piksijev stav jeste fudbalski „broj jedan“, ali o ishodu izbora, ma gde bili organizovani, ključnu ulogu uvek su imali političari…

U jesen 2022. možda i najjasnije izraženu, golim okom vidljivu!

 

Komentari

Vaš komentar