Statut podelio FSS: Tončev glasno protiv

Srbija - Super liga 15. jul 202121:104 komentara
Skupština FSS
FSS

Odbor za hitna pitanja, na sednici u četvrtak, usvojio je Nacrt budućeg Statuta Fudbalskog saveza Srbije. U narednih mesec dana sledi javna rasprava i tek potom konačan predlog pred delegatima Skupštine, čija će reč biti poslednja i obavezujuća.

Pojam „javna rasprava“, u doba Slaviše Kokeze, ali i ranijih predsednika FSS, nije imala nikakav značaj. Danas, ipak, sasvim drugačija je slika i prilika, po svim dužima i vertikalama, podeljene fudbalske Srbije. Od stava sportskih radnika zavisiće i konačan izgled najvišeg pravnog akta srpske kuće fudbala.

Povezane vesti

#related-news_1

Uoči i na samoj sednici najoperativnijeg i najužeg organa FSS vodila se žučna rasprava. Najviše primedbi na predložen Nacrt statuta imao je, prema očekivanjima, Novica Tončev. Predsedniku istočnog fudbalskog regiona nije bio po volji član o anuliranja političara, angažovanih čak u poslednje tri godine, iz najpopularnijeg sporta. Smatrajući da je novim predlogom omogućen direktan obračun sa pojedinim ljudima iz FSS, uoči predstojećih izbornih radnji, Tončev na sednici u Beogradu nije imao pardona. Jasno je stavio da se ne miri sa predlogom i da će glasati protiv.

Napokon, pronađeno je solomonsko rešenje – sporna stavka biće predmet javne rasprave i u zavisnosti od glasa javnosti, ili mišljenja sa „vrha“, naći će se pred delegatima skupštinskog zasedanja, krajem avgusta.

Sudu javnosti biće podložna još jedan statutarni član – ukidanje sporne starosne granice u postupku izbora budućeg predsednika FSS. Konačna formulacija zavisiće, takođe, od većinskog stava fudbalske Srbije.

Ostale tačke dnevnog reda, a bilo ih je čak 12, apsolvirane su već veće rasprave, uz prethodnu pripremu. Šampionat Srbije počeće u petak, premijerno sa upotrebom VAR tehnologije. Članovi Odbora za hitna pitanja FSS, usvojili su liste delegata Super i Prve lige, futsala i mlađih kategorija za narednu sezonu, Propozicije takmičenja u Srpskoj ligi, odluku o apliciranju za UEFA projekat, vezan za saniranje posledica izazvanih poplavama…

Iako je bilo najava u javnosti, liste sudija Super i Prve lige nisu menjane.

Komentari

Vaš komentar