Sudije šest kola bez taksi, operateri pretili štrajkom!

Srbija - Super liga 27. nov. 202112:00 > 12:021 komentar
Podeli:
Dejan Bogićević, Lazar Lukić, Bojan Banović
Peđa Milosavljević/ Starsport

Fudbalske sudije najvišeg ranga, za angažovanje u poslednjih šest superligaških kola, nisu primile ni dinar, saznaje Sport klub.

Obaveze prema službenim licima izmirene su zaključno sa 11. superligaškim vikendom. Od tada, a elitni karavan ušao je u 18. rundu, iz Udruženja klubova Super i Prve lige, nisu preusmeravana sredstva na račune sudija sa glavne i liste pomoćnika.

Povezano

Kako saznajemo, osnovni razlog velikog kašnjenja vezuje se za neažurnost Telekoma, jednog od glavnih sponzora elitnog ranga. Potpisivanjem ugovora, prošlog leta, Telekom se obavezao, između ostalog, i na izmirivanje obaveza prema službenim licima. Tek sa uplatom na račun Udruženja klubova Super i Prve lige, sredstva se preusmeraju ka sudijama. A, novca za tu namenu, u ovom trenutku, nema na računu zajednice klubova profesionalnog ranga.

Iako je i ranije bilo sporadičnih zastajkivanja u otplatama dugovanja, nikad se nije dešavalo da sudije čekaju na takse čak šest kola. Poslednjih sezona uspostavljena je efikasna dinamika, u vreme mandata predsednika Slaviše Kokeze, sredstva su isplaćivana odmah posle kompletno okončane prvenstvene runde. Danas situacija nije ni približno dobra kao ranije…

Pred početak sezone, na opšte iznenađenje u vremenu velikih promena i čišćenja sudijske organizacije, Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije smanjio je takse službenim licima. Glavni sudija danas, u elitnom rangu, po utakmici dobija 54.000, a pomoćnik 32.000 dinara.

Nije to, ipak, njihova zarada, jer deset odsto od naplaćenih taksi moraju da usmere na tekući račun FSS, za „stručno usavršavanjei druge oblike edukacije“ i to dva dana od odigrane utakmice. Za četvrtog sudiju namenjeno je 13.000, VAR arbitra 25.000, AVAR 17.000, posmatrače, delegate, operatere i kontrolore bezbednosti po 15.000 dinara. I svima ostaje deset odsto manje u konačnom zbiru, koliko ubere FSS.

VAR sudije
Peđa Milosavljević/Starsport

Da postoji očigledna disproporcija između preuzetih obaveza i poslovanja sponzora, potvrđuje i vest sa lica mesta da je nedavno, u poslednjem trenutku, sprečen štrajk operatera zbog naprasnog umanjenja taksi i to u jeku sezone. Operativci, angažovani u VAR sobi, nisu hteli da prihvate odluku Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije, sa sednice od 30. oktobra, o smanjenju nadoknade sa 15.000 na 10.000 dinara.

Odlučni u nameri, obelodanili su jedinstvenu odluku da se neće naći u Staroj Pazovi, na radnim mestima, u utakmicama 16. superligaškog kola. Održan je hitan sastanak i napokon, u uzavreloj situaciji, odlučeno je da takse ostanu nepromenjene. Dodatni problem nametala je obaveznost odluke „fudbalske vlade“, objavljene u službenom glasilu. Zato je odlučeno da u narednom periodu nadoknada operaterima iznosi 15.000, uz korigovani način isplate.

Navodno, ideja o smanjenju taksi došla je u želji da se obezbedi isplata članovima pojedinih komisija, angažovanih u sistemu Fudbalskog saveza Srbije. U tom trenutku nije se ni znalo da će „orlovi“ izboriti plasman na Mondijal u Kataru i obezbediti srpskoj kući fudbala još najmanje 12 miliona dolara.

Komentari

Vaš komentar