Teški dani za FSS: Packe iz UEFA i novo brisanje sudija

Srbija - Super liga 1. jul. 202119:101 komentar
Podeli:
Skupština FSS
FSS

Godinama taložen javašluk u Fudbalskom savezu Srbije došao je na naplatu – tročlana delegacija UEFA, tokom višednevne posete Beogradu, jasno je stavila da aktuelno stanje mora da se menja. Pod hitno, iz korena!

Na radaru evropske kuće fudbala, tokom poslednje sezone, našlo se više utakmica Super i Prve lige. U situaciji kad državni organi nemaju volju da se, izuzev isprazne retorike, konkretno obračunaju sa režiserima sumnjivih utakmica, UEFA nije spremna više da ćuti.

Zato se u paketu „pročitanih“ mera nalazi i konkretna – skidanje Pavla Ilića, sudije obeleženog meča Sloga (Kraljevo)-Trajal, sa prvoligaške liste! Bez izgovora…

Povezane vesti

Sudijska komisija FSS, predvođena u međuvremenu smenjenim predsednikom Milanom Karadžićem, ocenila je u izveštaju da u spornom meču nije bilo narušavanja integriteta takmičenja, što je bio dovoljan signal „disciplincima“ da odustanu od gonjenja… Sve dok iz Niona nije stiglo naređenje – sudija mora da bude kažnjen brisanjem sa liste! I tu više nema kompromisa…

Povreda integriteta takmičenja jedna je od tri goruće teme unutar Fudbalskog saveza Srbije. Ostale dve, hitni izbori i konstituisanje Arbitražnog suda, odavno se nalaze u fokusu UEFA.

Skupština FSS
FSS

Važeći pravni okvir, usvojen uz amin svih klubova i jednoglasnu podršku delegata na Skupštini FSS, maja 2019, uz prethodnu aklamacionu podršku prilikom izbora Slaviše Kokeze za predsednika, u direktnoj je disproporciji sa demokratskim načelima. Iako su bili prisutni na obe sednice u 2019, što je i praksa, emisari UEFA ovog puta nisu uvijali reči u celofan. Pretećim tonom, sa skupštinske govornice i tokom sastanaka sa najvišim rukovodstvom saveza, upozorili su o nužnosti izbora i hitnost imenovanja novog sastava Izvršnog odbora i predsednika. Ne, i novog saziva Skupštine FSS…

Srpska kuća fudbala zabasala je i u crvenu zonu sa Arbitražnim sudom. Nije tajna, mnoge odluke ostale su pod znakom pitanja, ali prekršene procedure u izboru sudija i činjenica da od marta aktuelni saziv nema legitimitet naložili su i reakciju iz Niona.

Piksi bez podrške Nišlija

Uz članove Odbora za hitna pitanja, ključnu poziciju na vrhu FSS ima selektor Dragan Stojković.

Opšta podrška Piksiju glavna je snaga talasa najavljenih i delom realizovanih reformi na Terazijama. Nedolazak pojedinih delegata na poslednje zasedanje u Staru Pazovu, pre svega, Zvezdana Terzića nije iznenađenje, ali jeste tradicionalni izostanak emisara niškog Radničkog, Stojkovićevog matičnog kluba.

Delegacija UEFA, uz pojačanje iz FIFA, između skupštinskog zasedanja, boravila je nekoliko dana u Srbiji. Jasno stavljajući do znanja složenost situacije, predočila je i konkretne sankcije – sva sredstva biće stopirana ukoliko FSS ne pristupi konkretnom i vidljivom rešavanju zjapećih problema.

 

Komentari

Vaš komentar