Tinja rat u FSS: Sve više frontova do konačnog obračuna

Srbija - Super liga 20. nov. 20218:31 > 9:2616 komentara
Podeli:
Nenad Bjeković i Dragan Stojković
Srđan Stevanović/Starsport

U strukturama Fudbalskog saveza Srbije odavno tinja rat na nekoliko frontova. Do konačnog obračuna, pogotovo posle plasmana državnog tima na Mondijal u Kataru, nijedna od zainteresovanih strana nije spremna da se upusti u direktnu borbu za prevlast na Terazijama.

Poslednjih dana sporadično se čuju probni „pucnji“ sa regionalnih terena. U borbe su nenadano ubačeni i jasno imenovani igrači, po koja teška reč i tabloidna optužba, bez konkretnih svedoka sa terena.

I ništa ne bi u celoj priči bilo čudno – Fudbalski savez Srbije od aprila se nalazi u bestežinskom stanju, sa selektorom kao vrhovnim autoritetom i nekoliko „batina“, spremnih da reaguju po potrebi – da dani odluke nisu na pomolu.

Borba za prevlast u FSS

Štapom i bez šargarepe rešena je prva runda, pre tri nedelje, na jednoj od najburnijih sednica Izvršnog odbora FSS u poslednjih deset godina. Iako nikome nije ni danas jasno kako je u situaciji 9:4 većina protivnika novog statutarnog rešenja najednom promenila mišljenje, bliži se 29. novembar i završni čin usvajanja najvišeg pravnog akta u fudbalskom sistemu. A, to već može da bude ozbiljan problem.

Za sada, međutim, ne postoji rešenost ni u jednom od blokova da zaoštri situaciju do maksimuma, na nivou „ili, ili“. Zato je i najlogičnija prognoza da Statut dobije zeleno svetlo, a završni obračun bude pomeren do nove godine, ili čak izbora.

U ovom trenutku ne postoji ni minimalna projekcija ko bi mogao na čelo FSS. Iz jednostavnog razloga, izbori se ne očekuju u doglednom periodu. Skupštinski delegati usvojiće odluku o raspisivanju izbora, ali dinamika procesa, konstituisanje tela i ostale radnje, biće definisani na narednoj sednici izvršnog organa.

A, to je već najava pokretanja konkretnih tema i prvi vidljiviji sukob u najavi.

Statut FSS biće samo polazna tačka u najavi izbora. Slede potom zasedanja fudbalskih vlada, skupština i javne rasprave unutar regionalnih saveza. Zatim i nove sesije, definsanje statutarnih rešenja na najnižem nivou… I tek tada, fudbalska Srbija može da krene u izbore – od opštinskih i strukovnih organa do vrha vlasti. Uz pretpostavku minimuma demokratičnosti, kakve nije bilo u martu 2019. – pa to nikome ni iz aktuelnog rukovodstva, ali ni UEFA nije smetalo – to je još tri meseca pride… Zato bi novi skupštinski saziv mogao da bude definisan tek u leto 2022. Uz ogradu – ipak je ovo Srbija, zemlja čuda.

Skupština FSS
FSS

Dizgine vlasti i poluge uticaja, na Terazijama 35, danas su dva suprotna pola iste organizacije. Vlast ima profilisana većina u IO, selektor Dragan Stojković najveći uticaj.

Sada već antologijska sednica IO od 30. oktobra imala je nastavak i u Lisabonu, uoči meča sa Portugalom. Do Beograda su stigle informacije da su vođeni i žučni dijalozi na marginama čiji učesnici nisu bili samo članovi fudbalske vlade, već mnogo krupnije i moćnije „ribe“. Burna je bila i predigra sednice Komisije za pravna pitanja. Kvorum je obezbedio Zvezdin kadar, iako crveno-beli nisu na istim talasnim dužinama sa kancelarijama na Terazijama. I tu su pojedinci iz FSS dodatno „napumpali mišiće“.

Dok prebrojavanje traje, niko nije spreman da se izjasni kojem jatu hita.

Kako se steže obruč, tako u pričama o budućnosti FSS izbijaju teorije o naredbama UEFA i naređenjima „iz vrha“. Konglomerat interesa i svakojakih tvrdnji po principu „rekao mi jedan čovek“ teško je pročitati. Otuda veliki oprez u sveže nijansiranim taborima i očekivanje da se napokon oglasi i selektor Dragan Stojković. Autoritativnom Piksiju niko nije spreman da se javno suprotstavi, a da li selektor ima snagu da artikuliše sopstvene interese i posle sportske posloži i „političku“ vertikalu to je već pitanje, od čijeg odgovora zavisi ime budućeg predsednika FSS.

Čoveka, koji po budućem „ustavu“ saveza neće biti član skupštinskog saziva, niti imati pravo glasa…

Komentari

Vaš komentar