Varga za SK: Partizan ruši Zvezdu, rezultat – 2:1

Srbija - Super liga 6. apr 20218:34 > 8:345 komentara
Podeli:
Zvonko Varga
Foto Sport Klub

Ljubav se crtala još u dečačkim danima na beloj majici (vodenim bojama stvarao se grb crno-belih), klub sa JNA se gnezdio svakog dana u porodici Varga, nedaleko od Šećerane u Crvenki, po davno odomaćenoj, čuvenoj krilatici, čedu legendarnog Duška Radovića, suštini pripadanja nekome i nečemu u svega sedam reči: Za druge se navija, Partizan se voli!

Zbog onoga što voli, što obožava, Zvonko Varga, jedan od najboljih napadača u Jugoslaviji, osamdesetih godina prošlog veka, pauzirao je sezonu i po (Uprava Crvenke insistirala na transferu u Crvenu zvezdu), da bi se iz „najslađeg sela“ konačno preselio u Humsku, gde je proveo deceniju i osvojio dve šampionske titule…A, danas će da krene…Evo njegovog koraka…

Naviru uspomene i emocije na vreme kada se živelo za večiti Derbi, kada se danima slavilo posle pobeda i tugovalo kada rival zada žestok udarac. Vreme. Neponovljivo vreme“, ističe Varga (61) u razgovoru za Sport Klub.

Prisetićemo se, naravno, najblistavijih i onih manje lepih Varginih trenutaka u susretima sa Zvezdom, no, pre toga, hajde da bacimo akcenat na ono što bi sutra moglo da bude u žiži, na novi megdan komšija sa Topčiderskog brda. U novom vremenu.

Ne verujem, s obzirom na ogromnu bodovnu prednost Crvene zvezde, da Derbi pred nama može bilo šta veliko da odluči. Proveriće se trenutne vrednosti ekipa, oni koji ne znaju sad će saznati ko je bolji, kvalitetniji… Biću direktan, sasvim otvoren, za mene, dok lopta nije ni krenula sa centra, nema dileme: bolji je Partizan! Ostali neka sačekaju završetak Derbija. Nije ovo samo iz ugla Varge navijača, već, jednostavno, tako stoje stvari, iako je, ponoviću, aktuelni lider daleko odmakao. Nikada nisam bio toliko spokojan uoči Derbija, uveren da će Partizan da savlada crveno-bele, prognoziraću i rezultat, 2:1 za nas! Ne sumnjam da će Partizan umeti da iskoristi snagu i istovremeno neutrališe glavne karike u domaćem sastavu, mislim na lucidnog Kataija i Ivanića, čiji je rejting značjano porastao u evropskim utakmicama. Dalje, Partizan ima ono što Zvezda nema, radi se o Sumi i Natku, upravo bi pomenuti tandem trebalo da predstavlja prevagu na putu do celog plena. Na radost svih Partizanovaca, koji, siguran sam, poput mene, bezgranično veruju šefu Aleksandru Stanojeviću, pravom čoveku na pravom mestu.

Optimistično, bez zadrške. Takav je Varga bio i tokom karijere. Što na um, to na drum. Okrećemo točak istorije…

Šta najviše pamtim? Prirodno, dve šampionske krune u dresu Partizana i mečeve sa Zvezdom koji su uticali na takav rasplet. Najpre u sezoni 1882/83, pod vođstvom trenera Miloša Milutinovića, kada sam mesecima kuburio sa povredama i dugo bio van stroja, dobio sam šansu u drugom poluvremenu duela sa Zvezdom i postigao jedan od najdražih golova, mada je, sa strane posmatrano, posao izgledao prilično lagan. Kako se akcija odvijala? Zvonko Živković je iz okreta šutirao, osetio sam da će golman Tomislav Ivković da odbije loptu, pravovremeno utrčao i zatresao mrežu, za 2:0. Zvezda je smanjila u finišu, nedovoljno da poremeti Partizanove planove. Što se druge titule tiče, u šampionatu 1985/86, Zvezdu smo ranili na JNA, 3:2, Dragan Mance se dva puta upisao, tog dana je osvanulo i moje ime na starom semaforu, na mestu rezervisanom za strelce. Trka je, praktično, tada i odlučena, pošto se približavao kraj prvenstva. Toliko o divnom, fantastičnom“, nasmejao se Varga ( 451 utakmica, 167 golova u dresu Partizana).

Šta je sa drugom strane medalje?

Otkriću je, naravno. Reč je o sledećem: nikada u mečevima sa Crvenom zvezdom nisam pogodio cilj na njenom stadionu. A, imao sam imao više šansi nego na JNA. Kad neće, onda baš neće, lopta nije htela u mrežu. Nekad za milimetar, nekad za palac, uglavnom, bez realizacije. Da li mi je žao? Jeste!

Strelci umeju da budu tužni, ali i srećni, kao niko. Radost gola je posebna, neopisiva, fudbal je, uostalom, lopta u mreži. Vargu pamte na prostorima zemlje koja se zvala SFRJ, pamte ga i u Belgiji (čak šest golova postigao za Lijež u prvenstvenom dvoboju sa Beršotom – 6:1). Golgeteri se pamte. Svuda.

Ušlo je sve što sam šutnuo, možda sam jedanput omanuo, danima nisam silazio sa novinskih stubaca u Belgiji. Nekad beše, sad se pripoveda“, zaključio je Zvonko Varga, bivši istaknuti napadač, centarfor, vlasnik izuzetno cenjene Fudbalske škole u Beogradu, zaljubljenik u Partizan, čovek koji je, pročitali ste, otpisao Crvenu zvezdu u predstojećemn Derbiju.

Prognoza čeka potvrdu ili demanti. Na potezu su fudbaleri Zvezde i Partizana. Njihova je poslednja.

Komentari

Vaš komentar