Zbrka u FSS: Izbori ni na pomolu

Srbija - Super liga 22. sep. 202110:00 > 12:358 komentara
Podeli:
Bjeković i Šurbatović
FSS

Fudbalski savez Srbije i dalje se nalazi u vakuumu – iako najavljen za sredinu septembra, izborni proces nije ni na pomolu. U ovom trenutku niko ni ne zna kad bi izborne radnje mogle da počnu. Nema čak ni razgovora na tu temu.

Zašto izbora nema, uprkos najavama, ubrzanim koracima i stvaranju uslova za sprovođenje procedura, od najnižeg nivoa, danas niko ne može jasno da objasni.

Glavni preduslov za početak pompezno najavljenog procesa odnosio se na usvajanje novog Statuta FSS. Javna rasprava, konkretno i posle mišljenja Komisije za pravna pitanja, definisan predlog, usvojen od Izvršnog odbora, do poslenjeg slova ispoštovane procedure, nisu bili dovoljno čvrsta podloga za usvajanje uobličenog nacrta.

Iz FSS

Ponuđeno rešenje, navodno, posle pretresa oborila je UEFA, uz obrazloženje da pojedini članovi nisu precizni i nose potencijalne nedoumice u tumačenjima. I tu je bila tačka – od konsultativne sednice IO FSS, 28. avgusta, priča o izborima totalno je zaboravljena. Čak i „povučena“ iz razgovora…

Nije tajna, o mnogim temama u fudbalskog Srbiji pita se i državni vrh. A, izbori jesu stavka od bitnog značaja, za čiji ishod neće biti primaran stav fudbalske javnosti, već mišljenje sa Andrićevog venca. Zato i nema konkretnog objašnjenja izborne ćutnje.

Najlogičniji razlog mogao bi da bude nedostatak ideje ko bi napokon mogao u stolicu na Terazijama 35.

Utihnula su bezrazložna naklapanja o listi potencijalnih naslednika Slaviše Kokeze. Do početka septembra, već viđen u predsedničkoj fotelji, bez prefiksa zamenik, Nenad Bjeković nije više tako siguran ni na listi mogućih kandidata. Mnoga imena, od zvaničnog povlačenja bivšeg predsednika, iz sveopšte licitacije, već su zaboravljena…

Razlog usporavanja izborne procedure vodi i na usaglašavanje fudbalskih, sa predstojećim izborima na državnom nivou.

Sistemom spojenih sudova usko povezane radnje, godinama su se prepletale. Najočiglednije, krajem aprila 2016. Izvestan ishod političkih izbora nagovestio je brzu promociju Slaviše Kokeze na čelu FSS. Tako je i bilo, svega 26 dana kasnije, 20. maja, Kokeza je na Terazijama zamenio Tomislava Karadžića.

Skupština FSS
FSS

Napokon, treće, istovremeno i najmanje pitko, objašnjenje ćutanja o izborima nalazi se u aktuelnoj situaciji u srpskoj kući fudbala.

Duboko podeljeno, i dalje sa vrhovnim autoritetom u liku selektora Dragana Stojkovića Piksija, rukovodstvo Fudbalskog saveza Srbije, luta bez jasne ideje kako dalje. Poslednje sednice Izvršnog odbora obilovale su žučnom raspravom, na ivici sukoba, uz jasnu poruku da nema jedinstvenog stava o krucijanim, statutarnim i fudbalskim, pitanjima. Suština priče, nažalost, obitavala je u polju ličnih interesa, idejama kako pojedincima obezbediti, ili sprečiti, prolaz do vrha i učešće na predstojećim izborima. U moru informacija, kako je vreme prolazilo, mnoge su se ispostavile netačnim, što je dodatno podgrejalo sumnju u najužem krugu fudbalskih delatnika.

Oktobarski ciklus kvalifikacija je na pomolu, novembar donosi i ključan duel sa Portugalom. Poslednjih meseci, rukovodstvo FSS maksimalno uvažavajući interese državnog tima, nije se bavilo ozbiljim temama u „zaštićenom terminu“. Statut će ponovo biti tema rasprave, najverovatnije, u narednim danima, na nivou Radne grupe. Slede potom već viđene radnje – sednica Izvršnog odbora, mišljenje Komisije za pravna pitanja, stav UEFA, napokon i letos zakazana, pa otkazana, Skupština FSS…

Fudbalska Srbija danas je miljama daleko od izbora. Sasvim izvesno, novi skupštinski saziv i predsednik, sačekaće 2022. godinu. Proleće, leto, ili jesen, e to je već pitanje od „milion dolara“…

 

Komentari

Vaš komentar