Švajcarci imaju plan za nastavak sezone i spas fudbala

Švajcarska 22. apr. 202015:21 > 15:23
Podeli:
Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images

Švajcarska fudbalska liga objavila je da je Vladi svoje zemlje predala detaljan plan, koji je smišljen zajedno sa zdravstvenim stručnjacima, o tome kako bi trebalo da izgleda povratak treninzima, a zatim i nastavak sezone, posle pandemije koronavirusa.

Vlada Švajcarske je prošle nedelje najavila postepeno ukidanje restrikcija koje su uvedene da bi se sprečilo širenje koronavirusa, a sve će početi otvaranjem frizerskih salona i salona lepote od narednog ponedeljka. To je dovelo do nade da bi fudbalska sezona, koja je suspendovana 2. marta, mogla da se nastavi u bliskoj budućnosti.

U susednim državama – Nemačkoj i Austriji fudbalski timovi su nastavili treninge u skladu sa merama u okviru priprema za nastavak sezone.

Iz švajcarske lige su istakli da bi nastavak sezone, čak i ukoliko bi se mečevi igrali pred praznim tribinama, mogao da bude dobar znak za celu zemlju. Takođe se naglašava da bi to bilo neophodno da bi se sprečila finansijska propast švajcarskog fudbala.

„Igranjem utakmica bez gledalaca, pod nadzorom stručnjaka u kombinaciji sa konceptom upravljanja rizikom, Švajcarska fudbalska liga želi da pošalje signal da je moguće vratiti se nečemu nalik normalnom životu što pre je moguće. Čini se da je ovo jedini održiv način da se spase švajcarski fudbal u sadašnjem formatu, istovremeno poštujući važne zahteve za zaštitu igrača i stanovništva“, stoji u saopštenju.

Švajcarsko prvenstvo se udružilo sa Institutom za zarazne bolesti na Univerzitetu Berna u sastavljanju plana koji sadrže scenarije nastavka treninga, kao i organizacije utakmice bez gledalaca.