IFAB naložio poništavanje meča Gestepe – Bešiktaš

Turska 10. feb 202016:33 > 16:38
Podeli:
Michael Regan, Getty Images

Međunarodni fudbalski Bord naložio je Fudbalskom savezu Turske da poništi meč 19. kola između Gestepea i Bešiktaša i zakaže odigravanje nove utakmice nakon što je utvrđeno da je na meču došlo do povrede Pravila igre.

Gestepe je 26. januara u meču 19. kola Superlige Turske savladao Bešiktaš na svom terenu rezultatom 2:1.

Klub iz Istanbula uložio je žalbu direktno Bordu i pozvao se na Pravila igre i kršenje istih i zatražio pomoć u rešavanju sporne situacije koja se dogodila kod drugog gola domaćina.

„Dogodila se jasna povreda Pravila igre, pravila 8(2) koje je ustanovio vaš Bord i to je direktno uticalo na rezultat meča sa Gestepeom. Čekamo vaše mišljenje o ovoj situaciji“, naveli su iz Bešiktaša.

Pravilo 8(2) navodi da će ispuštena lopta u kaznenom prostoru, ako je utakmica zaustavljena, biti dodeljena ekipi koja se branila u trenutku prekida u dve situacije – ako je lopta ostala u šesnaestercu ili je poslednji put njome igrano u kaznenom prostoru.

Nekoliko dana kasnije, stigao je i odgovor. Bord je utvrdio da je na utakmici došlo do materijalne povrede Pravila igre i naložio Fudbalskom savezu Turske da meč poništi i zakaže ponovljenu utakmicu dva tima.

Utvrđeno je zapravo da je lopta trebalo da pripadne Bešiktašu, a ne Gestepeu koji je dobio napad iz koga je proistekao faul iz koga je postignut gol za 2:1.

Još uvek se čeka na reakciju turskog saveza i lige.