UEFA oštro reaguje: Ko igra Superligu, ne može ništa drugo

Fudbal 18. apr. 202118:08 > 20:0016 komentara
Podeli:
UEFA Nion
Reuters, Denis Balibouse

U posednje vreme sve više se govori o formiranju Evropske Superlige, takmičenja koje bi vodili i u kojem bi učestvovali najjači evropski fudbalski klubovi. UEFA se logično protivi takvom scenariju, a kao način borbe protiv ovakvog razvoja događaja pripremila je oštre kazne.

UEFA:

Klubovima koji budu članovi Superlige biće zabranjeno da igraju u bilo kojem domaćem takmičenju, na evropskom ili međunarodnom nivou, a igračima bi moglo da bude uskraćeno pravo da predstavljaju svoje držanve reprezentacije“, navodi se u saopštenju UEFA.

Nedavno su ostrvrski mediji preneli da bi ekipe „velike šestorke“ engleskog fudbala bile zainteresovane za nastup u ovom takmičenju, a sa Superligom su kontakt imali i ostali najveći evropski klubovi.

Ideja o ovakvom takmičenju postoji od devedesetih godina, a često je kritikovana zbog toga što bi nesumnjivo doprinela povećanju razlike u kvalitetu i finansijskoj moći između najvećih klubova i onih manjih.

Ovim povodom oglasila se i Premijer liga i oštro osudila koncept Superlige i „napade na principe otvorenog takmičenja i sportske vrline, koji su u samom centru evropske fudbalske piramide“.

Navijači bilo kog kluba u Engleskoj i širom Evrope mogu da sanjaju da će njihov tim u nekom trenutku moći da se uspne na vrh i igra protiv najboljih. Koncept Superlige bi unišio taj san“, navodi se u saopštenju Premijer lige.

Stav UEFA i Premijer lige podržali su i španska La Liga i italijanska Serija A.

Komentari

Vaš komentar