Srna: Nisam svesno uzeo doping, povlačim se

Ukrajina 23. sep 201717:01 > 17:13
Martin Rose/Bongarts/Getty Images

Bivši kapiten reprezentacije Hrvatske i fudbaler ukrajinskog Šahtjora Darijo Srna saopštio je da će se povući iz svih takmičenja dok u potpunosti ne bude bio rasvetljen slučaj u kome je optužen za doping.

Ukrajinski mediji su nedavno objavili da je Srna koristio nedozvoljene supstance, ali je zatim iz UEFA stiglo uveravanje da se to nije desilo u sklopu njihovih takmičenja.

Ipak, nadležnost UEFA ne obuhvata ukrajinsko prvenstvo. Srna je obavešten da se trenutno vodi istraga u Nacionalnom antidoping centru Ukrajine, te da on prekida sa nastupima dok se sve ne razreši. Tim povodom je hrvatski fudbaler poslao medijima pismo. 

„Obavešten sam od strane Nacionalnog antidoping centra Ukrajine 18. septembra kako je u mom uzorku koji sam dao 22. marta 2017. van takmičenja pronađena nedozvoljena supstanca. Kao prvo i najvažnije želim odmah iskreno da istaknem kako nikada nisam svesno ili s namerom uzeo neko nedozvoljeno sredstvo, niti sam nezakonito i nepošteno pokušao na bilo koji način da povećam svoje sportske sposobnosti.

Trenutno istražujem moguće izvore pronađene supstance i u potpunosti, dobrovoljno, i s punim poštovanjem, sarađujem s Nacionalnim antidoping centrom Ukrajine. Sa ciljem da se posvetim svojoj odbrani i sprečim svako moguće uznemiravanje mog tima i mojih saigrača, doneo sam odluku da se povučem iz svih takmičenja dok se pravni proces koji je u toku ne završi. U potpunosti ću se fokusirati na to kako bih sačuvao svoju čast i poštenje.

Danas sam ponovno u situaciji kada ću kao i uvek do sada dokazati kako sam sve u svom životu, privatnom i profesionalnom, postigao izričito teškim radom, čestitošću, disciplinom i, iznad svega, poštenjem. To su vrednosti koje mi je preneo i usadio moj pokojni otac i kojima ja danas učim svoju decu.

Želim iskreno da zahvalim porodici, klubu i svojim navijačima za njihovu bezrezervnu podršku u ovom slučaju i nadam se što skorijem povratku na teren svojoj ekipi. Ovo nikako nije kraj moje karijere, to vam obećavam“, navodi se u pismu bivšeg kapitena Hrvatske.