Tajson: Nikad neću ćutati na rasizam

Ukrajina 11. nov. 20198:21 > 8:44
Podeli:
Getty images/ Christian Hofer

Kapiten Šahtjora Tajson oglasio se povodom incidenta koji se desio proteklog vikenda na meču protiv Dinama, kada je postao žrtva rasističkih ispada protivničkih navijača.

Derbi 14. kola ukrajinskog šampiona bio je prekinut u 76. minutu kada je atmosfera na delu tribina gde su bili Dinamovi navijači postala i više nego neprijatna jer su na svaki Tajsonov kontakt s loptom ispuštali majmunske krike. Brazilski fudbaler više nije mogao da izdrži pa je tribini pokazao srednji prst, a onda uzeo loptu od igrača Dinama i ispucao je ka provokatorima, koji su jedva sprečeni da ne utrče na teren i fizički se obračunaju sa igračem?!

Kap koja je prelila čašu desila se kada je sudija Nikolaj Balakin zbog toga Tajsonu dodelio crveni karton posle čega je napadač počeo da plače, a u znak podrške su mu prišli gotovo svi igrači igrači koji su se nalazili na terenu i Dinamovi i Šahtjorovi, dok neki poput Majkona nisu uspeli da sakriju suze.

„Nikada neću ćutati i sklanjati glavu na tako jadno delo kao što je rasizam. Volim svoju rasu, borim se za svoju boju i to sve radim isključivo za nas i ljubav. Suze na meču su mi potekle od besa jer sam se osećao odbačeno i bespomoćno. Uveć ću sa ponosom isticati svoje poreklo. Moramo svi zajedno da se borimo. Ne biti rasista jednostavno nije dovoljno. Potrebno je da se zajedno borimo za isti cilj, kako bi naše društvo sutra bilo bolje. Zato reci NE rasizmu“, rekao je Tajson.

Ovo nije prvi put da navijači iz Ukrajine imaju rasističke i nacionalističke ispade, nedavno su navijači Dinama iz Kijeva sa navijačima istoimenog kluba iz Zagreba pevali antisrpske pesme.