29: Od 11 do 26

do katara 22. okt 202212:00
Mondijal Katar
AP Photo/Darko Bandic

Sitno se broji do početka 22. Svetskog prvenstva u Kataru, a jedna od najzanimljivijih stvari u predigri svakog turnira je pitanje ko će predstavljati određen tim na najvećem planetarnom takmičenju.

Nacija je na nogama dok čeka taj trenutak kada će selektor objaviti imena onih koji će je predstavljati na najznačajnijem fudbalskom, a nije preterivanje reći i na najznačajnijem sportskom događaju na svetu. Nedeljama pred taj trenutak licitira se ko bi trebalo da ide, da li da se da šansa onima koji su podneli najveći teret u kvalifikacijama, ili treba da ima mesta i za ponekog mladog asa, koji je projektovan kao budućnost nacionalnog tima… Mnogo je kandidata, ali je broj ograničen.

povezano

A za Katar nikada je veći broj mesta u rosteru. Čak 26. Ova brojka bila je ustanovljena na EURO pre godinu i po dana, kako bi se pomoglo nacionalnim timovima da preguraju tada aktuelnu pošast (koja još može da predstavlja moćnog a nevidljivog protivnika) zvanu COVID-19. Ipak, na radost selektora odluka o ovom broju ostavljena je i za „mirnodopske“ uslove, tako da će nacionalni timovi u Kataru prvi put imati na raspolaganju 26 igrača na jednom Svetskom prvenstvu.

Svakako da ova odluka značajno olakšava posao ljudima koji će voditi timove na Mundijalu. Luksuz o kakvom su prethodni selektori mogli samo da maštaju. A oni koji su vodili timove na prvom Mundijalu u Urugvaju pre ravno 92 godine, teško da su mogli i da zamisle da će njihovi naslednici imati takvu pomoć.

Jer za prvo Svetsko prvenstvo, kao i u mnogim drugim aspektima, i u ovom je bilo mnogo krpljenja. S obzirom da je put za evropske selekcije, bio izuzetno naporan, ali i skup, gledalo se da se troškovi maksimalno optimizuju. A jedan od ozbiljnijih troškova svakako je bio broj delegacije koja ide na prekookeansko putešestvije. Upravo zbog razlike u načinu i mogućnostima oko dovijanja za sam put nerealno je bilo da bude striktan broj igrača koje tim mora da prijavi. Logično, domaćin Urugvaj i južnoameričke selekcije imale su veći broj fudbalera na raspolaganju od evropskih selekcija. Poređenja radi Argentina je imala 22 igrača u kadru, a Jugoslavija je u Montevideo doputovala sa 14. Kako u to vreme izmene u toku utakmice nisu bile dozvoljene, većina ekipa je kroz utakmice igrala sa istih 11 igrača. Pa se slobodno može konstatovati da je uglavnom 11 igrača iznelo čitav mundijal za neku ekipu.

Printscreen

Već od drugog turnira u Italiji 1934. standardizovao se broj od 22 igrača po reprezentaciji. I taj broj se dugo nije menjao, sve do 2002. kada je uveden broj od 23 igrača po timu. Svakako da je jako čudno kako se, uprkos tome koliko se fudbal promenio za sve te decenije, nije menjao broj igrača koji čini jedan tim na mundijalu. Međutim, realno nije postojala bar do 1970. ni realna potreba za takvim promenama.

Jer do Svetskog prvenstva u Meksiku još nisu dozvoljene izmene na utakmicama najveće fudbalske smotre. Izmene u toku utakmice ušle su u fudbalska pravila tek 1958. ali dozvoljene na mundijalima tek 12 godina kasnije. To je uistinu dalo novi impuls samoj igri, pa je konačno mogao da se na pravi način oseti benefit od vođenja dva kompletna tima na završni turnir.

Ta izmena se prvo odrazila na protokol, tačnije koliko igrača može u nekom trenutku da zaigra na utakmici. U početku je taj broj iznosio 16 (11 startera plus pet igrača na klupi), a od 1990. broj igrača u protokolu povećan je na 18. Paralelno sa tim odvijala se dinamika oko uspostavljanja pravila izmena na samoj utakmici. Do 1994. bilo je dozvoljeno zameniti dva igrača, a u SAD dozvoljeno je da se menjaju dva igrača plus golman. Veoma brzo, samo godinu dana kasnije, uvedeno je da se mogu izvršiti tri bilo kakve izmene, što je na svetskim prvenstvima počelo da se primenjuje u Francuskoj 1998.

Francois Nel, Getty Images Sport

Mundijal u Francuskoj bio je poslednji sa 22 igrača, ali uz promene oko izmena usledila je važna promena oko samog završnog spiska igrača za finalni turnir. U ta 22 mesta obaveza svakog tima bila je da budu i tri golmana. Ta promena dovela je do prvog zvaničnog povećanja broja igrača. Tu promenu inicirali su savezi, u želji da, ako bi moralo da se isprati namera FIFA da se vodi treći golman, onda i da se obezbedi još jedno mesto u konačnom spisku. To je i učinjeno, pa je 2002. FIFA uvela da svaki tim može da prijavi do 23 igrača. Sa naglaskom da može do tolikog broja, ali može i manje, što je uradila reprezentacija Srbije i Crne Gore pred mundijal u Nemačkoj 2006. kada je prvobitno prijavila spisak od 23 igrača, ali kasnije su samo 22-ojica otišla na završni turnir, jer je Dušan Petković, sin tadašnjeg selektora Ilije, odlučio da, zbog negativnog odjeka odluke da i on bude na spisku u javnosti, ipak ne ide sa ekipom u Nemačku.

Pravilo o spisku sa najviše 23 igrača koji mogu da putuju na Svetsko prvenstvo ostalo je na snazi sve do Mundijala u Kataru. Punih 20 godina od uvođenja ove brojke. Međutim, promena sa 23 na 26 igrača koliko može svaki tim da povede na planetarnu smotru svakako se može nazvati najrevolucionarnijom. Jer u periodu od 1934. do 2002. samo se za jednog igrača povećao broj na spisku za Svetsko prvenstvo. I to trećeg golmana, koji je obavezno uveden 1998. i do dana današnjeg svaki tim mora da povede minimum tri golmana. Bilo je pokušaja da se izigra ovo pravilo, kao 2010. kada je selektor Severne Koreje prijavio napadača kao trećeg golmana. Ali sudije i delegati nisu tom igraču dozvolili da igra išta drugo osim golmana. A onda posle „samo“ 20 godina, povećava se broj igrača za čak trojicu.

Naravno ključna je bila pandemija COVID-19 koja je pokazala koliko i oni maksimalno popunjeni timovi mogu biti ranjivi. Posebno ako se vrše redovna i opsežna testiranja. Zbog toga je broj od 26 igrača uveden, više kao prelazno rešenje, na EURO 2020. Kao i povećanje broja izmena na pet. Međutim, trenerima se svidela mogućnost da mogu da prošire svoj inicijalni kadar za tri igrača, a takođe i da mogu na samoj utakmici da izvrše dve izmene više. I umesto izuzetka, ove brojke su postale pravilo, tako da će u Kataru, a verovatno i ubuduće, timovi za Svetsko prvenstvo moći da imaju 26 igrača.

Komentari

Vaš komentar