
Idete u Katar? Onda je vreme za novi SK gastro kutak.
Jasno vam je da alkohol nećete konzumirati. Ili hoćete, ali na odabranim mestima po izuzetno paprenim cenama. U fan zoni, koja će moći da primi oko 40.000 ljudi, i na stadionima točiće se samo bezalkoholna pića. Država je točenje i konzumiranje alkohola tokom samog Mundijala odobrila samo u tačno predviđenim delovima oko samih stadiona.
Šta odlikuje kuhinju u Kataru?
Tradicionalno arapska kuhinja znači meso, morske plodove, povrće, mnogo začina i specifične slatkiše. I meze u velikim količinama. Moderniji kuvari naučili su da tradicionalna jela prilagođavaju veganskom i bezglutenskom načinu ishrane.
Krenimo redom

Arapske meze
Reč meze na arapskom jeziku znači deliti. Zato su arapske meze kombinacija brojnih jela posluženih na malim tanjirima. Najčešće ćete dobiti humus, poseban umak od patlidžana i tahinija (mutabal), umak od pečenog patlidžana (baba ganuš), salatu pravljenu od paradajza, nane, peršuna, luka prelivenu maslinovim uljem, limunom i paprikom (tabuleh) i uz to hleb i ukiseljeno povrće.

Šavarma
Šavarma je jedno od najpopularnijih i najomiljenijih jela u Kataru. Ime potiče iz turskog jezika i znači smotuljak, a zapravo će vas najviše podsetiti na giros jer je upravo to – u tortilju umotani komadići mesa sa dodatkom sosova i ukiseljenog povrća.
Malo konkretnije

Makabos
Makbos je popularno jelo na bazi pirinča uz koji se dodaje i značajna količina raznih vrsta mariniranog mesa ili morske hrane, po vašem izboru. U zavisnosti od toga šta kuvar voli, jelo će pre služenja biti poprskano ružinom vodicom ili sokom limuna. Najčešće se uz makabos služi i ljuti salsa sos. Ovo jelo će vam na najbolji način pokazati koliko strpljenja ljudi u ovoj zemlji imaju kada je u pitanju priprema hrane.

Koftas
Arapski koftas i kebab ne treba posebno predstavljati, ali svakako treba napomenuti da verovatno nije ni nalik ražnjićima i kebabu koji jedete kod kuće. Grilovano meso služi se u ovoj zemlji uz razne vrste hlebova i povrće.

Thared
Nalik gulašu, ovo jelo je kombinacija povrća (krompir, šargarepa, pasulj) i mesa – piletine ili jagnjetine. Mekan hleb koji ćete dobiti uz ovo jelo prosto će vam sam povesti ruku ka činiji kako biste umočili.

Salona
Jako začinjeni ljuti gulaš ima verziju sa mesom i bez njega. U obe verzije će imati mnogo paradajza, patlidžana, šargarepe i mnogo čega još. Možete da ga pojedete kao gulaš ili uz pirinač što će ga učiniti kompletnim ručkom.

Kus maši i varak enab
Možda će vam izgledati kao sarmica, ali ovo je zapravo punjena tikvica (ili patlidžan). A punjeni su pirinčem, mlevenim mesom i određenom kombinacijom začina. I onda se sve to umota u list vinove loze.
Slatko, slađe…

Um ali
Originalno, um ali je egipatska poslastica. Hlebasti sltkiš sa mlekom i cimetom, a ostali sastojci zavise od odluke onoga ko sprema – od šećera preko kandiranog voća do raznih orašastih plodova.

Lakmat
Minijaturne okrugle krofne. Možda je to najbolji opis. Spolja hrskave, unutra mekane i naravno uronjene u slatki sirup začinjen šafranom, susamom i kardamomom.

Aseda
Poslastica napravljena od brašna, putera, šećera, meda i ulja generalno je nešto što se u Kataru pravi u vreme praznika, ali u tradicionalnim restoranima može da se pronađe tokom cele godine.
Može i bez alkohola…

Karak
Karak je toliko popularno piće u Kataru da čak postoje radnje u kojima možete da ga kupite i u podne i u ponoć. To je posebna vrsta čaja u koju se sipa i mleko, a začinjena je kardamomom i šećerom. Proključava se tri puta kako bi svi sastojci dali maksimalan ukus. I od toga se nikada ne odstupa.

Crveni čak sa nanom
Sladak koliko je moguće a da vam od toga ne pripadne muka. Listići nane su dobro promešani sa crvenim voćnim čajem i šećerom kako bi potonuli i pojačali ukus koji ljudi u Kataru veoma vole.
Uživajte u fudbalu i javite ako probate nešto od ovoga.