Legende Mundijala: Crni pauk kome su cigarete uništile život

Lav Jašin Lev Yashin - the legendary goalkeeper at the stadium Dynamo on the day of his 60th birthday. 1989 on 22 October Lev Yashin the legendary goalkeeper at the stadium Dynamo on the day of his 60
Guliver image

Nikad nije osvojio Svetsko prvenstvo, niti je igrao u finalu. Ipak, niko nema dilemu kad se postavi pitanje ko je najbolji golman svih vremena. Odgovor je - Lav Jašin.

Legende Mundijala

Bio je olimpijski šampion i prvak Evrope sa Sovjetskim Savezom, a na Svetskim prvenstvima je ukupno učestvovao četiri puta – 1958, ‘62, ‘66. i 1970. godine.

Najdalje je dogurao 1966. u Engleskoj. Tada je Zbornaja bila četvrta na planeti pošto je u polufinalu poražena od Nemaca sa 2:1.

Svetska fudbalska federacija FIFA zvanično ga je proglasila za najboljeg golmana 20. veka. Isto su učinili i brojni drugi izvori: mediji, fudbalski stručnjaci i autoriteti. Uostalom, jedini je golman u istoriji koji je osvoji “Zlatnu loptu” Frans fudbala i FIFA, kojom se proglašava najbolji Fudbaler godine.

Jašin je širom sveta bio poznat kao “Crni panter“ zbog prepoznatljivog crnog dresa, izuzetne pokretljivosti i akrobatskih skokova. Zvali su ga i “Crni pauk” zbog dugih, širokih ruku, kojima je sprečavao protivničke napadače da mu zatresu mrežu.

Lav Jašin Torwart Lev Yashin UdSSR
Guliver image

Fudbalske rivale na terenu je pobedio, ali jednog protivnike u privatnom životu nikad nije uspeo – cigarete. Bile su njegov veliki porok. Po završeku karijere usled preteranog pušenja dobio je gangrenu leve noge. Na kraju mu je amputirana. Imao je tada 55 godina. Bilo je to 1984.

Pet godina kasnije dobio je protezu što mu je pomoglo da nastavi normalan život. Ali samo kratko. Preminuo je u martu 1990, samo dva dana pošto je dobio orden Heroja socijalističkog rada. Uzrok smrti je rak želuca, kao posledica obliteracionog endarteritisa izazvanog pušenjem. Sahranjen je u Moskvi na Vagankovskom groblju.

Lav nasledio Tigra
Čitavu klupsku karijeru, punih 20 godina, Jašin je proveo na golu moskovskog Dinama, gde je Lav simbolično nasledio “Tigra”, kako su navijači ovog kluba nazivali Alekseja Homiča.

O njemu su u Rusiji i nekadašnjem Sovjetskom savezu napisane brojne pesme, stihovi i knjige, snimljeni filmovi. U nekoliko gradova ulice nose njegovo ime. Na najvećem moskovskom sportskom kompleksu – Lužnjiki, 1997. godine podignut mu je spomenik. Dve godine kasnije spomenik sa njegovim likom osvanuo je i na stadionu moskovskog Dinama, jedinog kluba čiji je dres nosio tokom klupske karijere.

FIFA je 1994. ustanovila nagradu “Lav Jašin”, koja se svake četiri godine dodeljuje najboljem golmanu Svetskog prvenstva.

Konačno, povodom Svetskog prvenstva u Rusiji 2018, banka Rusije izdala je spomen novčanicu od 100 rubalja sa likom Lava Jašina.

I to pošto je osam godina ranije centralna banka Rusije izdala srebrni novčić sa Jašinovim likom povodom serije posvećene Izuzetnim sportistima Rusije.

Branio u hokeju na ledu
Bio je svestran sportista i golman. Na početku karijere paralelno sa fudbalom trenirao je i hokej na ledu. Uoči Svetskog prvenstva 1954. godine konkurisao je za reprezentaciju Sovjetskog saveza u hokeju na ledu, ali je na kraju odlučio da se povuče i potpuno posveti fudbalskoj karijeri.

Lav Jašin England gegen eine Weltauswahl 1963 im Wembley Stadion in London - Torwart lev Yashin (UDSSR) fängt den Ball
Ferdi Hartung via Guliver image
Lav Jašin Torwart Lev Yashin (Sowjetunion) mit leichten Fangübungen vor dem Mannschaftshotel
Guliver image
Lav Jašin Lev Yashin is a Soviet footballer, goalkeeper who played for Dynamo Moscow and the USSR national team, Nationalteam Olym
Guliver image
Mannschaftsbild UdSSR mit Torwart Lev Yashin, Vladimir Ponomarev, Albert Shesterniev, Josif Sabo, Vasily Danilov, Igor Chislenko, Valeri Voronin, Galimizjan Khusainov, Valeriy Porkujan, Anatoli Banishevski, Edouard Malofeiev - Lav Jašin
guliverimage/imago/Pfeil
Lev Yashin Lav Jašin
guliverimage

 

Komentari

Vaš komentar