Legende Mundijala: Najslavniji engleski igrač svih vremena

Bobi Čarlton Bobby Charlton England
Guliver image (Bobi Čarlton)

Bobi Čarlton je bez sumnje najčuveniji engleski fudbaler svih vremena. A kada ste legenda u kolevci fudbala, svakako imate zapaženo mesto i u evropskom i svetskom fudbalu.

Legende Mundijala

Njegovo ime sinonim je za najvažnije momente u istoriji engleskog fudbala. Istovremeno predstavljao je primer istinskog sportsmena. Posedovao je izuzetne igračke sposobnosti, a neki od njegovih golova spadaju u red najspektakularnijih ikad postignutih u Velikoj Britaniji, uključujući pogotke na tri Svetska prvenstva na kojima je Bobi Čarlton učestvovao.

Posebnu težinu imaju igre i golovi iz ‘66. godine kada je Engleska pred svojom publikom osvojila do sad jedinu titulu prvaka sveta. Bobi Čarlton je bio Alfa i Omega tog tima. Posle slabijeg starta u meču sa Urugvajem, Engleska je pobedila Francusku i Meksiko, a Bobi postigao fantastičan gol protiv Južnoamerikanaca.

U četvrtfinalu eliminisana je Argentina, zatim u polufinalui Portugal, a junak tog trijumfa bio je upravo Bobi Čarlton. Dva njegova pogotka zasenila su do tad fantastičnog Portugalca Euzebija i Engleska je zasluženo slavila sa 2:1.

Sven Simon via Guliver image (Finale SP 1966: Bobi Čarlton i Franc Bobby Charlton (England, li.) gegen Franz Beckenbauer (BR Deutschland); Endspiel, England - BRD 4:2
Sven Simon via Guliver image
(Finale SP 1966: Bobi Čarlton i Franc Bekenbauer)

Usledilo je čuveno finale na Vembliju protiv Zapadne Nemačke. Čarlton na jednoj, Bekenbauer na drugoj strani kao glavni protagonisti svojih timova. Sjajni vezista je dobio rat na sredini terena i Engleska je posle velike borbe i dva produžetka uspela da ostvari istorijsku pobedu 4:2. Bio je to trijumf koji je Bobiju Čarltonu i njegovim saigračima obezbedio fudbalsku besmrtnost na Ostrvu.

Legendarnom fudbaleru Mančester Junajteda to je bio drugi Mundijal u karijeri. Na prvom su ga zaustavili Brazilci, na trećem Nemci. Bio je to veliki revanš Elfa, ali samo zahvaljujući katastrofalnoj proceni engelskog selektora Remzija. Englezi su taj meč imali u rukama, vodili sa 2:0 a onda je selektor odlučio da svog najboljeg igrača Bobija Čarltona povuče iz igre kako bi ga odmorio za polufinale. Međutim, bez njega vezni red Engleza počeo je da pada. Iskoristio je to Bekenbauer, postigao gol i najavio veliki preokret koji se dogodio u prvom produžetku. Nemci su na kraju pobedili sa 3:2, a Bobi Čarlton, ne svojom krivicom ostao bez trona. Bila je to ujedno i njegova poslednja utakmica u dresu engleskog nacionalnog tima.

Ostaće zabeleženo da je ukupno 106 puta igao za reprezentaciju i postigao 49 golova, što je dugo bio rekord u Engleskoj.

Bobi Čarlton je za velike zasluge u fudbalu dobio titulu ser i odlikovanje engleske kraljice. Od ličnih priznanja svakako jedno od najvećih je i zvanje najboljeg igrača Evrope za 1966. godinu kada je sa Engleskom osvojio Svetsko prvenstvo.

Bobi Čarlton, (Bobby Charlton (England)
Buzzi via Guliver image
1966 Martin Peters, Geoff Hurst, Brian Labone, Terry Cooper, Keith Newton, Alan Ball, Francis Lee, Alan Mullery, Bobby Charlton, Torwart Peter Bonetti, Bobby Moore
Guliver image (England 1966: Martin Peters, Geoff Hurst, Brian Labone, Terry Cooper, Keith Newton, Alan Ball, Francis Lee, Alan Mullery, Bobby Charlton, Torwart Peter Bonetti, Bobby Moore)
Bobi Mur bobi čarlton Džek čarlton viBobby Moore, Jack Charlton, Bobby Charlton, Martin Peters, Ray Wilson, George Cohen, Gordon Banks, Alan Ball, Nobby Stiles, Geoff Hurst, Roger Hunt Wembley Stadium , London, UK, Copyright: xVarleyxMediax, Bobby Moore holds the trophy aloft after England?s 4-2 victory against West Germany in the 1966 FIFA World Cup, WM, Welt
Varley Media via Guliver image (Englezi prvaci sveta 1966, kapiten Bobi Mur sa Zlatnom boginjom Nike)
WM 1970 England gegen Rumänien in Guadalajara li Bobby Charlton Bobi Čarlton
Guliver image
Allsport UK /Allsport
(Pele i Bobi Čarlton) Pele und Sir Bobby Charlton Copyright:IMAGO./Mathias Krohn Datum: 07.06.2006 Thema : Pele und Sir Bobby Charlton trugen
Mathias Krohn via Guliver image (Pele i Bobi Čarlton 2006)
Charles McQuillan/Getty Images
Action Images via Reuters/Lee Smith
Mike Hewitt, Getty Images Sport (Džordž Best, Denis Lou, Bobi Čarlton)

Komentari

Vaš komentar