Legende Mundijala: Od optužbi i stuba srama do heroja nacije

Paolo Rosi na Mundijalu 1982.
REUTERS / Action Images / MSI

Nikad nijednom fudbaleru na svetu nije uspelo ono što jeste Paolu Rosiju. Samo nekoliko meseci pre Svetskog prvenstva u Španiji 1982, još uvek je izdržavao trogodišnju kaznu zbog skandalu sa nameštanjem rezultata, da bi na tom Mundijala bio prvi strelac sveta i proglašen za najboljeg igrača planete.

Legende Mundijala

Priča je filmska i počinje 1980. kad je Paolo Rosi, ili „Pablito“, kako su ga navijači nazivali, u aferi Totonero optužen za nameštanja rezultata.

Posle nerešenog meča sa Avelinom 2:2 u kojem je postigao oba gola za Peruđu, optužen je da je primio mito i disciplinska komisija bila je rigorozna – talentovanom reprezentativcu, koji je na prethodnom Svetskom prventvu u Argentini bio sa 22 godine prvi strelac „azura“, zabranjeno je da naredne tri godine igra fudbal.

Rosi je uporno pokušavao da dokaže nevinost i na samo nekoliko meseci pred Mundijal u Španiji, kazna mu je ublažena sa tri na dve godine. Sad je stekao uslov da igra, ali ko će pozvati fudbalera koji je na samo mesec i po pre početka takmičenja odigrao prvi zvaničan meč?

Srećom, u Rosija je od prvog dana verovao selektor Enco Bearcot, isti onaj koji ga je četiri godine ranije poveo i u Argentinu. Rosi mu se tada odužio sa tri pogotka i „azuri“ su bili četvrti na svetu.

Sven Simon via Guliver image (SP 1978 Holandija - Italija: Rud Krol i Paolo Rosi) Ruud Krol (Niederlande, li.) gegen Paolo Rossi (Italien)
Sven Simon via Guliver image (SP 1978 Holandija – Italija: Rud Krol i Paolo Rosi)

Isto je selektor Italije očekivao i u Španiji, međutim, početak Svetskog prvenstva nije obećavao ništa dobro za italijansku „skvadru“. U grupi sa Poljskom, Peruom i Kamerunom, nisu nikog pobedili, postigli su samo dva gola, a pritom se Rosi nijednom nije upisao u strelce. Ipak, posle tri remija otišli su dalje zahvaljujući jednom više postignutom golu od debitanta iz Afrike.

Domaća javnost bila je nezadovoljna igrom i efikasnošću tima, a još kad se ispostavilo da će Italijani u sledećoj fazi biti u grupi sa aktuelnim i bivšim prvacima sveta, Argentinom i Brazilom, malo ko im je davao šanse za dalji plasman.

Oni, međutim, pobeđuju Argentinu, potom i Brazil u odlučujučem meču za plasman u polufinale. „Kariokama“ je bio dovoljan i bod, ali tada na scenu konačno stupa Paolo Rosi. Postiže svoj prvi gol na turniru, zatim i drugi, pa i treći za veliku pobedu Italije od 3:2 u utakmici koja, i danas kad im spomenete, izaziva suze kod navijača Brazila, žaleći za sjajnom generacijom koju su predvodili Ziko, Sokrates i Falkao.

(SP 1982: Paolo Rosi postiže gol protiv Brazila) Torschütze Paolo Rossi (Italien, 20) jubelt; Vdia, quer, Jubel, Torjubel WM 1982, Länderspiel, Nationalteam, Nationaltrikot, Italien - Brasilien 3:2 Barcelona Freude, Begeisterung, Fußball WM Herren Mannschaft Totale optimistisch Aktion Personen
WEREK via Guliver image (SP 1982: Paolo Rosi postiže gol protiv Brazila)

Ali od tog meča više niko nije mogao da zaustavi probuđenog golgetera Azura. „Pablito“ postiže oba gola u polufinalu protiv Poljske i odvodi Italiju u finale. Tamo ih je čekao još jedan bivši prvak sveta, Zapadna Nemačka, ali se i ona provela kao i prethodni rivali. Rosi postiže prvi gol u finalu, koji se završava trijumfom Italiije od 3:1 i prvom svetskom titulom za Azure posle 44 godine.

Rosi je preko noći, od poniženja i statusa gubitnika, doživeo da bude slavljen i proglašavan fudbalskim herojem. Ujedinio je titule najboljeg strelca i prvog igrača Svetskog prvenstva i ispisao novu stranicu u istoriji ovog takmičenja.

(SP 1978: Paolo Rosi na meču sa Holandijom) Sven Simon Paolo Rossi (Italien, li.) zieht ab, Torwart Jan Jongbloed wirft sich dazwischen, Wim Jansen (2.v.re.) und Johan Neeskens (alle Niederlande, Mitte) schauen zu; Johann, Niederlande - Italien 2:1, Holland, Johann, Vneg, quer, Torhüter, Keeper, Schuss, Schuß, schießen, Ball, abwehren, Parade Weltmeisterschaft 1978, Länderspiel, Nationalmannschaft, Nationalteam, Nationaltrikot, Zwischenrunde Buenos Aires Dynamik, Abwehr, Fußball WM Herren Mannschaft Gruppenbild Aktion Personen
Sven Simon via Guliver image (SP 1978: Paolo Rosi na meču sa Holandijom)
Varley Media via Guliver image (Finale SP 1982: Paolo Rosi postiže gol protiv SR Nemačke) Paolo Rossi scores for Italy in the 1982 FIFA World Cup, WM, Weltmeisterschaft, Fussball final against West Germany., Paolo Rossi Santiago Bernabeu Stadium, Madrid, Spain, Ref:VM FWC82 003 Paolo Rossi Italy.jpg, Paolo Rossi, Italy, West Germany, FIFA, World Cup, final, goal, football, soccer, Madrid, Santiago Bernabeu, Spain, 1982
Varley Media via Guliver image (Finale SP 1982: Paolo Rosi postiže gol protiv SR Nemačke)
(SP 1978: Paolo Rosi između Brazilaca Dirseua i Nelinja) Paolo ROSSI, Mitte, ITA, im Zweikampf gegen DIRCEU, links, und NELINHO, rechts, beide BRA, Aktion, Brasilien - Italien 2:1, Finale, Fussball-Weltmeisterschaft 1978 in Buenos Aires Argentinien, am 24.06.1978, Â Fussball WM 1978
Guliver image (SP 1978: Paolo Rosi između Brazilaca Dirseua i Nelinja)
Paolo Rossi, Claudio Gentile (beide Italien), Franz Beckenbauer (BR Deutschland), Petar Radenkovic (Serbien) und Uwe Seeler (BR Deutschland) - Paolo Rosi Klaudio Đentile, Franc Bekenbauer, Petar Perica Radenković, Uve Zeler
Guliverimage/imago/Kicker/Liedel (Revijalna utakmica: Rosi, Đentile, Bekenbauer, Radenković i Zeler)
Dijego Maradona, Paolo Rosi
REUTERS/Jennifer Lorenzini (Dijego Maradona i Paolo Rosi)
Sahrana Paola Rosija
REUTERS/Daniele Mascolo (Paolo Rosi je preminuo 9. decembra 2020. u 64. godini)
Komentari

Vaš komentar