Legende Mundijala: Zvali su ga Bog fudbala, to sve govori

Huan Alberto Skijafino Urugvaj Former Uruguayan striker Juan Schiaffino is seen showing old pictures of Maracana stadium in this June 5, 2000 file photo. Schiafino, who scored the second goal for Uruguay during the final match of world championship played in 1950 in Rio de Janeriro, Brazil, died today at the age of 77 years. REUTERS/Andres Stapff FORMER URUGUAYAN STRIKER SCHIAFFINO SHOWS OLD PHOTOGRAPHS DURING AREUTERS INTERVIEW.
REUTERS/Andres Stapff

Slabašan, suvonjav, upalih obraza i srednjeg rasta, težak svega šezdesetak kilograma, Huan Alberto Skijafino je van terena više ličio na čoveka koji se oporavlja od duge, iscrpljujuće bolesti nego na neumornog fudbalskog ratnika, pravog lava koji je stavljao na muke protivničke odbrane.

Legende Mundijala

A, u dresu višestrukog urugvajskog šampiona Penjarola i državnog tima bio je upravo to – neumorna, brza, neuhvatljiva i lukava polutka, spreman da na svaki način prekine akciju rivala i povede kontranapad, koji bi često i sam završavao golom.

Rođen 1925. u Montevideu, već kao 21-godišnjak bio je nezamenljivi reprezentativac. Na prvom Mondijalu posle Drugog svetskog rata bio je među najzaslužnijima što je Urugvaj osvojio drugu titulu, pošto je utišao karnevalsku atmosferu na Marakani izjednačujućim pogotkom u odlučujućem susretu s Brazilom. Bio je to predivan lob udarac koji je iznenadio golmana karioka Barbosu.

Pobedonosni gol postigao je njegov klupski saigrač Alside Gigija. Marakana i ceo Brazil su tada plakali. I Urugvajci su plakali, ali od sreće.

SP 1950 (Urugvaj prvak sveta 1950) Skijafino Weltmeister Uruguay, hi.v.li.: Obdulio Varela, Trainer Juan Lopez, Eusebio Tejera, die Betreuer Vasquez und Abate, Schubert Gambetta, Matias Gonzalez, Torwart Gaston Maspoli, Victor Andrade, Masseur Kirshberg, vorn: Alvarez, Alcides Ghiggia, ...
Guliver image (Urugvaj prvak sveta 1950)

Sa pet pogodaka Skijafino je bio drugi strelac turnira, iza Brazilca Ademira, a zanimljivo da je pre pogotka u finalu strelac bio samo u uvodnom meču protiv Bolivije, čiju je mrežu pogodio čak četiri puta.

U Urugvaju je dobio nadimak „El dios del fútbol“ – Bog fudbala. I danas ga Južnomerikanci smatraju najboljim fudbalerom ove zemlje i jednim od najvećih na svetu svih vremena.

Bio je među najboljima i na Svetskom prvenstvu u Švajcarskoj 1954. kad je Urugvaj bio četvrti, što je poslednji uspeh dvostrukog prvaka sveta, pre nego što će 2010. u Južnoj Africi generacija Forlana, Kavanija i Luisa Suareza ponovo biti četvrta na planeti.

(Urugvajci prvaci sveta 1950: Alside Gigija, Hulio Perez, Oskar Miguez, Huan Alberto Skijafino i Ernesto Patrulero Vidal) FIFA Weltmeisterschaft 1950 - Training Uruguay - (L-R) Alcides Ghiggia, Julio Perez, Oscar Miguez, Juan Alberto Schiaffino und Ernesto Patrullero Vidal
Guliver image (Urugvajci prvaci sveta 1950: Alside Gigija, Hulio Perez, Oskar Miguez, Huan Alberto Skijafino i Ernesto Patrulero Vidal)

Karijeru je nastavio u Italiji, igrajući za Milan i Romu. Mnogi su kasnije tvrdili da je dugo važio za najboljeg stranca koji je došao na Apeninsko poluostrvo.

Pošto mu je otac bio italijanskog porekla, uzeo je državljanstvo i posle 30 utakmica za Urugvaj odigrao još četiri za Azure.

Čitavu klupsku karijeru u rodnom Urugvaju, punih 11 godina, proveo je u Penjarolu, uz Nasional najvećem i najobožavanijem klubu u državi. Od 1954. se preselio u Italiju i još osam godina igrao u Seriji A, šest u dresu Milana i poslednje dve u timu Rome.

Kasnije se vratio u Urugvaj i bavio nekretninama. Umro je 2002. u 77. godini. Sahranjen je na Panteon de los Olimpikosu, groblju u Montevideu rezervisanom za urugvajske fudbalere koji su bili olimpijski šampioni 1924. i 1928. i svetski prvaci 1930. i 1950. godine.

(Huan Alberto Skijafino u dresu Milana) Schiaffino (Milan, re.)
Buzzi via Guliver image (Huan Alberto Skijafino u dresu Milana)
Guliver image (Urugvajci prvaci sveta 1950: Huan Skijafino, Alsides Gigija, Ernesto Patrulero Vidal i trener Huan Lopez Parado FIFA Weltmeisterschaft 1950 - Training Uruguay - (L-R) Juan Schiaffino, Alcides Ghiggia, Ernesto Pa
Guliver image (Urugvajci prvaci sveta 1950: Huan Skijafino prvi sleva, do njega Alside Gigija)
Guliver image (Čuveni napad Penjarola: Alsides Gigija, Huan Eduardo hohberg, Oscar Miguez, Huan Alberto Skijafino, Patrulero Vidal) Oct. 23, 2006 - Montevideo, Uruguay - alcides gigghia,juan eduardo hohberg,oscar miguez,juan alberto
Guliver image (Čuveni napad Penjarola: Alsides Gigija, Huan Eduardo hohberg, Oscar Miguez, Huan Alberto Skijafino, Patrulero Vidal)
Huan Skijafino Juan Alberto Schiaffino (Uruguay / Milan)
Buzzi via Guliver image

 

Komentari

Vaš komentar