Momci, ovo je vaš dan

Orlovi 2. dec 20227:3018 komentara
Lukić, Živković i Mitrović
Starsport/Peđa Milosavljević

Red laganih reči, prožetih po kojom porukom zabrinutoj javnosti i ratobornoj opoziciji, usput i pun kofer optimizma. Istina fudbalske Srbije, kilometrima daleko od matice, izroniće dva sata uoči ponoći na obale Persijskog zaliva. Na peni od mora, pod svodovima kontejner stadiona, simpatičnog imena „974“.

Od izveštača iz Dohe

Srbija, ili Švajcarska, ko će u osminu finala Mondijala?

Dan odluke

Nabijeni pozitivnim adrenalinom, pod zurećim očima i uzavrelom podrškom nacije, „orlovi“ ciljaju premijerni proboj među 16 najboljih na svetu. Nisu uspeli 2010, u epskom meču sa Australijom, krahirali su i 2018, u direktnom duelu sa Švajcarskom. Isti rival na crti i četiri godine kasnije, možda i za namirenje „nepravde“ iz Južne Afrike i sudijske lakrdije iz Kalinjingrada.. Još jedan zalog optimizma na konačnoj stazi ka osmini finala.

„Šta smo mi do sada uradili? Da nismo igrali polufinale, ili finale Mondijala, pa čujemo uvrede, nezadovoljstvo, razočaranja…? Uzgred rečeno, ne zanima me ko šta priča. Hoćemo da pokažemo dobar fudbal. Švajcarska je uz sav respekt osvojilla prvo mesto u grupi, ispred Italije. Zasluženo! Sve ekipe na Mondijalu imaju kvalitet i zaslužuju poštovanje svih nas… Neće nam biti lako, kao ni u Lisabonu, Oslu, ali uvek smo znali da pronađemo put do pobede. Postoji, on je tu, na terenu, samo da pronađemo koji je… Poštujemo Švajcarce, kao tim i individualce u njihovim redovima, ali… Ko je bolji, videćemo posle utakmice! U petak oko ponoći…“ , siže je poslednjeg obraćanja Dragana Stojkovića „ustreptaloj“ naciji i oponentima.

Ka svima po malo, najviše izabranicima, junacima epskih kvalifikacija 2021, usmeravao je selektor Srbije retorički fokus poslednjih dana. Izdigao se iznad problema, čak i sopstvenih rebusa, poentirao kad je bilo najpotrebnije – u najavi utakmice odluke.

Sa lica mesta

Sličan stav izbijao je poslednjih dana i iz krila „orlova“. Napad na probleme i suočavanje sa neukusno plasiranim aferama, cementirali su ionako jedinstven ambijent unutar srpskog tima. Dan odluke razbio je i poslednje oblake nedoumica iznad Sportskog centra Al Arabi, dvonedeljne trening baze srpskog tima. Odraćrlijali su, s vetrovima Golfskog zaliva, nesporazumi, instant poruke nezadovoljnih i nesporazumi u najavi… Nema više nagađanja – Srbija u najjačem sastavu, orna i složna, žuri na dvoboj sa Švajcarskom.

„Energiju nam daje godinu dana rada sa selektorom. Igrali smo dobar fudbal, pobeđivali… Nema razloga da ne ponovimo isti scenario i protiv Švajcarske. Odličan je ambijent u timu, veliko zajedništvo, igramo dobro i očeličenog samopouzdanja ulazimo u ključan meč grupne faze. Zadovoljni smo činjenicom u poslednjoj utakmici rešavamo dileme, priželjkivali smo to od aprila“, jasnog je stava Dušan Tadić, predvodnik mondijalske klase „2022“.

Dragan Stojković
Starsport/Peđa Milosavljević

I sličan eho odjekivao je posle reči Aleksandra Mitrovića, Filipa Kostića, Dušana Vlahovića, Sergeja Milinković Savića… Celog tima! U susret meču posle kojeg ništa više neće biti isto na prostorima od Kelebije do Šare. Utakmica vredna istorije, san generacija i velikih imena srpskog fudbala. Privilegija za najbolje i najvrednije.

Zato – igrajte momci, ovo je vaš dan!

 

 

 

Komentari

Vaš komentar