Piksi: Ne razmišljam o fudbalu, biće Srbija opet ponosna

Orlovi 23. nov 202215:334 komentara
Podeli:
Dragan Stojković
Starsport

Prepoznatljivo upadljiv osmeh, krupan korak, po koja upadica... Navikao nas je Dragan Stojković na klasiku u najavi utakmica i sa nama bliskom oznakom „istorijskih“. Dobro poznat ritual ponovio je i uoči utakmice sa Brazilom.

Od izveštača iz Dohe

Imao je opet zanimljivu konstataciju posle pitanja novinara sa španskog govornog podružja. Pošto je zaboravio da stavi slušalice, Piksi se dosetio:

„Možda znam mnoge jezike, ali ne baš sve…“

Orlovi u Dohi

Smeh u solidno popunjenoj dvorani Medija centra ispratio je i Stojkovićev odgovor na konstataciju Brazilaca da će u četvrtak napasti sa četvoricom.

„Mora da ste mnogo srećni kad imate četvoricu napadača… Ali, šta se dešava sa odbranom?“

A, između red sjajnih izjava, vrednih pažljivih beleški. Možda i najglasnija poruka s kraja konferencije za medije. Naša reprezentacija nije pobedila Brazil 88 godina.

„Kako da ih pobedimo kad su jaki! Iskreno, nisam pratio statistiku. Istorija se menja, svaki sledeći pokušaj je šansa da se okrene. A, ipak, nije to najbitnija stvar. Daleko od toga, te stvari za nas su irelevantne. I da se ne desi to neće biti smak sveta. Nemojte imati dilemu da ćemo uraditi sve da Srbiju napravimo ponosnom. Učinićemo sve da otežamo plan Brazilaca, a koliko čujem, oni žele da nas pobede“, obećao je Dragan Stojković.

Prethodno, imao je još jednu poruku izabranicima. Verovatno, ranije i bezbroj puta ponavljanu u svlačionici, sastancima, hotelima…

„Niko nema krila da leti, važni su volja, želja, ali i umeće. Inteligencija pravi razliku, hoćemo da igramo, da se nadmećemo… Ovo je igra „deset na deset“, zato smo spremni. I hoćemo da uživamo u fudbalu…”

Zaigralo je, videlo se to na prvu, srce Dušana Tadića, kapitena nezaboravne generacije “orlova”…

A, Piksi uporedo poslao i poruku naciji:

„U pripremi utakmice ne razmišljam o fudbalu. Nisam ni pod stresom, osećam se ponosnim što sam malu Srbiju doveo među 32 reprezentacije na svetu. I nije Brazil najbitniji, za nas su bitni Kamerun i Švajcarska, devet bodova je na stolu. To je naš cilj, jeste utakmica važna, ali pred nama je turnir ne kvalifikacije. Bitno je da imam zdrave igrače, a moju sreću što smo ovde niko ne može da izbriše. Zamislite, Italijani sede kući!“

Ponos, ponos, ponos… Bezbroj puta ponovljena reč selektora u najavi mondijalske premijere. Porodica Stojković dobila je juče pojačanje u Kataru – najbliži članovi familije biće uz Piksija.

„Doputovali su u Dohu, u utorak. Porodica je najbitnija stvar na svetu, dodatna energija za sve nas. Zbog njih smo i ovde… Imam četvoro unčića, Indija Rouz je otpevala i jednu pesmicu za mene i posebno me raznežila. Nadam se da ćemo ih zajedno obradovati.“

Srbiju posle Brazila očekuju još dva meča. Zato je Piksi osetio potrebu da naraslu euforuju spusti trezvenom konstatacijom:

“Očekuju nas utakmice sa Kamerunom i Švajcarskom. Svaki ishod podjednako je vrednovan, protiv bilo koga da igrate. Grupa je ujednačena, izuzev Brazila, donekle možda i najjače ekipe u našem društvu. Opet, imamo naš cilj, gledaćemo samo nas, uz uvažavanje velikog protivnika…”

Stojković i Tadić
Starsport

Otkrio je Stojković detalje sa poslednjih treninga.

„Nijedan trener na svetu neće vam reći sastav ekipe. Ne znam zašto je tako… Znam sastav Brazila, barem 99 odsto. Neće to ništa promeniti. Odlično smo radili u Kataru, privikli se na klimu. Otkriću vam jedan detalj – neizvestan pred utakmicu je Filip Kostić. Svi ostali su zdravi… Napadač Aleksandar Mitrović je sa nama, ne oseća bol, to je dobro. Želim i sa vama da podelim te informacije…”

Iako su Brazilci očekivali konkretno – sastav!

“Da je selektor Tite rekao, možda bih otkrio naš tim”, nije se dao Stojković.

Uz salve pohvala Brazilcima u stilu “zašto bi snimali naše treninge kad su jači” i “šta bi mogli da vide i da su nas špijunirali, mada mi se to čini kao dezinformacija”, usput i konstataciju da će rival sa “trojicom napadača i Nejmarom” na teren, Piksijev zaključak stao je u obećanje:

“Biće Srbija ponosna na nas. Rezultat može da bude jedan, drugi, ili treći, ali uživaćete u igri…”

Neka tako i bude!

 

 

 

 

Komentari

Vaš komentar