FIFA: Ne dozvolimo da fudbal bude uvučen u ideološke borbe

Vesti 4. nov 202215:42 1 komentar
Đani Infantino
REUTERS/Shane Wenzlick

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) u pismu poslatom svim savezima, čije reprezentacije učestvuju na Svetskom prvenstvu u Kataru, traži od učesnika najvećeg ovogodišnjeg sportskog događaja da se koncentrišu na fudbal i ne dozvole da sport bude uvučen u ideološke, ili političke borbe.

„Molimo vas da se koncentrišete na fudbal! Znamo da fudbal ne opstaje u bezvazdušnom prostoru i svesni smo mnogih izazova i poteškoća političke prirode, koji postoje širom sveta. Ipak, molimo vas da ne dozvolite da fudbal bude uvučen u ideološku i političku borbu“, stoji u pismu, koje su zajednički potpisali predsednik FIFA Đani Infantino i glavni sekretar Fatma Samura.

Iz FIFA nisu reagovali na Rojtersov upit o verodostojnosti informacije koju je objavio Skaj Njuz, ali su iz Australijskog fudbalskog saveza potvrdili da su primili pismo od krovne fudbalske organizacije, ne ulazeći u sadržaj istog.

Pismo FIFA je reakcija na brojne proteste, koji su se poslednjih nedelja mogli čuti i videti u mnogim državama, čije će reprezentacije igrati u Kataru, a odnose se na teme poput prava pripadnika „LGBT zajednice“ u ovoj arapskoj državi, ili odnosa prema stranim radnicima, od kojih su mnogi učestvovali u izgradnji infrastrukture, potrebne za održavanje Svetskog fudbalskog prvenstva, koje će prvi put u istoriji biti održano na području Bliskog istoka.

Iz Australije su prošle nedelje došle kritike na račun katarskog odnosa prema ljudskim pravima i istopolnim vezama. Danski fudbalski savez je najavio da će njihovi reprezentativci na Svetsko prvenstvo doputovati bez bliskih članova porodice, u znak protesta protiv načina na koji se Katarci odnose prema ljudskim pravima.

Organizatori Svetskog prvenstva su izrazili dobrodošlicu svima u njihovu zemlju, bez obzira na poreklo i seksualnu orijentaciju, ali su i upozorili na neprimerenost iskazivanja ljubavnih osećaja u javnom prostoru. Katar je priznao da u njihovom radnom zakonodavstvu postoje određeni propusti, ali uz dodatak da im je organizacija Svetskog prvenstva pomogla u postizanju napretka po pitanju prava radnika.

„U FIFA nastojimo da poštujemo sva mišljenja i stavove, bez davanja moralnih lekcija ostatku sveta. Jedna od najvećih snaga planete leži u njenoj velikoj raznolikosti, a ako uključivanje ima neko značenje, onda je to poštovanje prema različitostima. Nijedan čovek, nijedna kultura, nijedna nacija nije „bolja“ od druge. Taj princip je temelj međusobnog poštovanja i društva bez diskriminacije. To je takođe jedna od temeljnih vrednosti fudbala. Iz tog razloga, setimo se toga i dopustimo fudbalu da bude u centru pažnje“, stoji u pismu FIFA, prema izveštaju Skaj Njuza.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare