Sa Đanijem Ćurčićem na 974: Provaljeni smo!

Vesti 3. dec 202212:15 8 komentara
foto: Privatna arhiva

Stadion 974. Deset minuta do početka utakmice. Pokazujem kartu stjuardu. Nema on pojma na kom sam mestu. Princip je sedi gde je ostalo. Penjem se prema vrhu bloka 147. Svuda su ljudi iz Bangladeša, Indije, Pakistana,. Dobili su karte besplatno.

Na samom vrhu ćelav momak. Stoji sam. Plava košulja. Elegantan.Poznata faca. Neki momci u srpskim dresovima prilaze da se slikaju sa njim.Saša Đani Ćurčić. Pored Đanija dva prazna mesta.

povezane vesti

„Jel slobodno?“, pitam.

„Sedaj brate, kako nije slobodno. Da imam nekog svog ovde“, odgovara.

Igrači su već na terenu. Grmi „Bože pravde“. Kada je himna završena, Đani se prekrstio.

„Bože pomozi“, reče i odmah nastavi „Biće teško brate, nezgodni su ovi Švajcarci. Ali mogu da se dobiju. Mada iskreno i da pobedimo plaši me Brazil – Kamerun. Videćeš ovo je ludilo, svima pričam da Kamerunci mogu da dobiju Brazil“

„Misliš?

„Sto posto. Evo pazi šta sam rekao“.

Počela je utakmica. Prvi minut, mrtva šansa za Švajcarsku. Đani se hvata za glavu.

„Ne valja brate. Nikako. Mnogo nam duva po bokovima. Ne može da se igra 3-5-2. Živković i Kostić idu visoko. Ostavljaju veliki prazan prostor. Ja bih to vratio na 4-4-2. Da ima ko da im čuva leđa. Previše je rizično“.

Vratila se Srbija. Živković šutira pogađa stativu. Deluje da se polako stvari okreću. A onda šok. Šaćiri prolazi po desnoj strani. Vode Švajcarci.

„Šta sam ti rekao. Ne znam gde je jurimo. Polako brate, drži 0:0, može gol da se da i u 85. minutu pa da se prođe. Jesi li video Južnu Koreju“, u dahu govori Đani.

Stiže brzi odgovor. Tadić centrira, Mitrović pogađa. Pada zagrljaj. Jedini smo među Indijcima i Pakistancima.

„Mitar. Dečko nas je sam doveo ovde“, u transu je Đani.

Razgoropadila se Srbija. Napadi se ređaju. Đani me gura ramenom.

„Nema Vlahovića nigde. Mora jednom da prođe ono njegovo kao u Juventusu da mu neko gurne u prostor“.

Nisu prošla dva minuta. Vlahović pogađa. Đani baca pet.

„Au brate moj. Pa ovo je ludilo. Sad samo polako“, govori dok prelazi rukom preko glave „Možemo i sad da promenimo na 4-4-2. Nema potrebe za jurcanjem“.

Na tribinama prvi problemi. Obezbeđenje vodi trojicu navijača Švajcarske, koji su bili među Srbima. Neko baca i belu zastavu sa ljiljanima. Kreće navijanje.

„Ale, ale, ale o Šiptare da ka….!

Đani gleda.

„Ne volim ovo. Pusti bre više Šiptare, Hrvate, daj bre da igramo fudbal. Da pobedimo Švajcarsku“.

I kada je delovalo da je sve pod kontrolom ponovo je puklo po desnoj strani. Embolo izjednačava na 2:2 u samom finišu prvog poluvremena.

„Strašno. Ne možeš ovo na svetskom da dopustiš. Svi nas rade na istu foru. Provaljeni smo. Prošlo u kvalifikacijama, ovde ne ide. Preozbiljne su ekipe ovde. Ne ideeee“.

Seo je na poluvremenu. Pošto je celo poluvreme nervozno cupkao.

„Ne mogu da verujem. Imamo kvalitet, ali smo naivni. Veljković pozadi ne može na ovog Emboloa. Odličan igrač, sve se vrti oko njega. Kad se zagradiš ne može mu ništa. Neko brži je morao na njega. Teška je ovo priča za prolaz“, u dahu priča Ćurčić, dok nervozno vrti prstima.

Krenulo je drugo poluvreme. Sjajna akcija Švajcaraca. Poveli su 3:2. Đani je stavio glavu među ruke.

„Opet Embolo. Sve je od njega počelo. Sam nas čovek dobija. To ti je to. Sad će oni da se zatvore, čekaju kontru. Ono što smo mi trebali na 2:1. Nemamo mi više ovde šta da tražimo. Nažalost“.

I bi tako.Utakmica se umrtvila. Osim poneke kontre Švajcaraca. Sevaju varnice između Džake i Srba. Ništa ne pomaže.

„Mogao je da svirne kraj u 49. minutu. Nerviram se, lakše bi mi bilo da igram. Jebiga, sad ću makar da pratim prvenstvo bez stresa“.

Kraj je brzo došao. Srpski reprezentativci seli na teren. Švajcarci slave. Zasluženo. Đani mi pokazuje telefon.

„Kamerun dobio Brazil. Šta sam ti rekao, brate. Ludo prvenstvo. Više nisam pametan, ko koga namešta i zašto. I zamisli da smo dobili ovo, opet ne bi prošli. Sad mi je malo lakše“.

Počele su polako da se prazne tribine. Krenuo je i Đani. Zagrlili smo se.

„Srećno brate“ i u tri skoka je sišao do izlaza.

Zbog života van terena često su ga neozbiljno shvatali. Ali za fudbal je bio i ostao majstor. Sa harizmom i velikim znanjem. Drug sa stadiona 974. Đani Ćurčić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare