Britanski mediji: Fašistički povici srpskih navijača

Fan zona 3. dec 202218:363 komentara
Srbija, Švajcarska, Katar, navijači
Justin Setterfield/Getty Images

Već na konferenciji za medije selektora Dragana Stojkovića nakon meča sa Švajcarskom strani mediji su imali pitanje za njega šta misli o tome što je oficijelni spiker morao da opomene srpske navijače da promene repertoar pesama koje pevaju.

Stojković je rekao da ne zna o čemu se radi i da je on bio koncentrisan na dešavanja na terenu i da nije čuo ništa što je oficijelni spiker eventualno govorio.

Naravno, dan kasnije u engleskim medijima tema je „kako zaboga 2022. godine neki navijači pevaju o ubijanju nekih pripadnika drugog naroda“?

Srbija, Švajcarska, Katar, navijači
REUTERS/Carl Recine

„Navijači Srbije istakli su transparente sa fašističkim sloganima i pevali su rasističke pesme upućene Albancima“, piše u subotu Gardijan pozivajući se na izjavu čevevica datu Observeru.

„Hasan Rahmani na stadion 974 je stigao noseći albansku zastavu oko vrata, ali mu je zastava na ulasku oduzeta dok su neki drugi nacionalistički simboli bili dozvoljeni. On kaže da su mu ljudi iz obezbeđenja pokazali poruku u kojoj je naglašeno šta je FIFA od rekvizita, slika i povika zabranila za ovaj meč“, navodi dalje Gardijan u svom tekstu.

Dakle, očevidac koji je razgovarao sa Observerom je gospodin Hasan Rahmani koji je naveo i da je bio šokiran količinom zabranjenih rekvizita koji su bili oduzeti a da među njima nisu bile brojne majice sa napisima „Srbija do Tokija“ – kaže Gardijan da je to slogan koji su osmislili srpski navijači tokom devedesetih godina. Navodno, obezbeđenje se nije zanimalo za pritužbe na ovakve slogane i eventualno uvredljiv kontekst koji mogu da imaju.

Zvanično, oficijelni spiker je u 77. minutu meča zamolio navijače da prestanu sa uvredljivim povicima i gestovima. Rahmani je rekao da su takvi povici sve vreme mogli da se čuju sa tribina, da je često korištena reč „Šiptar“ te da se takođe često moglo čuti i „ubij Šiptara“. Uz tradicionalno „Kosovo je srce Srbije“.

Srbija, Švajcarska, Katar, navijači
REUTERS/Carl Recine

Rahmani je rekao i da je posle meča uzeo nazad svoju zastavu, kao i da je tada video i da navijačima Srbije vraćaju stvari koje su im zaplenili pre utakmice, ali i kako se nekoliko navijača Srbije preteći ponašalo prema njemu nakon što su ga opsovali, a zatim počeli da mu prilaze na šta je on potrčao prema policiji koja nije uradila ništa.

Ako u obzir uzmemo sve što smo i sami mogli da vidimo i čujemo sa tribina i samog terena, ali i činjenicu da o svemu svedoči čovek koji je na utakmicu Srbije i Švajcarske krenuo ogrnut zastavom Albanije, prosto se zapita čovek koja je godina i ko je uošte igrao sinoć na stadionu 974. I kako je moguće da je provocirala samo jedna strana navijača.

Komentari

Vaš komentar