Marokanci

Fudbalski beduin 6. dec 202215:502 komentara
Navijači Maroka
SK

Evropski duh i poseban šarm izdvajaju Maroko od ostalih država Magreba. Navijači reprezentacije sa severa Afrike održali su navijači tonus najveće planetarne smotre i u decembarskim danima.

Od izveštača iz Dohe

„Sreća da je prošao Maroko…“, zanimljivo je zapazio jedan od retkih (!) hrvatskih navijača, u ponedeljak veče na putu ka „Al Žanubu“.

SK u Dohi

Gledao je u tom trenutku ka grupi simpatičnih momaka i devojaka, sa prepoznatljivom crvenom zastavom na leđima.

Da kasnije – to je već bila pesma. Na stotine navijača Maroka tiskalo se ka centralnim ulicama Dohe.

„Volimo fudbal, šta ćete… Možda lopta podari našim ljudima malo više sreće. Zaslužili su…“, ispričao nam je ovog jutra, uoči meča sa Španijom, takstista, Marokanac, žitelj Dohe 11 godina.

Ponosan na maticu, nije hteo da ostavi utisak nezadovoljnog čoveka. Iako dolazak u daleki Katar, daleko od porodice i najbližih, po sebi, traži dovoljnu žrtvu. I kazuje više od običnog komentara.

„Lepši je mnogo život u Maroku… Ali, i skuplji, retko ko može da pronađe dobar posao. Ovde važe drugi zakoni, litar benzina je dva riala (68 dinara), dizela dva i po (oko 80). I svi imaju posao, možete da birate stranu“, osetio je potrebu da dopuni.

O Srbiji sve zna, (ne)zaboravljenim mondijalskim iskušenjima takođe.

„Nije dobro… Zar je moguće da izgubite od Švajcarske, takođe, i od Kameruna, iako ste vodili…“

Samo da se zna – „duel sa Kamerunom završen je bez pobednika“.

„Isto vam je to… Svet voli velika imena, vi imate Vlahovića, Kostića, Mitrovića, Sergeja… i ništa niste uradili. Mada mi se čini da svi oni, i Nejmar, Mesi, Mpabe, prvo imaju želju da se sačuvaju od povreda. Milioni su tu…“, vidi se da odlično poznaje fudbal.

Imali smo sreću da „razigramo“ teme i oko Agadira, Marakeša, njegovog rodnog gradića na sredokraći puteva između dva megapolisa, Kazabalanke, Radže.

„Imamo najlepše devojke na svetu. Zato što dolaze iz najlepše zemlje na svetu…“, ponos je izbijao iz svake reči.

Ima istine… Maroko – po svim parametrima – osveženje Mondijala u Kataru. Fudbalskom, navijačkom, vizuelnom, altruističkom… Zaslužili su Dohu i fudbalsku feštu u smiraj 2022.

Komentari

Vaš komentar