Mondijalski rasplet: Zašto Engleza nema u Dohi

Fudbalski beduin 7. dec 202221:211 komentar
Stouk Doha
SK

Evropske reprezentacije, prema očekivanjima, dominiraju i na Mondijalu u Kataru. U četvrtfinalu igraće ih čak – pet.

Od izveštača iz Dohe

Zanimljivo, šetalištem kraj Persijskog zaliva, čuvenim Kornišom, najmanje defiluju navijači sa Starog kontinenta. Argentinci vode glavnu reč, promakne tek po koji iskonski Brazilac, „uvezene“ ne računamo… Evropljani promiču tek u tragovima.

SK na SP

Od Engleza – ni toliko. Ostrvljani, logično džepu i finansijskoj moći, izbegavaju manje atraktivne delove grada, poput naše Al Mansure, ali izvorni engleski nemoguće je čuti i na centralnim gradskim stecištima Dohe, Suk Vakifu, Mšeirbu, Al Bidi, Kornišu…

Kako se onda uopšte čuje pesma na utakmicama Gordog albiona?

„Ima nas, nije baš da je Katar neinteresantna destinacija. Ima i piva, snašli smo se…“, zatekao nas je odgovorom, kao nam se kasnije predstavio Džon, iz Stouka.

Činilo nam da se Džona i njegove prijatelje nismo dobro razumeli. Specifičan akcenat, usput i već više „pregaženih“ pivskih flaša, zatražili su i pojašnjenje sa naše strane.

„Videćete protiv Francuske, u subotu, hiljade navijača Engleske…“, ponovio je Džon.

Ali, gde su oni sada, nemoguće da će svi pohrliti na dan utakmice u Dohu?

„A ne… Smestili smo se na kruzerima, daleko od javnosti. Imamo sve što nam je potrebno i retko, baš retko, dolazimo na kopno. Nema razloga…“, objasnio nam je napokon Džon.

Uz poruku na zastavi:

„Za klub i zemlju!“

Tročlanu grupu Engleza, ponosnih navijača Stouka, sreli smo pored Katare, jedne od retkih, u mondijalskim danima, otvorenih plaža Dohe. Sunčali su se, uživali u pivu, krili se pod hladom klupskih zastava… Nisu osetili potrebu ni da kurtoazno pitaju odakle smo, zašto se interesujemo za engleske navijače, ko će osvojiti Svetsko prvenstvo…

Dovoljno je to što imaju – uz rok muziku osamdesetih – nisu se obazirali ni na obližnju grupu, bučnih i Mesiju privrženih Argentinaca. Došli, ili ne, bez Engleza na kopnu Mondijal i Katar izgledaju totalno drugačije. Siromašniji za ljude, čija ljubav prema fudbalu izgleda specifično, ustalom, kao i sve druge.

Fudbalske različitosti zato SP i čine najvećim planetarnim spektaklom u jesen 2022.

Komentari

Vaš komentar