Heroj dana: Od šeprtlje do modernog beka

Heroj dana 4. dec 20220:162 komentara
Denzel Damfris
REUTERS/Yukihito Taguchi

Holandija je u četvrtfinalu Svetskog prvenstva. Test kojeg su se mnogi pribojavali u vidu poletne selekcije SAD Orenje je ipak bez problema rešilo, a najzaslužniji za to bio je Denzel Damfris.

Mnogi se slažu da ova reprezentacija Holandije nema niti spektakularnih zvezda, posebno ne u napadačkoj liniji (da se ipak ne naljuti Virdžil van Dajk), niti igra neki revolucionarni fudbal. Ali Oranje ipak ne može bez neke svetske inovacije, a to je u ovom slučaju upravo Denzel Damfris.

povezano

Momak koji bi sa visinom 188 cm mogao pre da prođe kao košarkaš nego kao fudbalski bek, dao je potpuno novu dimenziju ovoj poziciji, koja poslednjih godina preživljava možda i najveću revoluciju. Sa konstitucijom koju poseduje Damfris je višestruka ofanzivna pretnja, ali i garant defanzivne sigurnosti. U skoku u oba šesnaesterca jedna je od dominantnijih figura, poseduje brzinu koju umešno koristi u oba pravca. A pritom ima, što je pokazao sa dve asistencije protiv SAD, izuzetno preciznu loptu.

Zahvaljujući pitomcu Sparte iz Roterdama više nijedan trener neće olako odbacivati momke košarkaške visine i konstitucije. Neće imati predrasude prema takvim likovima, kao što su imali prema njemu.

Ovaj 26-godišnjak rođen u Roterdamu, koji je ime dobio po čuvenom holivudskom glumcu Denzelu Vašingtonu, oduvek je želeo da postane fudbaler. Ali nije otpočetka naišao na otvorena vrata, jer su smatrali da ima manjak tehnike. Čak su ga nazivali i šeprtljom.

– Pitali su se kako mogu i da pomislim da se bavim fudbalom. Ali to su ograničeni pogledi. Čovek ako hoće da se razvije ne sme da se ograničava – govorio je Damfris o tome kako su ga gledali.

A koliko je od najranijih dana kiptelo samopouzdanje iz ovog momka govori i to da je stalno govorio kako će biti reprezentativac jedne od najvećih svetskih sila. Svakako najveće od onih koji nikada nisu uspeli da postanu svetski šampioni. Mada je momak kome je majka sa Surinama a otac iz još jedne holandske kolonije Arube upravo za tu zemlju odigrao prvu reprezentativnu utakmicu, nije odustajao od svog cilja i sada je jedna od glavnih uzdanica Oranja.

– Znao sam da ću postati profesionalni fudbaler i da ću postati član nacionalnog tima Holandije. Znao sam da ostalima to nije imalo smisla, ali meni itekako jeste.

I već je postao deo istorije. Tek je treći fudbaler koji je na utakmici eliminacione faze Svetskog prvenstva učestvovao u tri gola (jednom strelac uz dve asistencije), a prvi od Tonija Krosa 2014. Toni Kros je tada postao svetski šampion, da li je i to Denzelova sudbina?

Komentari

Vaš komentar