Legende Mundijala: Golman pouzdaniji od engleske banke

(Džordž Best i Gordon Benks) GORDON BANKS (England, R) GEORGE BEST (NorthernIreland). 15/05/
Colorsport via Guliver image (Džordž Best i Gordon Benks)

Tokom svih ovih decenija, Engleska je svetskom fudbalu podarila mnoge velike golmane, a najslavniji među njima je Godon Benks. Kada je bio u zenitu karijere smatran je najboljim na planeti.

Legende Mundijala

U Velikoj Britanije je oduvek uživao ogromnu popularnost, a širom sveta posebno je postao poznat posle Svetskog prvenstva 1966. godine kada je Engleska bila domaćin i do finala stigla sa samo jednim primljenim golom. Taj jedan postigao je iz penala slavni Portugalac Euzebio.

Bez obzira što na Vembliju u finalnoj pobedi protiv Zapadne Nemačke od 4:2 nije sačuvao mrežu, bio je jedan od junaka tog trijumfa. Tako je posle Mundijala, na kojem je bio gotovo nesavladiv, Gordon Benks u potpunosti zaštitio nadimak koji mu je ostrvska javnost nadenula – Benks of Ingland. U prevodu bio je pouzdan na golu, kao što je novac bio siguran u engleskim bankama. Sa njim je Gordi Albion osvojio prvu, i jedinu svetsku titulu, a on proglašen za najboljeg golmana na svetu.

(SP 1966: Bobi Mur, Gordon Benks, Martin Piters i Rodžer Hant) Gordon Banks and Bobby Moore hold the trophy during Englands lap of honour at Wembley Stadium. Martin Peters and Roger Hunt also pictured., Gordon Banks, Bobby Moore, Martin Peters, Roger Hunt Wembley Stadium, London, UK, Gordon Banks and Bobby Moore hold the trophy during England?s lap of honour at Wembley Stadium. Martin Peters and Roger
Varley Media via Guliver image (SP 1966: Bobi Mur, Gordon Benks, Martin Piters i Rodžer Hant)

Bio je to drugi i najuspešniji Mondijal na kojem je Benks učestvovao. Na prvom ‘62. godine u Čileu bio je rezerva, a zapažen trag ostavio je i na svom trećem Svetskom prvenstvu 1970. godine u Meksiku. Tamo je Engleska stigla sa titulom svetskog prvaka, pa iako nije uspela da odbrani trofej, Benks je još jednom zadivio svet. Koliko je postao poznat zbog osvojenog zlata ‘66. još veću svetsku slavu stekao je ‘70. i to posle samo jedne spektakularne odbrane.

Njegova bravurozna intervencija u meču sa Brazilom kada je zaustavio šut slavnog Pelea, proglašena je za odbranu veka. Bilo je to posle idealnog centaršuta Žairzinja sa desne strane, Pele je odlično skočio i glavom poslao loptu u donji desni ugao, ali je Benks fantastičnom reakcijom sačuvao mrežu.

Engleska je taj meč ipak izgubila, ali je ovaj detalj ostao zauvek zabeležen u mnogim špicama o istoriji svetskih prvanstava. Te godine Englezi su kao prvaci sveta eliminisani u četvrtfinalu od Nemačke, koju su četiri godine ranije pobedili u finalu. Nemcima je osvetu olakšala činjenica da Gordon Benks zbog povrede nije mogao da brani na tom meču.

Priča o Benksu, kao i o mnogim velikanima pre njega, završava se tužno. Samo nekoliko meseci pošto je 1972. proglašen za igrača godine u Engleskoj, doživeo je saobraćajnu nesreću u kojoj je izgubio desno oko. To je značilo i kraj jedne blistave karijere.

Ostaće zabeleženo da ovaj čuvar mreže na čak 35 mečeva nije primio gol, a da je na ukupno 73 utakmice u engleskom dresu, savladan 57 puta. Nema sumnje, rezultat na koji može biti ponosan jedan od najboljih golmana koje je fudbalski svet ikada imao.

Poslednji meč u dresu Engleske odigrao je 1972. godine protiv istog rivala protiv koga je i debitovao devet godina ranije. Velikog rivala Škotske. Tada je na stadionu u Glazgovu pred 140.000 gledalaca Engleska pobedila 1:0, a Benks je u prelomnim trenucima meča odbranio jedanaesterac.

Posle njegovog odlaska koliko god je Gordi Albion i dalje imao velike golmane, banka Engleske više nije bila tako sigurna.

SofaScore
Bobi Mur bobi čarlton Džek čarlton viBobby Moore, Jack Charlton, Bobby Charlton, Martin Peters, Ray Wilson, George Cohen, Gordon Banks, Alan Ball, Nobby Stiles, Geoff Hurst, Roger Hunt Wembley Stadium , London, UK, Copyright: xVarleyxMediax, Bobby Moore holds the trophy aloft after England?s 4-2 victory against West Germany in the 1966 FIFA World Cup, WM, Welt
Varley Media via Guliver image (Englezi prvaci sveta 1966)
Overat Šnelinger Benks Tilkovski Zeler Torwart Gordon Banks (England, vorn) wird nach dem Sieg im Finale der WM 1966 gratuliert, v. li.: Torwart Hans Tilkowski, Wolfgang Overath, Uwe Seeler und Karl Heinz Schnellinger (beide BR Deutschland); World cup final 1966
imago/Ferdi Hartung via Guliver
Shaun Botterill Getty Images Sport
Getty Images/ Matthias Hangst / Staff
Clive Mason, Getty Images Sport (Pele i Gordon Benks)
Komentari

Vaš komentar