Legende Mundijala: Matador Kempes preteča Maradone i Mesija

(Finale SP 1978: Mario Alberto Kempes slavi pogodak protiv Holandije) Argentina Mario Kempes Argentinien Torjubel
Guliver image (Finale SP 1978: Mario Alberto Kempes slavi pogodak protiv Holandije)

Sa prepoznatljivom dugom kosom Mario Alberto Kempes je igrao na tri Svetska prvenstva, od 1974. do 1982. godine. Na samo jednom Mundijalu bio je strelac i sa šest golova te 1978. godine doneo je Argentini istorijsku prvu titulu prvaka sveta, a njemu zvanje najboljeg strelca na planeti.

Legende Mundijala

Te ‘78. Kempes je stigao iz španske Valensije gde je prethodne dve sezone bio prvi strelac Španije. Međutim, u reprezentaciji je dobio ulogu više u veznom redu i nije bio posebno efikasan.

Iza sebe je već imao jedan Mundijal, onaj iz Nemačke ‘74. ali nije tada postigao niti jedan gol. Baš kao ni u prvoj fazi Svetskog prvenstva ‘78.

A onda sudbina ili nešto drugo tek Argentina je kao drugoplasirana u grupi morala da napusti Buenos Aires i nastavi da igra u Rosariju. Gradu gde je Kempes sedamdesetih i započeo karijeru. To kao da je dalo dodatnu snagu “El Matadoru”, kako su ga navijači prozvali, zbog ubilačkog golgeterskog instikta.

Prvo je dva puta zatresao mrežu Poljske, zatim isto toliko puta matirao golmana Perua, pre nego što je sve začinio trijumfalnom igrom i golovima u finalu sa Holandijom.

Te večeri Argentinci su se vratili u Buenos Aires, a finalnom meču prisustvovalo je 77.000 temperamentnih navijača, koji su još pre prvog sudijskog zvižduka konfetama obeleli teren stadiona River Plate nestrpljivo čekajući trijumf svojih ljubimaca. I načekali su se. Prvo je Kempes krajem prvog poluvremena doveo Gaučose u vođstvo. Dik Naninga je desetak minuta pre kraja utakmice izjednačio da bi Rob Rensenbrink u poslednjim sekundama pogodio stativu i zaledio srca domaćih navijača.

Holanđani su poklekli tek u produžetku pošto se Mario Kempes ponovo upisao u strelce. Kao šilo je prošao kroz odbranu Lala i prosto ugurao loptu iza leđa holandskog golmana Jongbloda.

(Mario Kempes slavi gol u finalu SP 1978) FIFA WM 1978 25 06 1978 Fussball FIFA WM 1978 in Argentinien Finale Argentinien Niederlande 3
Guliver image (Mario Kempes slavi gol u finalu SP 1978)

Radosti Argentinaca nije bilo kraja. Kasnije je Bertoni samo potvrdio njihov trijumf.

Kempes je u tom trenutku bio više nego nacionalni heroj. Sa dva pogotka u finalu i još četiri iz prethodnih utakmica poneo je epitet prvog strelca Mundijala, a kako je izabran i za najboljeg igrača, to je bilo tek drugi put u istoriji Svetskih prvenstava da jedan fudbaler objedini dva najvrednija priznanja. Pre njega to je uspelo samo čuvenom Brazilcu Garinči 1962. Podvig za divljenje.

Igrao je i na Svetskom prvenstvu 1982, ali Argentinci tada nisu napravili zapaženiji rezultat iako je pored Kempesa u timu zaigrao i tada novi as svetskog fudbala Dijego Maradona.

„El Pibe“ će zablistati četiri godine kasnije u Meksiku, ali će zauvek ostati zapisano da je El Matador Kempes bio prvi fudbalski heroj gaučosa, mnogo pre Maradone i kasnije Mesija.

Danas se u njegovu čast stadion u Kordobi zove „Mario Kempes“.

Guliver image (Mario Alberto Kempes) Weltmeisterschaft Vorrunde Ungarn Argentinien in Buenos Aires Mario Kempes Argentinien
Guliver image (Mario Alberto Kempes)
Baumann via Guliver image (Finale SP 1978: Mario Alberto Kempes)
Baumann via Guliver image (Finale SP 1978: Mario Alberto Kempes)
(SP 1982: Mario Alberto Kempes i Belgijanac Ludo Kok)(Argentinien, li.) im Duell mit Ludo Coeck (Belgien);
Frinke via Guliver image (SP 1982: Mario Alberto Kempes i Belgijanac Ludo Kok)
(SP 1982: Dijego Maradona i Mario Kempes) (Diego Armando Maradona (li.) und Mario Kempes (beide Argentinien)
WEREK via Guliver image (SP 1982: Dijego Maradona i Mario Kempes)
Colorsport via Guliver image (Mario Kempes u dresu Valensije u finalu Kupa kupova 1980. protiv Arsenala) Mario Kempes (Valencia) Arsenal v Valencia. European Cup Winners Cup Final 1980.
Colorsport via Guliver image (Mario Kempes u dresu Valensije u finalu Kupa kupova 1980. protiv Arsenala)
Fotoarena via Guliver image (Mario Kempes 2013)
Fotoarena via Guliver image (Mario Kempes 2013)

Komentari

Vaš komentar