Legende Mundijala: U klupskom fudbalu anoniman, na SP slavan

(Gžegož Lato, u pozadini Dino Zof) Grzegorz Lato (Polen, li.) und Torwart Dino Zoff (Italien)
WEREK via Guliver image (Gžegož Lato, u pozadini Dino Zof)

Gžegož Lato je jedan od retkih junaka u istoriji Mondijala, koji nikad u klupskom fudbalu nije dostigao ni delić slave stečene igrajući na tri Svetska prvenstva.

Legende Mundijala

Najveći deo karijere proveo je igrajući desno krilo za ekipu Stal iz Mjeleca pošto tadašnji zakon u Poljskoj nije dozvoljavao da fudbaleri zaigraju u inostanstvu pre 30-te godine života. Na zalasku karijere igrao je u Belgiji (Lokeren) i Meksiku (Atlante).

Iako nije bio klasičan centarfor, bio je izuzetan strelac. Na tri Mondijala ukupno je postigao deset golova, a na Svetskom prvenstvu u Zapadnoj Nemackoj 1974. godine bio je sa sedam pogodaka prvi strelac turnira.

Dve godine ranije osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Minhenu, pa je to bio samo nastavak pobedonosnog niza tadašnjeg nacionalnog tima Poljske.

Na Svetskom prvenstvu ‘74. igrao je u životnoj formi. Njegovi golovi doneli su Poljskoj treće mesto na planeti, iza SR Nemačke i Holandije, a ispred Brazila, koji je savladan upravo golom ovog fudbalera.

(Gžegož Lato i Vladislav Bleki Bogićević) Grzegorz Lato Polen li gegen Vladislav Bogicevic Jugoslawien
Guliver image (Gžegož Lato i Vladislav Bleki Bogićević)

Lato je bio čovek odluke i u mečevima protiv Argentine, Švedske i posebno reprezentacije Jugoslavije, 26. juna u Štutgartu, kad su i definitivno raspršene sve nade Plavih. Na kraju turnira, brzonogi Lato se našao u idelanom timu Svetskog prvenstva, a u svojoj zemlji je više nego zaslužno izabran za fudbalera godine.

Zapaženu ulogu imao je i četiri godine kasnije u Argentini, ali Poljska na tom Mondijalu nije ponovila uspeh iz Nemačke. Lato je na meču sa Argentinom simbolično predao Kempesu prvo mesto na listi strelaca, pošto je promašio penal, a dugokosi gaučo u nastavku utakmice sa dva gola doneo svom timu pobedu i kasnije titulu prvaka sveta.

Na Mundijalu u Španji 1982, sad već kao veteran, Lato je iskustvom i asistencijama pomogao nasledniku Zbignjenu Bonjeku da najavi novi talas talentovanih fudbalera ove zemlje. Poljskoj je opet pripalo treće mesto, a Lato je osvojio drugo bronzano odličje za osam godina.

(Gžegož Lato i Zbignjev Bonjek) Zbigniew Boniek (re.) neben Grzegorz Lato (beide Polen)
Guliver image (Gžegož Lato i Zbignjev Bonjek)

Ostaće zabeleženo da je na tri Mundijala ukupno odigrao 20 utakmica, postigao 10 golova i imao sedam asistencija, što ga ubraja među najuspešnije učesnika na Svetskim prvenstvima.

Za nacionalni tim Poljske odigrao je tačno 100 utakmica i postigao 45 golova.

Po završetku igračke karijere jedno vreme bio je trener, kasnije funkcioner, predsednik FS Poljske (PZPN), političar i senator.

Sven Simon Grzegorz Lato (Polen)
Guliver image (Gžegož Lato)
Grzegorz (SP 1974: Gorgon i Lato slave gol protiv Jugoslavije, na zemlji je golman Enver Marić)
Guliver image (SP 1974: Gorgon i Lato slave gol protiv Jugoslavije, na zemlji je golman Enver Marić)
(SP 1974: Lato šutira pored Brazilaca Alfreda i Marinja) Soccer World Cup 1974: Poland vs Brazil
Guliver image (SP 1974: Lato šutira pored Brazilaca Alfreda i Marinja)
(Gžegož Lato i Zbinjev Bonjek 2012)Newspix GDANSK 10.06.2012 Euro 2012 - GRZEGORZ LATO ZBIGNIEW BONIEK
Guliver image (Gžegož Lato i Zbinjev Bonjek 2012)

 

Komentari

Vaš komentar