Ne otpisujte ove momke: Zašto zaslužuju da im verujemo

Orlovi 1. dec 20227:3013 komentara
Tadić, Vanja...
FSS

Fudbalska Srbija ponovo pliva na talasu optimizma. Plima sa praskozorja Arabijskog poluostvra „bije“ do obala Persijskog zaliva. I koji metar dalje, taman do stadiona „974“, na kojem u petak veče i nepunih 100 minuta staje istina mondijalske klase „2022“. Možda i više od toga...

Od izveštača iz Dohe

Skrhani do poda, remijem sa Kamerunom, izdignuti iznad nebesa brazilskim trijumfom nad Švajcarskom. Red optimizma i pohvala, prošaran verom u sopstvene snage, vratio je srpskom timu preko potreban adrenalin. Za velika dela i juriš u osminu finala planetarnog takmičenja. Istorijski, za Srbiju nedočekan 2010. i 2018. godine.

SK u Kataru

Zašto fudbalska Srbija veruje momcima u Dohi, generaciji kapitena Dušana Tadića?

Iz devet jednostavnih razloga.

Retorika selektora.

Selektor u reprezentaciji ima sasvim drugačiji ulogu od timskog trenera. Shvatio je to Dragan Stojković znatno ranije od zvaničnog povratka na Terazije 35. Nekadašnji rukovodilac, moćnih retoričkih sposobnosti, insistirao je na rečima, glavnom kohezionom faktoru od početka mandata. Na preteranom optimizmu zamerili su Piksiju i učitelji, rodonačelnici današnje srpske trenerske škole. Umeo je Stojković sve da sasluša, ali je uvek sekao kako je hteo. Teret je uspešno nosio do Mondijala, svedoci vele da se i u kriznim danima, na katarskom tlu, ponaša identično, iako se nije proslavio u porukama, posle Brazila i Kameruna. Treninzi su na prvom mestu – ako je selektor imao žicu da generaciju pripremi za krucijalna iskušenja, nema razloga da ne poentira u Kataru.

Stav i govor kapitena.

Srpski tim ima kapitena za ponos – Dušana Tadića. Atipičan fudbaler, školovan kroz deceniju i kusur godina u državnom timu, odlično nosi kapitensku traku. Svestan liderske crte, nikad namršten, uvek spreman za razgovor… Moža Tadiću nedostaje liderski „glas“, ali na terenu umeo je bezbroj puta da pokaže zube i okrene situaciju na stranu saigrača. Spreman da sasluša, ali i odgovori, bez suvišnih reči i pogleda iznad obrva. I nije slučajno sa Tadićem ambijent oko ekipe krenuo napred! U situaciji svežeg primera, bivšeg kapitena nespemnog da izađe pred emisare javnosti (!), Dućina promocija u lidera tima donela je i preko potrebno osveženje.

Pouke slučaja Vlahović.

Nema bežanja od problema, niti tabu tema! Slučaj Vlahović potvrdio je da tanka linija deli „govorkanja iza leđa“ i „čiste račune“. Srpski golgeter, ovih dana, najtraženiji je čovek u srpskoj ekspediciji u Golfskom zalivu. Je li povređen, u kakvim je odnosima sa selektorom, šta ima da kaže na temu ciljanih fabrikovanih „poruka“, napokon – zašto je nezadovoljan… Imao je u sredu veče jasno definisan stav na celokupan set pitanja. I bio prilično ubedljiv, strgnuvši sa sebe teret „glavnog negativca“ tima! Umeo je Vlahović i ranije da priča, voleo da zbori, svima izlazio u susret! Šteta što se izgubio u svakojakim bespućima i izazovima Serije A. Na vreme je rešio da prekine zavet ćutanja u Dohi!

Mondijalski odjeci

Priče o Luki Joviću.

I Luku Jovića bije glas večitog nezadovoljnika unutar državnog tima. Milion kontroverzi i naručenih priča pritiskaju i ovih dana Jovićeva leđa, u Dohi. Koliko je nezadovoljan – pokazao je žutim kartonom za slavlje u duelu sa Kamerunom. Šteta što se i Luka povukao u ilegalu, imao bi šta da kaže na učestale prozivke da je jedan od kreatora lošeg ambijenta oko tima. Reč uvek, u sebi, nosi lekovito dejstvo, snagu eliksira! Zna to dobro i Luka, čiji potencijal ni na tom planu nikad nije bio sporan. Slično i primeru Dušana Vlahovića, zaista bi valjalo čuti stav ovog momka i u prelomnim danima Mondijala 2022.

Duh pobednika.

Ma, koliko teško na sebi nosili glasne zahteve i velika očekivanja javnosti (jasnog stava „sviđa nam se euforija“) generacija srpskih reprezentativaca definisala je duh pobednika, kao osnovu genetskog koda. Čak četvorica prvotimaca generacije „Katar 2022“, popeli su se na krov sveta, sedam godina ranije, takmičeći se u generaciji fudbalera do 20 godina. Cementirali su pobednički DNK u mondijalskim kvalifikacijama i plasmanom u „A“ diviziju Lige nacija. Sa selektorom Draganom Stojkovićem, u 24 utakmice izgubili su samo četiri puta – dve takmičarske. Duh pobednika provejava timom i u Kataru…

Zdrava grupa.

Odavno reprezentaciju Srbije nije činila homogenija grupa fudbalera. Isključiva hijerarhijska i generacijska, nikako klanovska, podela prati ekipu pod vođstvom selektora Dragana Stojkovića. Godinama se poznaju, ranije i kroz mlađe selekcije, stasali mahom u domaćim klubovima, Tadić i saigrači ostavljaju utisak skladnog i zdravog tima. Spremnog da zbije redove i poentira kad je najpotrebnije. I najteže!

Podrška javnosti.

Od vajkada negativno nastrojena, srpska internet zajednica, ima neospornu snagu. Nažalost! Srpski reprezentativci i ovog puta ističu – podršku javnosti, kao bitnom faktoru uspeha. Zaslužili su, uspesima u kvalifikacijama i kasnije Ligi nacija, blanko aplauze navijača, očigledno, odviknutih od domaćeg i reprezentativnog fudbala. Loša igra protiv Brazila i neukusno izgubljenih 3:1 u duelu sa Kamerunom, nisu oskrnavili veliku podršku javnosti „Tadićevoj generaciji“. I zato – euforija trese Srbiju i u najavi utakmice odluke, sa Švajcarskom.

Video

Odgovor na teška pitanja.

Dođu nekad teški dani, posle kojih nema nazad. Traže odgovore, ili ćutanje… Piksijeva četa brani se – rečima. Taktika, čiji plodovi se odavno osećaju. Mondijal 2022. otvorio je hrpu pitanja, čak i bivstvenog karaktera, namenjenih Tadiću i saigračima. Niko od njih nije osetio potrebu da pobegne, niti ostane dužan koju reč navijačima, ili drugim simpatizerima, ma gde bili… Uostalom, nikad se ranije desilo da svi srpski reprezentativci, starteri, težak remi, kakav je bio poslednji, sa Kamerunom obrade odmah posle utakmice. Složen trenutak i jasna poruka javnosti. Nije slučajno!

Saradnja sa medijima.

Poslednje, podjednako bitno kao i osam prethodnih stavki – saradnja sa medijima. Unutar reprezentacije danas nema momaka nespremnih da se obrate javnosti, kažu koju reč, pošalju poruku navijačima preko portala, TV ekrana, radio prijemnika, ili štampe! I to je snaga ovog tima, uz nijednu ružnu reč, niti prek odgovor. Očigledan uticaj selektora odslikava se jasno i na porukama svih 26 mondijalaca.

Petak donosi glavno! Utakmica kakvu fudbalska Srbija nije imala od Australije 2010. Učenici Radomira Antića tada nisu uspeli da se domognu 16 najboljih na svetu… Mnogi detalji danas podsećaju na generaciju, koja je očekujući zenit najednom srušena. Imali smo 12 godina da greške i proučimo. Možda dolazi vreme da ih napokon i anuliramo?

Srbija – Švajcarska, petak, drugi decemabr, stadion „974“, Doha. Utakmica posle koje u fudbalskoj Srbiji ništa neće biti isto…

Komentari

Vaš komentar