SP SKener: Sergej i Piksi razočarali, Duća i Vanja odskočili

Orlovi 5. dec 20227:3033 komentara
Reprezentativci Srbije
Starsport/Peđa Milosavljević

Ozbiljne analize biće tek pred strukom, detaljne i planske, kako nalaže mondijalski trenutak. Od kvaliteta stručnih ocena zavisiće i budućnost generacije „orlova“, čiji zenit nikako ne bi smelo da bude puko učešće na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Od izveštača iz Dohe

A, do tada – i Sport klub ocenjuje opšti utisak izabranika Dragana Stojkovića na neslavno završenoj odiseji u arapskom svetu. Po svim parametrima, jedinstvenoj i neponovljivoj, za srpski tim usput i razočaravajućoj.

Niko nije ostao neocenjen, bez obzira na minutažu. Vodili smo se jedinstvenom mericom – učinak na terenu, doprinos ekipi, rezultat, timski trenutak i težina utakmice. Uz opšti utisak tokom 12 mondijalskih dana.

SK analize

Dres Srbije oblačila su 22 reprezentativca. Na klupama, bez minuta u igri, ostali su golmani Predrag Rajković i Marko Dmitrović, defanzivac Strahinja Eraković i vezista Uroš Račić. Upisao je Rajković žuti karton, slično kao i na gostovanju u Sloveniji, kad je pocrveneo, bez minuta na terenu.

Učinak ostalih, na skeneru Sport kluba.

Vanja MILINKOVIĆ SAVIĆ 7 (3 utakmice, 270 minuta)

Znalo se još s prvim prolećnim danima 2022. da je Srbija sa Vanjom dobila sigurnost ispred mreže. Visok renome potvrdio je i na Mondijalu – na sve tri utakmice branio je šta može, protiv Brazila i više od toga. Ostavio odličan utisak i uz Dušana Tadića bio najbolji u ekipi Dragana Stojkovića.

Nikola MILENKOVIĆ 5,5 (3 utakmice, 270 minuta, žuti karton)

Uprkos maksimalnoj minutaži na tri utakmice, Nikola Milenković našao se u grupi reprezentativaca sa učinkom ispod očekivanja. Imao je mnogo problema na sva tri susreta, posebno protiv Kameruna. Dugo je tražio sebe, srljao iz greške i unosio nesigurnost u poslednju liniju.

Miloš VELJKOVIĆ 5,5 (3 utakmice, 223 minuta)

Nije smeo da počne meč sa Švajcarcima, evidentno, pod teretom povrede. I ta utakmica bila je najlošija Veljkovićeva na prvenstvu. Povredio se protiv Kameruna, iako je u susretu sa Brazilom odigrao na solidnom nivou.

Strahinja PAVLOVIĆ 6,5 (3 utakmice, 236 minuta, 1 gol, 2 žuta)

Najbolji od petorice mondijalskih štopera. Imao je grešaka, pogotovo protiv Brazila, kad se i povredio. Kasnije – sve sigurniji, iako se pod pritiskom propusta srednje linije često nalazio pod udarima Švajcaraca. Mondijalskim prvencem zaokružio priču štopera budućnosti.

Strahinja Pavlović
REUTERS/Alberto Lingria

Stefan MITROVIĆ 5,5 (1 utakmica, 34 minuta)

Nije se snašao protiv Kamerunaca, na poziciji levog štopera. Sa te strane, afrički tim postigao je dva gola za izjednačenje. Kasnije prekomandovan u centralni deo štoperskog trija. S obzirom na renome, iskustvo i status u ekipi, očekivalo se mnogo više od Stefana Mitrovića.

Srđan BABIĆ 6 (1 utakmica, 12 minuta)

Solidno odradio posao protiv Kameruna, na poziciji levog štopera. Potvrdio da zaslužuje mesto na Mondijalu i biće sigurno na Piksijevom spisku i u narednim izazovima. Ima potencijal za veće domete, očigledno da je sazreo na igračkom planu.

Andrija ŽIVKOVIĆ 6,5 (3 utakmice, 213 minuta, 1 asistencija)

Najbolju partiju pružio protiv Kameruna, kad se kao i na ostala dva meča preselio na klupu. Nije se snalazio u odbrani, iako je u pojedinim mečevima, od lisabonske večeri, pokazao da ume i defanzivno. Protiv Švajcarske pogodio i stativu.

Darko LAZOVIĆ 5,5 (1 utakmica, 24 minuta)

Odigrao je 24 minuta u meču sa Brazilom. Pobednik je već tada bio rešen, iako je Brazil najviše napadao po levoj, Lazovićevoj strani. Može Čačanin i vredi mnogo više, pokazao je to bezbroj puta u reprezentaciji. Činjenica da se na terenu našao kad se „igra raspala“.

Eho neuspeha

Saša LUKIĆ 6 (3 utakmice, 246 minuta, 2 žuta)

Imao je mnogo problema tokom Mondijala. Nije „šestica“ i u toj ulozi često se gubio, ostavljajući prazninu u veznom redu. Stekao je poverenje selektora, ali Lukiću je potreban „parnjak“ defanzivnih karakteristika. Videlo se to najbolje protiv Švajcarske.

Nemanja GUDELJ 6 (2 utakmice, 92 minuta, 2 žuta)

Iako je upisao 92 minuta, a Srbija na svaka 34 primala gol, nijednom Gudelj nije bio svedok lopte u mreži Vanje Milinković Savića. Protiv Brazila izašao uoči majstorija Rišairlsona, uspeo da stabilizuje poslednju liniju ulaskom u igru protiv Švajcarske. Zaslužio veću minutažu.

Nemanja MAKSIMOVIĆ 6 (3 utakmice, 120 minuta)

Mnogo hteo, mnogo započeo… Protiv Kameruna i završio, u ostala dva meča, sa manjom minutažom, totalno nevidljiv. Vezista od poverenja Dragana Stojkovića nije opravdao status „trećeg srednjaka“. Očekivalo se od Maksimovića da bude konkretniji i zapaženiji, pogotovo u igri napred.

Ivan ILIĆ 5,5 (1 utakmica, 33 minuta)

Iako blizu startera, ostao je samo na 33 mondijalska minuta. Zasluženo! Imao je peh da protiv Brazila uđe u nezgodnom trenutku, ali i nedovoljno snage za timski boljitak. Ostao je u senci prvog meča i na klupi u preostala dva. Slabo!

Marko GRUJIĆ 6 (1 utakmica, 11 minuta)

Iako sa najmanjom minutažom od vezista, odlično se pokazao protiv Kameruna. Morao je da zaigra i protiv Švajcarske, pojavom na terenu i sigurnošću odavao je utisak reprezentativca spremnog za maksimalna iskušenja. Selektor je drugačije mislio.

Filip KOSTIĆ 6 (2 utakmice, 179 minuta)

Pod teretom povrede nije počeo prvu, mučio se u drugoj, dokazao ofanzivni kvalitet u trećoj utamici. A, da je došla četrvrta… Mnogo problema i nedostataka, ipak, imao u defanzivnim zadacima, protiv Švajcaraca pogotovo. Da je bio zdrav, drugačiju priču danas bismo pričali. Nepobitno!

Nemanja RADONJIĆ 5,5 (3 utakmice, 57 minuta)

Po automatizmu, u poslednja dva meča, ulazio sa željom da napadne protivnika. Nije imao mnogo vremena, snage, ali ni ideje kako napred. Tradicionalno problematičnu defanzivnu igru potvrdio kod prvog gola Brazila za 0:1. Najbolju igru pružio protiv Švajcarske.

Filip MLADENOVIĆ 5,5 (1 utakmica, 66 minuta)

Imao je Mladenović peh da njegov učinak javnost meri u odnosu na Filipa Kostića. Pride, odigrao je 66 minuta u superteškoj utakmici sa Brazilom. Vredi Mladenović, sigurno, mnogo više od mondijalske premijere. Klasičan levi bek, zaslužio je pozivnicu i za naredna reprezentativna okupljanja. Na duži rok.

Mitrović, Gudelj i Sergej
FSS

Sergej MILINKOVIĆ SAVIĆ 5,5 (3 utakmice, 236 minuta, 1 gol, 1 žuti)

Možda i najveće razočaranje prvenstva. Ne zbog igre, koliko zbog velikih očekivanja, istovremeno i obećanja. Moglo je ovo da bude Sergejevo takmičenje, ali… Očajan protiv Brazila, nedorečen u duelu sa Kamerunom, totalni promašaj u poslednjem susretu. Moderan fudbal traži kontinuitet, a Sergej to nema!

Dušan TADIĆ 7 (3 utakmice, 258 minuta, 3 asistencije)

Potvrdio kapitensku ulogu i na Mondijalu. Sa tri asistencije, dve u poslednjem susretu, odskočio iznad timskog proseka. Činilo se protiv Brazila da će i Katarom odjekivati „Ajaksove muke“, na sreću, prevario nas je Tadić. Lider generacije i tako će ostati barem na putu ka EP u Nemačkoj…

Filip ĐURIČIĆ 5,5 (2 utakmice, 17 minuta)

Imao je veliki problem protiv Švajcaraca – po ulasku u igru dobio udarac u lice i propustio veći deo finiša. Uprkos delikatnim zadacima, u poslednjim minutima, trudio se da iskoristi svaki minut. Za igrača takvog kalibra najpogubnije je kad se nalazi daleko od lopte. I zato – ocena ispod očekivanja.

Aleksandar MITROVIĆ 6,5 (3 utakmice, 263 minuta, 2 gola, 1 žuti)

U dve utakmice precizan, pod teretom povrede, ostavio utisak iznad proseka ekipe. Trudio se u svom stilu, protiv Brazila i Kameruna evidentno još „težak“, u duelu sa Švajcarskom i daleko od gola. Mnogo se trošio kad je „veza pukla“ i odlazio daleko od gola. Ubedljivo – špic broj jedan!

Dušan VLAHOVIĆ 6 (2 utakmice, 79 minuta, 1 gol)

Golom u duelu sa Švajcarskom, dobrim delom i ličnom kreacijom, zaslužio pohvale. Očekivalo se više od Vlahovića, iako je očigledno imao drugačije poglede, na lični status, od selektora uoči meča sa Kamerunom.

Luka JOVIĆ 5,5 (1 utakmica, 35 minuta, 1 žuti)

Timski učinak uvalio je Jovića u glib protiv Švajcarske. Udaljio se od gola i, zajedno sa Mitrovićem, morao daleko po loptu i tako izgubio agresivnost. Požuteo kao rezervista, zbog preteranog radovanja u susretu sa Kamerunom. Jeste Luka treći špic, ali zaslužuje i veći minutažu za konkretniju ocenu.

Dragan STOJKOVIĆ 5,5 (3 utakmice, skor 0-1-2, gol razlika 5:8)

Selektor je razočarao. Kao da na Mondijalu nismo gledali onog Dragana Stojkovića iz kvalifikacija i Lige nacija. Nervozan, hitar, brz na jeziku, ponekad i nedorečen. O taktičkim minusima pisali smo i ranije, poverenju selektoru takođe. Mondijal, ipak, traži mnogo više…

Dragan Stojković
REUTERS/Carl Recine
Komentari

Vaš komentar