Berhalter: Mislimo na iranski narod, ali najpre o fudbalu

Guliver

Selektor američke reprezentacije Greg Berhalter izjavio je u Dohi pred utakmicu protiv Irana na Svetskom prvenstvu u Kataru, da misli o iranskom narodu, ali je usredsređen na igru.

„Naravno da su naše misli sa iranskim narodom, ali smo usresređeni na utakmicu. Da se ne varamo, biće to teška utakmica za oba tima, sa visokim intenzitetom. Veoma mi se sviđa ono što je Iran uradio do sada, posebno u poslednjoj utakmici, pokazujući dosta odlučnosti i dobre kontranapade“, rekao je Berhalter. 

Kapiten američke reprezentacije Tajler Adams izjavio je da njegov tim podržava iranski narod, ali je potrebno biti usredsređen na utakmicu. 

„Znamo koliko je utakmica važna za napredak ekipe, a želimo da pokažemo svojoj zemlji da smo naporno radili“, rekao je Adams. 

Berhalter je o meču Iran – SAD na Mundijalu 1998. godine rekao da je to prvi i poslednji put da je komentarisao neku utakmicu. 

„To je meč kojeg ću se sećati i prisutan mi je glavi. Iran je bio spreman na sve da pobedi i igrao je sa puno odlučnosti i koncentracije. I ako želimo da imamo šansu, to će biti stanje duha koje moramo da imamo… Ne želimo da napravimo istu grešku kao u prošlosti“, dodao je selektor. 

Utakmica Iran – SAD u junu 1998. godine u Lionu, održana je u veoma napetom političkom kontekstu, pošto su dve zemlje prekinule diplomatske odnose, a meč je predstavljao priliku za mir. 

Posle intoniranja himne, američki fudbaleri su se rukovali sa protivnicima nudeći im zastavice. Svako od njih je zauzvrat dobio buket belih ruža. Igrači iz oba tima su se potom zajedno fotografisali ruku pod ruku. Iranci su tada pobedili sa 2:1 i to im je bila prva pobede na Svetskom prvenstvu. 

Komentari

Vaš komentar