Dan posle: Hrvatska odavno nije čudo

Vesti 10. dec 202210:009 komentara
Hrvatska (Luka Modrić i Kazemiro) Croatia's Luka Modric and Brazil's Casemiro FIFA World Cup Qatar 2022 - Quarter Final - Croatia v Brazil
REUTERS/Annegret Hilse

Veliki plasman Hrvatske u polufinale Svetskog prvenstva tema je jutra u Kataru. Ne samo među preostalim novinarima sa nekadašnjeg srpsko-hrvatskog jezičkog prostora… Čitavoj planeti interesantan je fenomen jedne od mondijalskih država sa najmanjim brojem stanovnika.

Od izveštača iz Dohe

Medija centar, ovih dana, fudbalski je epicenter planete.

Povezano

Kroz zgradu Nacionalnog konvecionog centra Katara defiluju predstavnici najvećih svetskih glasila današnjice. A, na prvom mestu, naravno, sve najbolje što svetski reprezentativni fudbal ima – selektori, kapiteni i ostali prvotimci najboljih država planete.

Tmurno jutro, prvo mondijalsko pod oblacima, smestilo je dobar deo novinara u Medija centar. U očekivanju raspleta drugog četvrtfinalnog dana, susreta Maroko – Portugal i Engleska – Francuska, glavna tema bili su pobednici od petka. Argentina i Hrvatska.

Navijači u Kataru, bez obzira da li domaći, ili pristigli sa istoka Azije, vole velike. Netremice su pratili rasplet penal serija u petak veče i kasno u noć, navijali za Argentinu i Brazil. Ipak…

Medija centar doneo je sasvim drugačiju temu – Hrvatsku. Ekipa selektora Zlatka Dalića oduševila je igrom, pristupom, odlično artikulisanom željom da se i četiri i po godine kasnije, posle Rusije 2018, domogne grupe najboljih na svetu.

“Hrvatska odavno nije čudo, već realnost svetskog fudbala…”, dobro je primetio jedan od kolega sa prostora bivše Jugoslavije.

Država, zvanično sa manje od četiri miliona stanovnika, izbacila je iz četvrfinala tim sa bazom od sedam miliona fudbalera. Brojke u modernom fudbalu ostavljaju prostora svakome na volju. Da konstruiše teorije, hvali sebe i tumači stvarnost kako njemu volja…

Konstanta uspeha, ipak, ostala je definisana samo u jednom parametru – rezultat. A, generacija Luke Modrića, bez obzira na podatak da u eliminacionoj fazi Mondijala ne zna za pobedu posle 120 minuta igre, potvrdila je na velikim takmičenjima raste kad je najpotrebnije.

Zato je Hrvatska zaslužila mesto u najboljem svetskom društvu. Od takvih vredi i učiti, nije sramota. Naprotiv!

Komentari

Vaš komentar