GOAT? Mesi skinuo prokletstvo i prevazišao Maradonu

Vesti 3. dec 202223:02 8 komentara
Mesi Lionel Messi of Argentina celebrates their 2-0 victory in the FIFA World Cup Qatar 2022 Group C match between Argentina and Mexico at Lusail Stadium on November 26, 2022 in Lusail City, Qatar. Argentina v Mexico: Group C - FIFA World Cup Qatar 2022
(Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

Argentina je prošla u četvrtfinale Svetskog prvenstva, a nove stranice istorije ispisao je po mnogima najbolji fudbaler ovog veka Lionel Mesi.

Skoro deceniju traje debata da li je Lionel Mesi popularnim rečnikom GOAT (najveći svih vremena), a u plebsu i fudbalskoj javnosti najveći konkurenti su mu Pele i Dijego Maradona. Ovaj drugi je utoliko teži protivnik jer je takođe Argentinac.

Kao ključna Maradonina prednost u odnosu na Mesija izvlači se osvajanje svetske titule, poslednje za Argentinu, kao i golovi u ključnim utakmicama. A to su utakmice eliminacione faze.

Mesi je na prethodna četiri svetska prvenstva uspeo jednom da dođe na prag osvajanja Zlatnog globusa, kada je poražen u finalu 2014. Ali ni na jednom nije uspeo da postigne gol u eliminacionoj fazi. Do Katara.

Protiv Australije Lionel Mesi je postigao prvi gol u eliminacionoj fazi mundijala. I razbio je to prokletstvo. Ne samo što je napravio dodatni korak ka svetom gralu, koji ga odvaja od velikog Dijega, već ga je ove večeri prevazišao po jednom parametru.

Ovo je Mesiju ukupno deveti gol na mundijalima i njime je prestigao na večnoj listi Maradonu, koji ih je upisao osam. Na ovaj način Mesi je došao na samo gol od prvog strelca Argentine na mundijalima svih vremena Gabrijela Omara Batistute.

Ako uspe Mesi da osvoji najvredniji trofej, pride postigne još dva gola, onda će imati sve merljive argumente da je najveći Argentinac. A vrlo verovatno će imati možda i presudan argument u GOAT trci.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare