Mesijev san još živi: Argentina drugi polufinalista SP

Vesti 9. dec 202222:55 2 komentara
(Leo Mesi, Nejtan Ake i Marten de Ron) Argentina's Lionel Messi in action with Netherlands' Nathan Ake and Marten de Roon FIFA World Cup Qatar 2022 - Quarter Final - Netherlands v Argentina
REUTERS/Hamad I Mohammed (Leo Mesi, Nejtan Ake i Marten de Ron)

Mesi i njegovi gaučosi nastavljaju san o osvajanju titule u Kataru. Reprezentacija Argentine drugi je polufinalista Svetskog prvenstva nakon pobede nad selekcijom Holandije.

Katar 2022

Četvrtfinalna utakmica na stadionu Lusail Ikonik nakon 90 minuta i dva produžetka završena je rezultatom 2:2, a onda je u penal seriji slavila Argentina.

Bio je to trenerski duel najstarijeg i najmlađeg selektora na Mundijalu, s jedne strane iskusnog 71-godišnjeg Luja van Gala, s druge 44-godišnjeg Lionela Skalonija. Ovaj drugi je pokazao da svet ostaje na mlađima…

Van Galu za utehu da nije doživeo poraz na svetskim prvenstvima ni nakon 12 utakmica (ne računaju se penal serije).

Argentina je do vođstva stigla u 35. minutu. Leo Mesi je izvanredno proigrao 24-godišnjeg Nahuela Molinu, fudbaler madridskog Atletika izašao je ispred golmana Noperta i za korak pre Van Dajka poslao loptu u mrežu – 1:0.

SofaScore

Prednost je duplirao kapiten Argentine golom iz jedanesterca u 73. minutu. Prethodno je u kaznenom prostoru neprezno startovao Damfris i srušio Akunju. Bio je to Mesijev deseti gol na Svetskim prvenstvima.

U tim trenucima izgledalo je da će Argentinci rutinski stići do polufinala. Međutim, u 83. minutu Vout Veghorst koristi dobro dodavanje Berghuisa i udarcem glavom vraća neizvesnost u meč – 1:2.

Nastavili su Holanđani sa napadima, Berghuis je i sam mogao da zatrese mrežu Emilijana Martineza, bilo je mnogo čarki i nervoze u oba tima, a onda u poslednjem desetom minutu nadoknade dosuđen je slobodan udarac za Lale: fudbalsku „podvalu“ izvela su dvojica rezervnih igrača u narandžastm dresovima, Kopmajners se nije odlučio da šutira na gol iz slobodnog udarca, nego je kratko dodao loptu do Veghorsta, a fudbaler turskog Bešiktaša drugi put na meču šalje loptu u mrežu Argentine – 2:2!

(Izjednačujući gol Veghorsta u 90+10. minutu) Netherlands' Wout Weghorst scores their second goal FIFA World Cup Qatar 2022 - Quarter Final - Netherlands v Argentina
REUTERS/Kai Pfaffenbach (Izjednačujući gol Veghorsta u 90+10. minutu)

Usledili su produžeci, a mnogo bolje prilike u tom periodu imali su Argentinci preko Lautara Martineza i Enca Fernandesa, koji je u poslednjim trenucima u 121. minutu pogodio stativu!

Na kraju su pobednika odlučili penali: uspešniji su bili Argentinci i pobedili sa 4:3. Junak je bio golman Emilijano Martinez, odbranio je udarcem Van Dajka i Berghuisa.

Argentina će u polufinalu igrati protiv Hrvatske koja je ranije u toku dana načinila podvig i nakon penal serije eliminisala selekciju Brazila. Taj duel na programu će biti u utorak 13. decembra u Lusailu.

Drugi polufinalni par dobiće se nakon sutrašnjih utakmica četvrtfinala između Maroka i Portugala (16) odnosno Engleske i Francuske (20 časova).

Holandija – Argentina 2:2 – 3:4

(Molina 35, Mesi 73 penal – Veghorst 83, 101)

Strelci iz penala: Kopmajners, Veghorst i Luk de Jong za Holandiju, Mesi, Paredes, Montijel i Lautaro Martinez za Argentinu. Martinez je odbranio penale Van Dajku i Berghuisu, Fernandes je promašio za Argentinu.

Holandija: Nopert – Timber, Van Dajk, Ake – Damfris, De Ron (46. Kopmejners), F. De Jong, Blind (64. L. De Jong) – Bergvajn (46. Berghuis), Gakpo, Depaj (78. Veghorst). Selektor: Luj van Gal.

Argentina: E. Martinez – Molina (106. Montijel), Romero (78. Pecelja), Otamendi, Lisandro Martinez (112. Di Marija), Akunja (78. Taljifiko) – De Pol (67. Paredes), E. Fernandez, Mekalister – Mesi, Alvarez (82. Lautaro Martinez). Selektor: Lionel Skaloni.

Sudija: Matjeu Laoz (Španija)

Mesi Argentina's Lionel Messi in action FIFA World Cup Qatar 2022 - Quarter Final - Netherlands v Argentina
REUTERS/Bernadett Szabo
(Kapiteni Virdžil van Dajk i Lionel Mesi) Netherlands' Virgil van Dijk shakes with Argentina's Lionel Messi before the match FIFA World Cup Qatar 2022 - Quarter Final - Netherlands v Argentina
REUTERS/Molly Darlington (Kapiteni Virdžil van Dajk i Lionel Mesi)
Mesi Argentina's Lautaro Martinez and Nicolas Otamendi appeal to referee Antonio Mateu Lahoz as Lionel Messi and teammates look dejected after conceding their second goal FIFA World Cup Qatar 2022 - Quarter Final - Netherlands v Argentina
REUTERS/Peter Cziborra

Utakmica je prošla u znaku dve najveće legende Argentine i Holandije – Dijega Maradone i Johana Krojfa.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare