Pobeda Poljske, asistencija, gol i suze Levandovskog

Vesti 26. nov 202216:02 > 16:03 2 komentara
Guliver

Poljska je slavila vrlo važnu pobedu protiv najvećeg iznenađenja dosadašnjeg toka Mondijala, selekcije Saudijske Arabije, presudili su gol Pjotra Zjelinskog u 39. minutu, na asistenciju Roberta Levandovskog, i upravo pogodak najboljeg napadača ove evropske selekcije, njegov prvenac na Mondijalima u 82. minutu – 2:0.

Bio je to izuzetno borben meč, sa mnogo faulova, ali ne preterano kvalitetan. Važnost meča i taktika Saudijaca su umnogome tome doprineli, odlučila se ova arapska selekcija da “kvari” igru Poljske kad god je mogla. 

I bila je Saudijska Arabija izuzetno agresivna od starta meča, bez dileme najborbenija su selekcija u dosadašnjem toku Svetskog prvenstva. Iz te agresivnosti došli su i do prve prilike, bila je ona vrlo dobra, u 12. minutu zapretili su preko Kanoa, Šćesni je sjajno odbranio. 

Najavio je golman Poljske u tim trenucima da će izrasti u junaka susreta. Kad se evropska selekcija koliko-toliko oslobodila pritiska, stigla je i do prve prilike, ali je posle Bjelikovog šuta glavom sjajno intervenisao Al Šehri. 

Ipak, iz druge prilike Poljska je povela, ispostavilo se da je to bio i jedini pogodak u ovom meču, iako je bilo konkretnih prilika na obe strane. Levandovski je iz gotovo bezizlazne pozicije vratio loptu ka Zjelinskom, a ovaj je sa 12 metara savladao Al Ovaisa – 1:0. 

Činilo se da su Poljaci na ovaj način primirili Saudijce, ali su im u 44. minutu poklonili jedanaesterac, kad je Bjelik neoprezno po nozi u svom šesnaestercu udario Al Šehrija, ali je Šćesni sjajno ukrotio udarac sa bele tačke Al Davsarija. Bio je to ključni detalj utakmice. 

Odlično je Saudijska Arabija krenula i u drugom poluvremenu, propustila je nekoliko prilika, preko Al Davsarija i Al Buraikana. Umalo ih je stigla kazna za promašaje, ali je najpre Milik glavom zatresao prečku gola Saudijaca, nešto kasnije Levandovski je pogodio stativu. 

Imao je odličnu priliku za izjednačenje Al Malki, posle izuzetno loše intervencije odbrane Poljske, ali je Saudijac sa 15 metara u 78. minutu šutirao zamalo pored gola Poljske. Ipak, kvalitet je bio na strani evropske selekcije, Levandovski je sačekao veliki kiks Al Malkija, ukrao mu je loptu i smestio rutinski u protivničku mrežu sa 12 metara za svoj prvenac na Mondijalima – 2:0. 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare