Uđeš samo da bi izveo penal – promašuješ ga sto posto!

Vesti 17. dec 202220:432 komentara
Pablo Sarabija
Photo by Richard Heathcote/Getty Images

Svi fudbaleri koji su krajem produžetaka uvedeni kako bi izveli penal u predstojećoj seriji bili su neuspešni, što su primetili analitičari kompanije Grejsnout.

Tu strategiju prvi je uveo Sven Jeran Erikson kao selektor Engleske na Mundijalu 2006. godine. Tada je uveo Džejmsa Karagera kako bi on izveo jedanaesterac u seriji s Portugalom. Rikardo mu je odbranio udarac, a Ronaldo je pogotkom poslao Portugal u polufinale.

Simone Zaza
Photo by Alexander Hassenstein/Getty Images

Novi takav slučaj nije zabeležen sve do Evropskog šampionata 2016. godine. Tada je Simone Zaza ušao u 121. minutu za Italiju, ali je šutirao preko gola. Azuri su izgubili od Nemačke u četvrtfinalu.

Četiri godine kasnije, takođe na Euru, promašaj nije bio skup. Rodri je za Španiju ušao umesto Pedrija u 119. minutu, a Zomer je odbranio njegov udarac. Ipak, Furija je prošla Švajcarsku toga dana i plasirala se u polufinale.

U finalu Evropskog prvenstva 2020. godine, u 120. minutu su u igru ušli Markus Rašford i Džejdon Sančo, samo kako bi izveli jedanaesterce. Obojica su promašili i tako postali tragičari, a Italija je osvojila titulu prvaka Evrope.

Markus Rašford
Photo by John Sibley – Pool/Getty Images

Konačno, dolazimo do Katara i dva nova slučaja, oba na istoj utakmici. Pablo Sarabija je ušao u igru u 118. minutu duela Španije s Marokom, a umalo da zahvaljujući njemu do penala ni ne dođe, jer je u poslednjem napadu na utakmici pogodio stativu. Isto je učinio i kada je izveo prvi penal u seriji, koju je Španija na kraju izgubila.

Maroko je prošao dalje tog popodneva, uprkos promašaju Badra Benouna, koji je ušao u igru u 120. minutu. Preslabo je šutirao i Unai Simon je odbranio.

Komentari

Vaš komentar