Uoči poslednjeg kola: Tri prošle, 27 reprezentacija u igri

REUTERS/Kai Pfaffenbach

Uoči poslednjeg kola po grupama Svetskog prvenstva u Kataru samo su Francuska, Brazil i Portugal osigurali plasman u osminu finala, dok su jedino Kanada i Katar bez izgleda za prolazak u nokaut fazu.

Brazil, Francuska i Portugal osigurali su prolazak sa po dve pobede, dok su Kanada i Katar ispali nakon što su doživeli po dva poraza.

povezane vesti

Ostalih 27 reprezentacija još je u igri za nastavak takmičenja, neke sa manje, a neke sa više šansi. Evo kako to izgleda po grupama.

GRUPA A (Holandija 4, Ekvador 4, Senegal 3, Katar 0)

Holanđani vode i samo ih čudo može izbaciti iz osmine finala. „Oranje“ bi na papiru trebalo da ima najlakši posao, u poslednjem kolu dočekuje ih domaćin i dovoljan im je i bod kako bi i matematički osigurali prolaz.

U drugom susretu Ekvador i Senegal će u direktnom dvoboju igrati za osminu finala. Zanimljivo, Holandija i Ekvador za sada imaju identičan učinak, po četiri boda, uz gol razliku 3-1, a njihov međusobni meč je završen 1:1.

GRUPA B (Engleska 4, Iran 3, SAD 2, Vels 1)

Englezi su najbliži prvom mestu, a u poslednjem kolu odmeriće snage protiv Velšana. I drugi dvoboj donosi velike tenzije, osim sportskih i političke, zbog odnosa SAD i Irana. Amerikancima za prolazak igra samo pobeda, baš kao i Velšanima.

GRUPA C (Poljska 4, Argentina 3, Saudijska Arabija 3, Meksiko 1)

Posle dva kola Mesijeva Argentina je neočekivano druga sa tek tri boda. U poslednjem kolu igraće protiv lidera grupe Poljske i Gaučosima igra samo pobeda. Dalje bi mogli i sa remijem, ali tada zavise od rezultata druge utakmice.

U najtežoj poziciji je Meksiko kojem igra samo pobeda protiv Saudijske Arabije, ali možda ni tri boda Meksikancima neće biti dovoljna. Saudijci pobedom protiv Meksika sigurno prolaze, a u zavisnosti od ishoda Argentina – Poljska možda će im biti dovoljan i bod.

GRUPA D (Francuska 6, Australija 3, Danska 1, Tunis 1)

Aktuelni svetski prvaci Francuzi sa dve pobede su osigurali prolazak, ali ne i prvo mesto. Za to im treba bod protiv Tunisa. Trikolori mogu do prvog mesta i uz poraz, jer imaju tri boda više i mnogo bolju gol razliku od Australije.

Sokerosi u drugom susretu igraju protiv Danske za prolazak, a Dancima igra samo pobeda. Tunis može dalje ako sruši Francusku, a Danska i Australija remiziraju.

GRUPA E (Španija 4, Japan 3, Kostarika 3, Nemačka 1)

Uoči poslednjeg kola Španija je u najboljoj poziciji, vodi na tabeli, a u poslednjem kolu igra protiv Japana. Furiji je bod dovoljan za prolazak, a pobedom su sigurno prvi.

Nemačka nema prostora za kalkulacije, igra joj samo pobeda protiv Kostarike i nada da Japan neće iznenaditi i Špance.

GRUPA F (Hrvatska 4, Maroko 4, Belgija 3, Kanada 0)

Kanađani su ispali, a sve tri ostale ekipe mogu do osmine finala. Hrvatskoj je dovoljan i bod protiv Belgije, baš kao i Marokancima protiv Kanade.

Belgija pobedom preskače Hrvatsku i ide dalje. Belgijanci mogu dalje i sa remijem, ali tada Kanada mora da pobedi Maroko sa tri razlike.

GRUPA G (Brazil 6, Švicarska 3, Srbija 1, Kamerun 1)

Brazil je sa dve pobede sigurno u osmini finala, a za potvrdu prvog mesta treba još da osvoji bod protiv Kameruna. Srbija i Švajcarska će u međusobnom susretu igrati za prolazak, a Švajcarcima igra i bod.

Kamerun za prolazak mora da pobedi Brazil, a drugi susret mora da se završi bez pobednika. U slučaju pobeda Kameruna i Srbije, odlučivala bi gol razlika

GRUPA H (Portugal 6, Gana 3, Južna Koreja 1, Urugvaj 1)

Kristijano Ronaldo i drugovi su osigurali prolazak, a u poslednjem protiv Koreje tražiće makar bod za osvajanje prvog mesta.

Gana i Urugvaj će u međusobnom duelu igrati za preostalo mesto koje vodi dalje, a Urugvaju igra samo pobeda. Dalje može i Južna Koreja, ali samo uz pobedu protiv Portugala i remi Gane i Urugvaja. U slučaju korejske i urugvajske pobede, obe ekipe bi imale po četiri boda i odlučivala bi gol razlika.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!