Video je Pelea, Maradonu… 17. uzastopni Mundijal!

Vesti 30. nov 20228:18
Leo Mesi
Photo by Stuart Franklin/Getty Images

Enrike Makaja Markez čovek je koji je ušao u istoriju na Svetskom prvenstvu u Dohi – njemu je to 17. uzastopni Mundijal!

Reč je o legendarnom argentinskom novinaru koji je proslavio 88. rođendan dok je komentarisao premijernu utakmicu Gaučosa na SP.

Prvi Mundijal pokrio je još davne 1958. godine, kada je sa 23 godine putovao iz Argentine u Švedsku – prvo avion koji je nekoliko puta stajao da dopuni gorivo, zatim voz i autobus, pa napokon brod do Švedske.

„Potrebno je znanje, ali je potrebno i znati komunicirati to znanje. Moraš i da se nosiš sa tehnologijom, ali i da poznaješ igru i da je pravilno tumačiš. Nije lako, sve vreme čovek mora da uči i da razgovara s drugima“, objašnjava Markez svoj recept.

Odrastao je u istom kraju sa legendarnim Alfredom di Stefanom, već sa 15 godina je počeo da radi na radiju, a jednom je zamenio bolesnog kolegu i – ostalo je istorija.

Iako njegovo prvo SP nije bilo uspešno za Argentinu, prisustvovao je obema titulama svetskog prvaka Gaučosa (1978. i 1986) u celosti isprativši karijeru Dijega Armanda Maradone, a video je i brojne druge legendarne timove, uključujući i Brazil 1970.

Njegova omiljena ekipa ipak je – Holandija iz 1974.

„Toliko je dobro lopta išla, sviđalo i se koliko su tehnički sposobni, konstantno kretanje, kondicija. Bili su pravi predstavnik totalnog fudbala“.

Radijski i televizijski komentator, pisao je i kolumne za ugledne argentinske novine, a uvek ističe da mu je „fudbal veća strast od novinarstva“.

Komentari

Vaš komentar