Ko ima najbolji napad Evrolige?

Analize 29. okt 202210:484 komentara
2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Po običnom proseku poena, ali i po naprednoj statistici Partizan je trenutno najbolji napad Evrolige. Crno beli imaju 86,4 poena po meču, dok na 100 poseda beleže 120,7 poena.

Jasno je da je Partizanu ove sezone problem odbrana. Tu sve počinje i agresivnost koju su crno beli pokazali protiv Virtusa i Žalgirisa i u dobrom delu meča protiv Armanija i Baskonije je nešto što će biti neophodno ekipi Željka Obradovića u ovoj sezoni.

Međutim napad Partizana izgleda kao da je već postavljen na stabilne noge. Crno beli beleže najviše poena po utakmici i u toj statistici im društvo pravi Olimpijakos, tim koji je sve ukupno gledano uz Fenerbahče trenutno u najboljoj formi u Evroligi. Za dobre ofanzivne ekipe posle prvih pet kola slove i Baskonija, Alba, Efes, Monako i pomenuti Fener.

Ipak Partizan ima na svakoj utakmci maltene odlične procente i jedino je protiv Armanija ostao na ispod 80 poena. Da nije bilo neshvatljivog pada u poslednjoj četvrtini verovatno bi i tu crno-beli prebacili broj 80. Partizan je odličan u šutu za dva poena jer su na 53 odsto, dok su u procenti trojki najbolji u takmičenju. U ovih pet mečeva crno beli imaju 42 odsto datih trojki. Na liniji slobodnih bacanja Partizan takođe drži koncentraciju i ima odličan procenat 81% i tu su bolji samo Efes, Armani i Olimpijakos.

Kada se pogleda sastav crno-belih i ko sedi na klupi jasno je da se ovakav napad i očekivao. Partizan je u svakoj utakmici imao ponekog raspoloženog igrača koji je vukao ekipu poenterski. Protiv Virtusa je to bio Naneli, protiv Armanija Ledej, protiv Žalgirisa Panter, a u odlično su dopunjavali i Madar, posebno u beogradskim utakmicama, Anđušić, kao i Lesor koji je od svih igrača najkonstantniji kada se radi o poentiranju.

Jasno je da je Partizan daleko od adekvatne forme jer odbrana mora da bude bolja, dok je i pored ovako dobrih brojeva u napadačkoj statistici primetno da i tu crno-beli imaju „proklizavanja“. Bili bi ti brojevi i bolji da se nisu desile izgubljene lopte protiv Armanija i protiv Žalgirisa koje u budućnosti neće smeti da se dešavaju. Armani Partizanu te propuste nije oprostio, Žalgiris jeste i pitanje je koliko ima ekipa u Evroligi koje bi propustile da naprave preokret kada mu se rival „nudi“ jeftinom prodajom poseda.

Komentari

Vaš komentar