Može li Zvezda da prekine niz poraza? (SK2, 20.05)

Analize 9. feb 20239:0026 komentara
Nemanja Nedović
(Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Pobede su zarazne. Porazi takođe. Košarkaši Crvene zvezde iskusili su obe strane medalje ove sezone: od otpisaih do realnog konkurenta za top 8, pa do nove serije poraza u kojoj su sada. Iskra se začas rasplamsa – imala je Zvezda dobijen meč u Kaunasu i izgubila ga je. Pa je izgubila i od Partizan i od Virtusa i od Armanija, a sledi ne baš jednostavno gostovanje, gostovanje Makabiju u Tel Avivu (četvrtak od 20.05, Sport klub 2).

Trener Duško Ivanović rekao je da je samo u Bolonji Zvezda izgledala drastično lošije nego što bi trebalo, ali činjenica je da loši počeci mečeva u dobroj meri obeležavaju celu sezonu crveno-belih: često je Zvezda znala da preokrene, ali nekada bi iskopana rupa bila preduboka.

Primetan je pad u formi nosilaca igre Nedovića i Vildoze. Od njih, kao i uvek, najviše zavisi. Iako je Vildoza rekao da nije fer sada – kada su se porazi zaređali – govoriti o izostanku Kampaca u Evroligi, nesporno je da bi omaleni plej i te kako promenio to kako Zvezda izgleda: svojim dobro poznatim kvalitetima koji i saigrače čine boljim, a i rasteretio bi i Vildozu i Nedovića.

Prethodnih nedelja bilo je i nekih neobičnih petorki u kritičnim momentima mečeva, nekih osnovanih žalbi na suđenje, ali sve to pada u zaborav u ritmu utakmica u kojima je jedino moguće gledati – napred.

Zvezda zaostaje dve pobede za osmim mestom, a eventualni trijumf u Tel Avivu bi situaciju učinio ružičastijom: u tome je i draž i prokletstvo ovakve Evrolige, jedna pobeda ili jedan poraz mogu drastično da promene i perspektivu i raspoloženje.

Ekipa Odeda Kataša voli da igra brzo, pogotovo u uzavreloj atmosferi Menora Mivtahim arene. Ponos Izraela drugi je po ofanzivnom rejtingu u Evroligi, iza Partizana, tako da će jedan od glavnih zadataka Zvezde biti da proba da uspori igru i da utakmicu učini nešto tvrđom.

Lorenco Braun
Photo by Seffi Magriso/Euroleague Basketball via Getty Images

To je lakše reći nego učiniti, pošto je jedna od osnovnih vrlina Lorenca Brauna – najboljeg igrača Makabija – upravo igra u kontri i polukontri. Braun i Boldvin osnova su Makabijeve igre u napadu, najbolji strelci i asistenti.

Braun, nekadašnji košarkaš Zvezde i čovek koji je vodio Španiju do zlata na Evrobasketu, prosečno beleži 16,6 poena, 3,2 skoka i 6 asistencija. Boldvin ne igra na nivou koji je imao npr. u Bajernu, trojke šutira svega 28 posto, ali i dalje upisuje 15,4 poena i 4,4 skoka.

Uz njih, dvocifren broj poena u proseku ima i Bonzi Kolson (10,6), koji igra u vrhunskoj formi u poslednje vreme: tri dabl-dabla na poslednjih pet utakmica. Kolson može da raširi odbranu zbog odličnog šuta, u stanju je da napadne i licem i kao rol igrač, a zbog ogromnog raspona ruku teško ga je čuvati. Biće to dobra prilika za Petruševa da se opet defanzivno dokaže Ivanoviću.

I Kolson, kao uostalom i ceo tim Makabija, ima veliku amplitudu. Kada sve štima, pitate se kako nemaju još više pobeda. Kada upadnu u minus fazu, pitate se kako ikada ikoga pobediti. Na crveno-belima je da u Makabiju probude tu nedisiplinovanu stranu.

Još jedan od važnijih igrača Makabija jeste Džoš Nibo. Snažan i skočan – defanzivno je izvanredan i kada se gradi i kada preuzima niže igrače, a u napadu preti kao rol igrač i posle ofanzivnog skoka (2,3 po utakmici). U tom kontekstu, bilo bi važno za Zvezdu kada bi Hasan Martin na svežinu mogao da donese neke dobre minute, jer je on tip centra koji najbolje može da parira Nibu.

Hilijard ni izbliza nema ulogu kakva mu je projektovana, u nešto manjoj meri to važi i za Holinsa, ali Makabi tokom cele sezone dobija solidan doprinos Džejlena Adamsa, Džerela Martina i Romana Sorkina, povremeno i Di Bartolomea. Rade taman dovoljno da omoguće predah nosiocima igre.

Može li Zvezda da prekine niz poraza?

Sponzor specijala Evroliga 22-23 – www.soccerbet.rs

Soccerbet kladionica, Sokerbet kladionica
Promo
Komentari

Vaš komentar