Trijumf Zvezde u Berlinu – pobede, ali i promene

Analize 23. nov 202212:1112 komentara
Podeli:
Crvena zvezda
Regina Hoffmann/Euroleague Basketball via Getty Images

Strpljenje i vera. Te dve komponente naveo je Duško Ivanović kao ključne po svom dolasku u Crvenu zvezdu. O strpljenju u samoj igri može da se diskutuje, ali veru niko ne može osporiti. Da nije bilo nje sigurno ne bi bilo pobede protiv Asvela a verovatno ni protiv Albe u Berlinu.

Povezane vesti

To je protivnik koji je Crvenoj zvezdi godinama stvarao brojne probleme, a sada je Ivanovićeva ekipa uspela da bude manje nervozna a više koncentrisana. Pobedila je na način koji predstavlja posebnu injekciju samopouzdanja. Problemi u igri i dalje postoje ali su prevaziđeni velikom željom da se dođe do trijumfa. Pomogla je ik Alba gotovo istorijski lošim procentom šuta sa linije za slobodna bacanja (52 odsto), ali Zvezda je bila spremna da to iskoristi.

Dolazak Ivanovića uključio je vanredni sistem rada. Da se u kratkom roku dobiju tri utakmice na bilo kakav način. To je podrazumevalo da u napadu sve uglavnom zavisi od Vildose i Nedovića. Daleko su i njih dvojica još od svoje najbolje košarke, posebno Nedović, ali njihova sposobnost da rešavaju situacije jedan na jedan je dragocena za neizvesne završnice. Alba i Asvel takve igrače nisu imali. Takođe, Crvena zvezda je pokazala fizičku snagu i čvrstinu u teškim završnicama. Onog trenutka kad je Holand izašao sa parketa nekih četiri minuta pre kraja regularnog dela zaigrala se ozbiljna košarka, radile su se uglavnom rezonske stvari i uz malo sreće došlo se do trijumfa. Inače, svaka naredna sekunda koju Holand provede na parketu u dresu Crvene zvezde predstavljaće uvredu pre svega za njegove saigrače a onda i za navijače.

Duško Ivanović je iz svoje torbe sa trikovima izvukao mnogo toga u ove dve utakmice. Menjao petorke, tražio puteve do pobede, menjao načine odbrane , neke od bitnih igrača selio na klupu. Deluje sve jasnije na koga može da računa a na koga ne. Problem je što to podrazumeva dovođenje bar dvojice novih košarkaša. Nema šta mnogo da se priča o Martinu i posebno Holandu, ali se postavlja pitanje Bena Bentila. Neobavezna košarka koju je Crvena zvezda igrala na početku sezone prijala mu je. Šutirao je trojke i duge dvojke preko ruke, nešto je pogađao a nešto ne, a ekipa je gubila. Kod Ivanovića toga nema, uradiće sve da se povećaju šanse za pobedu. Tera Bentila da koristi svoju fizičku snagu, da igra više rudarsku košarku. Ne može se reći da krilni centar to odbija, najpre deluje da nije navikao. Moraće, ukoliko želi da pomogne ekipi i da uopšte ima minutažu.

Regina Hoffmann/Euroleague Basketball via Getty Images

Petorka sa trojicom bekova (Ivanović, Vildosa, Nedović) dala je rezultata u završnici utakmice i to je još jedna reakcija iskusnog trenera u kriznoj situaciji. Zvezda je izvukla dve teške pobede na to iskustvo, ali sada je potrebno izgraditi stabilniju igru koja bi podrazumevakla pobede. Utisak je da će Vildosa i Nedović igrati još bolje u nastavku sezone i da bi mogli da budu jedan od uzbudljivijih tandema u Evroligi. Od njih će i dalje zavisiti većina stvari u Zvezdinom napadu. Petrušev se lepo ponudio za saradnju a pokazao je i da je spreman da pomogne u defanzivi. Zvedzin potencijalni kontinuitet pobeda će najviše zavisiti od odbrane. I protiv Asvela i protiv Albe odbrana u završnici je bila dobra, što ukazuje da je ekipa u stanju da je igra uz maksimalnu koncentraciju.

Treba imati u vidu da nijedan od ta dva protivnika nije imao strelca ekstra klase na parketu u tim završnicama. Još mnogo posla je pred Duškom Ivanovićem. Ipak, ono najvažnije je da je ekipa dobro reagovala na njegov dolazak i da je spremna da uradi sve da bi pobedila. Narednih pet utakmica u Evroligi Crvena zvezda će odigrati u Beogradu (četiri u Pioniru, jednu u Areni) i to će biti period koji će odrediti sezonu u elitnom takmičenju. Neophodne su i pobede ali i promene u sastavu u hodu. Duško Ivanović je za sada pokazao kako se reaguje u takvim situacijama i u ovom trenutku mu svi veruju da će napraviti dobar posao.

Sponzor specijala Evroliga 22-23 – www.soccerbet.rs

Soccer Evroliga, Soccer Euroleague
SK
Komentari

Vaš komentar