Đan ili Esijen, kuvar, Gana: Drugačiji Ben Bentil

Intervjui 15. nov 202210:15
Ben Bentil
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Jedan je od novajlija kojim su zadovoljni i svi u klubu i navijači – snažni krilni centar Ben Bentil među konstantnijim je košarkašima u turbulentnom početku sezone Crvene zvezde.

Dosad u Evroligi prosečno beleži 13,9 poena, 5,9 skokova i asistenciju, dok je u ABA ligi na 13 poena i 5 skokova po utakmici.

Momak rođen u gradu Sekondi-Takoradi u Gani, kao tinejdžer je otišao u SAD zahvaljujući sportu, a već je veteran i u evropskoj košarci – 27-godišnjak je na Starom kontinentu od 2017. godine, a u Evroligi je nastupao za Panatinaikos i Armani.

U razgovoru za Sport klub, upoznali smo Bentila iz malo drugačijeg ugla. Da, govorili smo i o košarci, ali više o nekim drugim stvarima – Gani, kuvanju, fudbalu i nekim detaljima koji su nas sve nasmejali.

Asamoa Đan
Photo by Jim Rogash/Getty Images

Prvo i najvažnije pitanje – osvaja li Gana Svetsko prvenstvo u fudbalu?

Naravno, naravno, ha-ha! Kakvo je to pitanje?!

Majkl Esijen ili Asamoa Đan?

Uh, to je komplikovano. Doveo si me u nezgodnu poziciju. Odabraću Đana, jer je on kapiten. Ja sam navijač Mančester junajteda, a i Esijen je igrao za Čelsi.

Igrao si u Armaniju i Panatinaikosu, znamo te, ali čime misliš da najviše doprinosiš ovom timu?

Sve što sam dosad prikazivao, a ovde u Zvezdi možda i više liderske uloge, jer sam veteran u ovom timu na neki način. Znam šta je potrebno učiniti u prilagođavanju na Evroligu, mogu da pomognem – kako biti mentalno spreman, kako prići evroligaškoj utakmici, kako prići sudijama… Evroliga je visokokompetitivno takmičenje, nadam se da će naš identitet biti to da igramo čvrsto i da svi znaju da će morati da se pobiju s nama.

Ben Bentil
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Da li su ti srpski igrači koji su već dugo ovde objasnili suštinu Zvezde, šta da očekuješ što već nisi iskusio?

Naravno, Kuzmić i Branko Lazić npr, vidi se i po tome kako hodaju salom da su već dugo tu i da su upoznati sa svime. Igrao sam protiv Zvezde u prošlosti, znam kakav je identitet tima. Videli ste da donosim energiju, ratnik sam i trudim se da to donesem na teren.

Kako ti se dopada Beograd dosad?

Lepo je, zabavno je. Mnogo dobrih restorana, mada postaje malo hladno, možda malo brže nego što sam očekivao. Volim pomalo da istražujem, naročito kada su mi porodica i prijatelji u gradu, ali s druge strane, volim i da ustanem unutra – da igram video igrice i da kuvam.

Da kuvaš, interesantno – šta spremaš?

Spremam sve! Ja sam sertifikovani kuvar, tako da sam pravi kuvar. Moja omiljena hrana je afrička – ima jedno jelo na bazi riže (Jollof Rice), sa mnogo soseva pomešanih, morate da probate. Odgajila me je samohrana majka, koja nas je naučila sve da kuvamo i da budemo nezavisni.

Možeš li da nam kažeš nešto više o Gani – šta bi nam preporučio da tamo posetimo?

Tamo moraš da spomeneš moje ime pre nego što te puste, ha-ha, inače bi te poslali nazad. To je divna zemlja, toliko mnogo stvari ima da se radi. Počev od istorije – spomenika, zamaka – do bašti, zatim okean i obala… Mnogo je toga, a i hrana je divna: organska, direktno sa farmi. Samo mi reci kad želiš da ideš, sve ću ti reći!

Ben Bentil
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Šta je tebi bilo najteže kod prilagođavanja na evropsku košarku i evropski stil života?

Pročitajte i:

Verovatno jezička barijera između mene i mojih trenera, kada treneri ne govore najbolje engleski. Sad se trudim da se uklopim što bolje u kulturu tima i da budem što efikasniji moguće. Većini momaka iz SAD nedostaju porodica i prijatelji, drugačija im je i kultura, ali ja sam jedno takvo veliko prilagođavanje već prošao, pošto sam se sa 15 godina preselio iz Gane u Ameriku.

Tada mi je bilo teško, sada mi je lako. Vraćamo se na hranu, uvek volim da probam lokalnu kuhinju, a trudim se i da naučim osnove jezike. Zahvalan sam što mi je košarka pružila priliku da sve ovo iskusim – iz Gane sam, ko bi pomislio ikada da ću biti u Beogradu, u Srbiji? To su iskustva o kojima ću pričati unucima. Sada sam mnogo zreliji i iskusniji, znam kako da priđem svemu mirno.

Od kojih saigrača si najviše naučio?

Kajl Hajns, Dešon Tomas, Nikolo Meli, Nik Kalates, Tajris Rajs… To su saigrači od kojih sam mnogo pokupio – kako biti profesionalac, pre svega.

Ben Bentil
Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Za kraj, malo smo se pozabavili lakšim pitanjima i nasmejali se, pa evo Benovih odgovora:

Koje životinje se plašiš? – Lava!

Kada vreme najsporije prolazi? – Tokom treninga.

Ko je najurednija osoba u timu? – Ja sam malo zaluđenik za to da sve bude čisto.

Koju reč čuješ od trenera i momentalno znaš da si pogrešio? – U p…u materinu. Znaš da to dolazi, ha-ha. Naučio sam i „hvala“ i još neke reči.

Sa kojom slavnom ličnošću bi izašao na piće? – Sa Ališom Kiz.

Kuća gori, koje dve stvari spasavaš? – Plejstejšn i sve patike!

Sponzor specijala Evroliga 22-23 – www.soccerbet.rs

Komentari

Vaš komentar