„Partizan će dati šansu Zvezdi da vidi kako je posle poraza“

Intervjui 8. dec 202214:0019 komentara
Duško Vujošević
Starsport

Duško Vujošević je sinonim uspeha i dominacije Partizana skoro deceniju i po tekućeg veka, ali i trener sa toliko učešća u večitim derbijima, da bi mogao da napiše udžbenik priprema, vođenja i dobijanja utakmice nad utakmicama, knjigu uspomena na razne dogodovštine ili (ne)zaborava stvari koje nisu bile na ponos najtrofejnijih srpskih klubova. Uoči evroligaške premijere večitih, nema atraktivnijeg sagovornika.

Pročitajte još

„Teško je izbeći opšta mesta kada se priča o derbi utakmicama Partizan – Crvena zvezda ili Zvezda – Partizan. Ovaj evroligaški duel ima nekoliko specifičnosti. Velika je stvar što smo ove godine, sticajem raznih okolnosti, pa i rata u Ukrajini, zabrane igranja ruskih klubova, došli u situaciju da dva beogradska kluba igraju u eliti. Tradicija i uspesi tih klubova im apsolutno na to daju pravo. Ali, kada je u pitanju konkretno ova utakmica, stvari stoje ovako. Crvena zvezda nije dobro počela sezonu. Reakcijom i dovođenjem Duška Ivanovića napravila je dobar potez. Imali su i fin raspored, neke utakmice su i srećno dobili, mada su je zaslužili željom, disciplinom i borbenošću. Imali su vrlo važnu pobedu nad Partizanom u ABA lig,i ali nisu do sada bili u situaciju da izgube utakmicu, pa da vidimo kako će u tom slučaju da reaguju. Tim se stvara i reaguje, zajedno je u dobru i u zlu. Nisam od onih koji pogađa rezultate i predviđa šta će da se desi, ali mislim da će im crno-beli ovoga puta dati priliku da se vidi kako reaguju posle poraza“, započinje Vujošević razgovor za Sport klub.

Govoreći o fenomenu večitog derbija, ali i jednom novom, evropskom koloseku rivaliteta, Vujošević naglašava:

„Ovo se prvi put dešava u okviru Evrolige, što dodatno povećava vrednost derbija. Inače, svaki derbi ima visok stepen uzbudljivosti, kvaliteta, interesovanja i važnosti, a ovaj put je to stvarno stavljeno u jednu novu situaciju koja mu još daje na važnosti. Sport je interesantan ovom svetu, gde je najčešće velika većina stvari predvidljiva, što je teško predvideti šta će se desiti. Nisam onaj ko bi igrao kladionicu, niti bi radio bilo kakav publicitet za večite, ali oni i funkcionišu tako što je vrlo teško predvideti šta će se desiti. Čak i kada izgleda da je nešto gotovo sigurno da je neko u prednosti. Svima su poznati primeri koje posle nazivamo velikim iznenađenjima“.

Duel između Partizana i Crvene zvezde na programu je od 20.30, uz direktan prenos na SK1, uz SBB, Total TV i EON platformu.

Da li su crveno-beli iznenadili angažovanjem vašeg imenjaka?

„On je kvalitetan trener, ima čvrstinu, autoritet, stav, svoje viđenje košarke, metod rada na treningu, koji je verovatno prilagodio povećanom broju utakmica i nekim promenama u košarci, ali negde u suštini, on je ostao taj… Svaka promena trenera izaziva neku reakciju da se ekipa maksimalno angažuje da bi se tenzija dovela na potreban nivo i dolazilo do pobede. On je brzo izgradio etiku tima, pratio sam šta radi. I radnu, kada je igra u pitanju, da košarkaši znaju šta treba da rade ako žele da ostanu na terenu, ali i u kojim situacijama će biti promenjeni. Ivanović je krenuo od odbrane, a u napadu od nekih stvari koje više nisu nešto što se često viđa u Evroligi, kao dosta unutrašnje igre, blokova bez lopte sa segmentima koji preovlađuju u današnjoj košarci, kao pik en rol igra“.

Prava sportska priča

„Elitno takmičenje je dugo gledalo finansisjki momenat, da klubove iza kojih stoje veliki gradovi kao što bi bio Pariz, London, da je potrebno uvući ih u tu priču. Sada se, ma dosta dugo zapravo, pominje i Dubai, a ovo je, ipak, sportska priča. Godinama kada je Partizan učestvovao u Evroligi, u Areni su padali rekordi gledanosti. Kasnije kada je Zvezda došla na tu poziciju i oni su najčešće punili tu dvoranu. Taj ogromni interes publike je jako bitna stvar za košarku, koja u Evropi nije još zauzela te pozicije, kao što je u Americi. Još ne može da se napravi nikakva paralela sa fudbalom, zbog malih tv prava, a ni u finansijskom aspektu. A iza toga ide sve ostalo“.

Kada biste stavili na skener i jedne, i druge, šta je najupečatljivije?

„Partizan ima sastav sa individualnim talentom u napadu. Zvezda im je u poslednjem duelu napravila neku vrstu iznenađenja u smislu koliko je dana pre toga sa ekipom bio Ivanović. Dobro su spremili udvajanje na lou post poziciji, usmeravanje ka autu i udvajanje sa čeone linije. Na taj način su odbranili reket maksimalno dobro, ne samo protiv centara, nego i spoljnih igrača koji su se postavljali na poziciju centra. Ali, u Areni to sigurno neće biti iznenađenje. Crveno-beli su prošli put na taj način udaljili Partizan od koša, sveli ga na mnogo šuteva za tri i zatvorili prostor od tri sekunde, ali ovaj put im to neće uspeti. Obe ekipe imaju velike trenere i ono što je možda zahtevalo pripremu pred tu utakmicu, ne reakciju sa klupe koja sigurno nije izostala, ovaj put će i ta priprema biti takva da ćemo videti dalje nadmudrivanje trenera. Partizan je u nekim evroligaškim mečevima, onog momenta kada se spusti u stav, odigrao jako dobru odbranu, u određenom periodu dolazio do lopte, a onda je koristio u napadu. A tamo ima talenat, što bi rekli, dosta njih ima koševe u rukama. Ponekad se svedu na jednog, dvojicu i šut za tri poena. Mogli bi više da odigraju unutra, da razviju unutrašnju igru kao i večiti rival. Jer, centri koji ne primaju dovoljno, onda ne igraju dovoljno ni sa povratnom loptom. To Željko (Obradović) zna. Kada se izazove veći broj lopti prema centrima i kada odigraju sa povratnom loptom, to će provocirati igru posle povratne lopte centra. Onda bi i tu dobili kvalitet, ali ono osnovno, moraju da se koncentrišu na odbranu. Titule se osvajaju odbranom, jakom, ne na mahove, već svih 40 minuta. Siguran sam da će to da se dovede do nekog stepena. Zvezdu sam, iskreno, mnogo manje pratio. Ali imaju jako dobrih pojedinaca, kao Vildosa. Dok je Dobrić tip igrača po mom ukusu, radan, dobar u odbrani, solidnog šuta, sa dosta trčanja… Nedović je stavljen u funkciju tima“.

Željko Obradović, Duško Vujošević
Starsport

Trofejni trener koji je u četiri navrata radio u Humskoj, a pre tri decenije sezonu i na Malom Kalemegdanu, nema dilemu:
„Očekuje nas kvalitetna utakmica, za koju postoji interes u celoj Evropi. Nadam se odličnom navijanju u granicama korektnog, koje treba da  nosi tim. Znam koliko Partizanu znače navijači, ali ne sme da bude ovisan do te mere, da igra sa velikom energijom i u transu samo kada je puna dvorana. Nego da se to prenese, hrabrost i kvalitet se do kraja mere na gostujućem terenu. Pošto su domaćini, pa iako nisam neki prognozer, crno-beli su favoriti iz više razloga. Jer, efekat smene trenera u Zvezdi je prošao, imaju dodatni motiv, na sve (evroligaške) okolnosti, poraz u ABA ligi i želju za revanšom. Bez obzira na druge rezultate u drugim takmičenjima, derbi određuje ko je glavni“.

Prešli crvenu liniju

„Velika je stvar što će Arena biti ispunjena do poslednjeg mesta, pa još u vreme Svetskog fudbalskog prvenstva. Hvala upravi Partizana što su pozvali navijače da navijaju za svoj klub, da izbace elemente prevelike agresije. Ma koliko sport bio po sistemu spojenih sudova vezan sa nekom situacijom u društvu, pa i ta napetost na sportskim terenima u nekim nenormalnim okolnostima, normalna stvar i više posledica toga, možda bi ovaj put moglo da se krene i sa sportskih terena i, upristoji cela stvar i celokupno ponašanje, Navijačima derbi znači jako puno, kao i igračima, trenerima, upravama, ali moraju da shvate jednu stvar, da je sve otišlo preko svih crvenih linija. U životu postoji neki reciprocitet, ljubavi i mržnje, a da se korektnim ponašanjem obavezuje i protivnička strana da se ponaša pristojno“.

Da li okršaji večitih nose i veću količinu emocija?

„Pritisak je veliki, privilegija je biti učesnik derbija, a teško je biti i dobar gledalac, nema ih puno. Tenzija je ogromna jer je iracionalno preveliki značaj svega toga. To znaju svi akteri, a svako se sa tim bori na različite načine. Neko sa pozitivnim strahom do određene granice, koji prosto angažuje čoveka, pretvori u ono što pomaže da se utakmica dobije – više trčanja, čvršći blokovi, jači faulovi, veći intenzitet… Nekoga blokira, ali i pravi razliku. Svako mora da se izbori sa svojom načinom pripreme za utakmice, kada je potrebno da se materijalizuje sve ono što je uloženo na treninzima. Kada je najvažnije, treba biti najbolji, ali to nije lako“.

Sagovorniku Sport Kluba teško je da se priseti večitih derbija iz dva veka, četiri državna formata, mada…

„Pamtim skoro svaki. Bio je jako važan, kada smo posle pobede Zvezde nad Cibonom u polufinalu, posle osvojili titulu 1987. Sećam se kako je Radović udario u kameru kada je išao u kontranapad, Grbovićevih trojki. Ali i kada smo im oteli prednost domaćeg terena pošto su oni bili bolje plasirani u ligaškom delu Jadranske lige, pa je dva uzastopna meča bio određen da sudi Sreten Radović. Sećam kada su Zvezdini navijači, tokom njihovog treninga, ispred dvorane navijali, davali im podršku… Svako je imao neke svoje specifičnosti, koje su ponekad prelazile granice korektnosti sa obe strane. Kada kažem korektnost, nije to gospodstvo, pozorište, ali… Jedno je kad neko u trenutku dok pobeđujemo, peva: ’Popravljamo kišobrane’, to može da se smatra duhovitim. Ali, prozivati nečiju ženu, bez obzira na povod koji je ona dala na nekom meču u Nišu, nije nešto što bi trebalo da se prihvati. Ulazilo se i u igre iscenirane od ljudi koji vode klub. Onda prekidi, bacanje ulja, urina, svega je bilo. Ali bih voleo da ubuduće bude strasno navijanje, trans na terenu, ali do izvesne granice da ne prelazi u neko ludilo i haos“.

Ako bude oko za oko, svi će biti slepi

„Navijaš korektno za svoju ekipu, a neke doskočice poneki put, kako bih rekao, neke duhovite stvari, spadaju u okvir navijanja, ali stvarno ne mogu da se ubacuju tvrdi predmeti, da cela koncentracija bude da se neko vređa. To se dešava na sportskim terenima, manje više svuda, ali u nekom obimu koji je bio ovde, organizovani prekidi utakmica, odgovori na to, prenošenje tih tuča, pa do ubistava van terena, sigurno je nešto što je strašno i sa čim mora dase prekine. Tibor Varadi, jedan od najvećih evropskih pravnika, u intervuju ’Ninu’ citira Gandija: ’Ako bude oko za oko, ceo svet će ostati slep’. Podržavam poziv ljudi koji vode Partizan na veliko, strastveno navijanje, ali ono koje ima svoju meru i gospodstvo“.

Da li biste voleli da opet stanete kraj aut linije u nekom večitom derbiju?

„Voleo da, ali koliko je to realno. I u kojoj funkciji, to je vezano i za moje zdravstveno stanje. A mimo toga, niko nema uspehe koji nisu bili mali, sa skromnim budžetom, svake godine menjajući, prodajući najbolje igrače, opet se pravio vrlo dobar rezultat. Najčešće osvajala titula, dostojno reprezentovao klub, grad i zemlja. Krivo mi je što je u jednom momentu to počela da osujećuje država. Ali, kada je u pitanju košarka, dozvali su se pameti, shvatajući da sa te pozicije, na kojoj se nalaze, najlakše je nešto rušiti. Država je Partizanu i Zvezdi omogućila dobre sponzore, ne možda kao Armani, Fenerbahče, Real, Barsa, ali imaju vrlo pristojne budžete da sa njima mogu da igraju na jedan ravnopravan način u Evroligi“.

Sponzor specijala Evroliga 22-23 – www.soccerbet.rs

Soccer Evroliga, Soccer Euroleague
SK
Komentari

Vaš komentar